REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Hillary Clinton įtikinamai laimėjo paskutinius Demokratų partijos pirminius rinkimus, kurie antradienį vyko JAV sostinėje, oficialiai užbaigdama ilgą ir nuožmią kovą dėl balsų, kurių reikia norint tapti partijos kandidate į Baltuosius rūmus.

Hillary Clinton įtikinamai laimėjo paskutinius Demokratų partijos pirminius rinkimus, kurie antradienį vyko JAV sostinėje, oficialiai užbaigdama ilgą ir nuožmią kovą dėl balsų, kurių reikia norint tapti partijos kandidate į Baltuosius rūmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo trečiadienio nakties duomenys, gauti suskaičiavus beveik visus balsus, H.Clinton Vašingtone laimėjo beveik 79 proc. balsų, o jos atkaklus varžovas Bernie Sandersas - 21 proc. balsų.

REKLAMA

Vis dėlto ši galutinė demokratų vėliavnešės pergalė prieš Vermonto senatorių yra veikiau simbolinė, nes buvusi šalies diplomatijos vadovė nominavimą Demokratų partijos kandidate lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose užsitikrino dar praėjusią savaitę.

Demokratų partijos nacionalinis suvažiavimas, kuriame bus oficialiai išrinktas partijos kandidatas, mesiantis iššūkį Baltuosius rūmus siekiančiam užimti respublikonų atstovui Donaldui Trumpui, vyks liepos pabaigoje Filadelfijoje.

REKLAMA
REKLAMA

H.Clinton paragino partiją skubiai susivienyti, kad būtų galima sutelkti dėmesį į artėjantį mūšį su D.Trumpu, bet B.Sandersas atsisakė pripažinti jos pergalę.

Vis dėlto pastarosiomis dienomis jis pastebimai sušvelnino savo poziciją ir netgi susitiko su H.Clinton viename Vašingtono viešbutyje, esančiame už kelių kvartalų nuo Baltųjų rūmų, aptarti Demokratų partijos platformos prieš kitą mėnesį vyksiantį nacionalinį suvažiavimą.

Po daugiau nei pusantros valandos trukusio susitikimo B.Sanderso ir H.Clinton rinkimų štabai paskelbė praktiškai identiškus pareiškimus, kuriuose nurodė, kad varžovai aptarė pirminių rinkimų kampaniją, „poreikį suvienyti partiją... ir didelę grėsmę, kurią mūsų šaliai kelia Donaldas Trumpas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H.Clinton sakė D.Sandersui, kad vertina jo pasiryžimą sustabdyti D.Trumpą rinkimuose. Jie taip pat aptarė klausimus, dėl kurių jų tikslai sutampa, įskaitant „darbo užmokesčio didinimą dirbančioms šeimoms, „juodų pinigų“ eliminavimą iš politikos ir išlaidų už studijas mažinimą studentams bei jų šeimoms“.

Abu kandidatai taip pat sutarė kartu dirbti prie Demokratų partijos platformos.

Vermonto senatorius anksčiau sakė, kad privatus susitikimas su H.Clinton padės jam įvertinti, ar ji pasiryžusi siekti tų politikos tikslų, kuriuos jis akcentavo 13 mėnesių trukusios kampanijos metu.

REKLAMA

„Mūsų tikslas turi būti neleisti politikams, Donaldui Trumpui ar kažkam kitam mus suskaldyti“, – sakė B.Sandersas žurnalistams prie savo rinkimų kampanijos būstinės Vašingtone ir pažymėjo, kad „toliau visomis jėgomis“ stengsis transformuoti Demokratų partiją.

B.Sandersas praėjusią savaitę buvo susitikęs su prezidentu Baracku Obama ir viceprezidentu Joe Bidenu, kurie abu vėliau pareiškė paramą H.Clinton. Po susitikimų senatorius leido suprasti demokratams, kad jis yra pasirengęs atlikti konstruktyvų vaidmenį partijai siekiant susigrąžinti Senato kontrolę 2016-ųjų rinkimuose.

REKLAMA

B.Sandersas sako, kad tęs savo kampaniją iki liepą vyksiančio suvažiavimo ir sieks, kad jo politikos tikslai atsispindėtų demokratų programoje, tuo pat metu ragindamas partiją būti inkliuzyvesne nepriklausomiems rinkėjams, jaunimui ir dirbantiesiems – tiems, kurių balsai padėjo jam iškovoti pergales 22-jose valstijose.

Tačiau kaip visa tai vyks, kol kas neaišku, ir B.Sadersas prašo savo šalininkų patarti, kaip jis turėtų tęsti savo kampaniją.

Antradienio balsavimas užbaigė įspūdingą pirminių rinkimų sezoną, per kurį konservatoriai susitelkė aplink milijardierių politikos naujoką ir buvusį televizijos realybės šou žvaigždę D.Trumpą, o liberalai į ringą kovai su viena žinomiausių politinių figūrų šalyje išstūmė palyginti su savo varžove mažai težinomą B.Sandersą, kuris vadina save demokratu socialistu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Sandersui pavyko sėkmingai pasinaudoti pykčiu, tvyrančiu tarp jaunų rinkėjų, nusivylusių dabartine politinę sistema ir norinčių, kad būtų imtasi realių veiksmų pajamų skirtumui mažinti, o tai yra vienas svarbiausių Vemonto senatoriaus akcentuotų politikos tikslų.

Vis dėlto varžybas laimėjo H.Clinton, kuri pateks į istoriją kaip pirmoji moteris, tapusi didžiosios JAV partijos kandidate į prezidento postą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų