REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Tankai (nuotr. SCANPIX)

Skelbiamas taikių ir saugių šalių reitingas parodė, kad nors Lietuva atsiduria taikesnių šalių pusėje, pavojus – visai šalia. Tai lemia ne tik nusikalstamumo lygis šalių viduje, bet ir turima ginkluotė bei agresijos prieš kaimynus grėsmė.

19

Skelbiamas taikių ir saugių šalių reitingas parodė, kad nors Lietuva atsiduria taikesnių šalių pusėje, pavojus – visai šalia. Tai lemia ne tik nusikalstamumo lygis šalių viduje, bet ir turima ginkluotė bei agresijos prieš kaimynus grėsmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinis taikos indeksas (angl. Global Peace Index) skelbia 163 šalių reitingą, kuriame nurodo, kurios šalys taikiausios ir saugiausios. Sąrašas sudarytas atsižvelgiant į tris pagrindines sritis: militarizaciją, bendruomenę ir saugumą, vidinius šalies neramumus. Remtasi duomenimis kiek šalis skiria lėšų kariuomenei, kokios galimybės įsigyti ginklų, įvertinta šalies sunkioji ginkluotė bei atominiai ginklai. Taip pat remiamasi žmogžudysčių skaičiumi, kalinių skaičiaus santykiu su bendru gyventojų skaičiumi, vykstančių netaikių protestų skaičius, politinis nestabilumas bei teroras ir kt.

REKLAMA

Lietuva šiame reitinge užima 37 vietą, tad atsiduria tarp taikiausių ir saugiausių šalių.

Reitingo gale, pilietinį karą išgyvenanti Sirija. Mažiausiai taikiomis ir saugiomis šalimis taip pat laikomas Pietų Sudanas, Irakas, Afganistanas, Somalis.

Visgi tarp nesaugiausių šalių galime išvysti ir ne taip nuo mūsų nutolusias šalis – Ukrainą (156 vieta) ir Rusiją (151 vieta) bei turistų pamėgtą Turkiją (145 vieta).

REKLAMA
REKLAMA

Pavojingiausių šalių reitingasInfographic

D. Antanaitis: Rusija padarė neigiamą įtaką visam pasauliui

Ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis teigia, kad jo nestebina žemas Rusijos reitingas. Tiek dėl žemos Ukrainos pozicijos, tiek dėl Afrikos šalių – kalta Rusija, sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„SSRS laikais Rusija ginklus plačiai importuodavo ir dykai dalindavo visiems, kas tik paskelbdavo kokius konfliktus. Siekė pasinaudoti situacija, kad daugiau šalių būtų prieš JAV ar kitas demokratines šalis. Ypač per Šaltąjį karą Rusija daug ginklų eksportavo į Afriką, dykai duodavo kokiai genčiai ar kokiam judėjimui“, - komentuoja ginkluotės ekspertas.

Afrikoje susiklosčiusią situaciją taip pat lėmė tai, kad šis žemynas kupinas tauriųjų metalų, o tai skatina grobuonišką veiklą. Be to, čia klesti didžiulė korupcija, sako D. Antanaitis.

REKLAMA

Ukrainos reitingui įtaką daro ginkluotas konfliktas vykstantis šalies viduje. Tokių konfliktų metu nelegalių ginklų gauti yra paprasta, taip pat bendrame chaose pakyla ir nusikalstamumo lygis, įsitikinęs D. Antanaitis.

„Šiuo atveju Rusija yra suinteresuota, kad dar didesnis chaosas būtų Ukrainoje, nes tik esant tokiai suirutei lengviau doroti Ukrainą politinėmis ir ginkluotomis priemonėmis“, - sako jis.

Lietuvių lankomai Turkijai nesaugios šalies vardą pelno ne konfliktas su Rusija, bet Sirija ir kitos aplinkinės šalys, kurios yra nelegalus ginklų prekybos srautas. Visgi ekspertas pabrėžia, kad dėl visko kaltas žmonių mentalitetas.

REKLAMA

„Visų pirma, Rusija nėra pavojinga dėl didelio nusikalstamo lygio ir didelio kiekio nelegalių ginklų. Ne ginklai žudo žmones, o žmonės žudo žmones. Tai parodo, kad Rusija pakankamai žemai kritusi. Žmonių mentalitetas, nelegali ginklų prekyba ir didelis kiekis nelegalių laisvų ginklų rinkoje apibrėžia viską“, - sako D. Antanaitis.

A. Bačiulis: taikiausia šalis nebūtinai yra saugiausia

Pasak politikos apžvalgininko Audriaus Bačiulio, saugumą ir taikumą reikėtų vertinti atskirai. Nes taikumas atspindi kokį pavojų šalis kelia pasauliui ir kitoms valstybėms, o saugumas parodo nusikalstamumo lygį šalies viduje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagal saugumą gyventi Rusija nėra pavojinga. Pietų Afrikoje arba daugelyje kitų Artimųjų Rytų šalių tikrai pavojingiau gyventi, ten kur nuolatinis pilietinis karas. Rusijoje tikrai žymiai saugiau gyventi negu daugumoje Pietų Afrikos valstybių“, - sako A. Bačiulis.

Pasak jo, jei vertintume keliamą grėsmę pasauliui, tuomet Rusija su savo branduoliniu arsenalu ir agresija prieš kaimynus tikrai yra pavojingesnė nei Šiaurės Korėja, kuri grasina tik dviem valstybėms.

„Sirija pati prieš nieką nekariauja. Kai prasidėjo pilietinis karas viduje, kaimynų atžvilgiu šiuo metu ji yra visiškai nyki valstybė. Anksčiau Izraelį puldinėdavo, dabar jau Izraelis džiaugiasi ir yra patenkintas tokia ramia kaimyne. Kitas dalykas, kad Sirijos viduje gyventi yra siaubas“, - komentuoja A. Bačiulis.

REKLAMA

Pasak jo, didžiojoje dalyje Ukrainos yra taiku ir ramu.

„Tikrai nemanau, kad ten didesnis nusikalstamumas nei Rusijoje. Kitas dalykas, kad Ukrainos gabalas užimtas Rusijos agresijos pasekoje. Ten aišku yra sudėtinga ir pavojinga gyventi, bet pati Ukraina niekam nekelia pavojaus. Ji visiškai taiki šalis“, - sako A. Bačiulis.

Pasak jo, tokie reitingai kuria tikrovės neatitinkančius valstybių įvaizdžius.

Reitingo penketuke puikuojasi šios šalys: Islandija, Danija, Austrija, Naujoji Zelandija ir Portugalija. Latvija užima 32 vietą, Estija – 36, o Lenkija – 22 vietą.

Visą indeksą galėti peržiūrėti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų