REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
74
M. Taraškevičius mėgo demonstruoti nelegaliai uždirbtus pinigus  (nuotr. asm. archyvo)

Apie stambia narkotikų ir cigarečių kontrabanda bei kitais nusikaltimais užsiimdavusią Mentų brigadą, kuriai vadovavo Marjanas Taraškevičius-Marekas ir pilkuoju kardinolu vadinamas Vincentas Mačiulaitis-Vincukas, „Akistata“ jau ne kartą rašė.

74

Apie stambia narkotikų ir cigarečių kontrabanda bei kitais nusikaltimais užsiimdavusią Mentų brigadą, kuriai vadovavo Marjanas Taraškevičius-Marekas ir pilkuoju kardinolu vadinamas Vincentas Mačiulaitis-Vincukas, „Akistata“ jau ne kartą rašė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme dar tebenagrinėjama šios gaujos vadeivų ir dar 30 gaujos narių baudžiamoji byla dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, neteisėto disponavimo akcizais apmokestintomis prekėmis, kontrabandos itin dideliu mastu ir kitų nusikaltimų. Na, o pilkajam kardinolui V. Mačiulaičiui, kartu su keliais sėbrais organizavusiam dar ir nuosavą nusikalstamą verslą, Panevėžio apygardos teismas jau paskyrė bausmę – už grotų jam teks praleisti 12 metų.

REKLAMA

Cigaretės ir kvaišalai

Bylos duomenimis, V. Mačiulaitis gana sumaniai organizavo kontrabandos tinklą – įkūrė keletą krovinių pervežimo bendrovių, nusipirko vilkikų, kuriuose įrengė slėptuves cigaretėms bei kvaišalams vežti. Tose bendrovėse dirbo ir nieko apie nusikalstamą veiklą nenutuokiantys žmonės, ir tiesioginiai Vincuko parankiniai – kontrabandos vežėjai, kurie kartu su vadeiva ir sėdo į teisiamųjų suolą. Tai – Viačeslavas Krikovskis, Stanislovas Skliaustis, Gintautas Žiezdrys ir Egidijus Skripskas. Būtent šiems vyrams padedant V. Mačiulaitis ir „suko“ verslą 2013–2014 metais: iš Baltarusijos per Latviją į Lietuvą vilkikais gabeno kontrabandines cigaretes, o iš Nyderlandų Karalystės – hašišą.

REKLAMA
REKLAMA

Kvaišalai turėjo pasiekti Rusijos rinką. Tačiau, kai 2014 metų balandžio pradžioje kelyje Kaunas-Marijampolė-Suvalkai, ties Salaperaugio kaimu sustabdžius Daliaus Ž. vairuojamą vilkiką, puspriekabėje įrengtoje slėptuvėje buvo rasti 96 paketai su rusvai žalsvos spalvos, sausa, supresuota augalinės kilmės medžiaga, kaip vėliau ekspertų buvo patvirtinta – hašišu, gaujos „verslas“ pasibaigė.

V. Mačiulaitis ir V. Krikovskis buvo patupdyti į laikino sulaikymo izoliatorių. E. Skripskas buvo sulaikytas jau anksčiau, tačiau po dviejų parų už 10 000 litų (apie 2900 eurų) užstatą buvo paleistas į laisvę. V. Krikovskiui kardomoji priemonė – suėmimas – buvo pakeistas, po daugiau nei trijų mėnesių. S. Skliaustis ir G. Žiezdrys, tapę įtariamaisiasiais, teismo nuosprendžio laukė laisvėje, pasižadėję niekur neišvykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puikūs konspiratoriai

Vėliau Vincuko gaujos narys Dalius, sutikęs bendradarbiauti su teisėsauga ir todėl atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, papasakojo, jog įrengti vilkikuose slėptuves nurodė būtent V. Mačiulaitis, kuris tiksliai suplanuodavo krovinių, t.y. nelegalių rūkalų bei narkotikų pervežimo grafikus. Gauja laikėsi itin didelės konspiracijos: iš pradžių būdavo vežamas legalus krovinys su paslėpta kontrabanda, pakeliui kontrabandinės prekės tam tikrose vietose būdavo perkraunamos į kitą vilkiką, registruotą kitoje bendrovėje (ši paprastai per statytinį priklausydavo V. Mačiulaičiui – red. past.) arba kuriam laikui paslepiamos nuošalioje sodyboje ar miške.

REKLAMA

Kriminalistai, turėję įtarimų ir sekę šią gaują, nustatė, jog vilkikų slėptuvėse buvo vežama net iki 50 000-60 000 cigarečių pakelių. Iš Baltarusijos buvo gabenamos populiarios, pigių cigarečių mėgėjų vertinamos cigaretės „Fest“, „Minsk“ ir kitos.

„Už reisą V. Mačiulaitis mokėjo 4000 litų (apie 1160 eurų). Kartą į Baltarusiją teko vežti vyną. Grįžtant atgal man paskambino V. Mačiulaitis, liepė nuvažiuoti į nurodytą vietą ir paimti cigaretes. Pakrovė daugiau nei 100 dėžių su plonomis cigaretėmis, nes – plonesnis cigarečių blokas ir jų daugiau tilpdavo į slėptuves, – pasakojo nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas vyras. – Parvežęs cigaretes palikau prie S. Skliausčio sodybos. Kas ir kada jas iškrovė – nemačiau, pamenu tik tai, kad autobusiuku su dar keliais asmenimis buvo atvažiavęs V. Mačiulaitis. Kitą kartą vėl buvo pakrauta apie 100 dėžių plonesnių cigarečių. Kai atvažiavau prie pasienio, gavau žinutę į mobilųjį telefoną, kad sulaukčiau atvykstančio S. Skliausčio. Kai šis atvyko, apsikeitėme vilkikais ir S. Skliaustis nuvažiavo. Vėliau sužinojau, kad jis pasienio poste buvo sulaikytas. Tuomet visiems buvo nurodyta kuriam laikui sustabdyti cigarečių gabenimą“.

REKLAMA

Muitinės kriminalinė žvalgyba rinko duomenis, o pasieniečiai vis tikrino įtartinus krovininius automobilius. Štai 2013 metų pabaigoje per du kartus gauja patyrė nuostolių už daugiau nei milijoną litų (apie 289 855 eurų), nes jos vilkikai su kontrabandinėmis cigaretėmis buvo sulaikyti kertantys mūsų šalies sieną. 2014 metų gegužę ir vėl fiasko – pasienyje konfiskuota 131 000 vienetų cigarečių irgi už beveik milijoną litų (apie 289 000 eurų).

Tačiau V. Mačiulaitis dėl šių praradimų nusikalstamos veiklos nenutraukė ir toliau rezgė planus bei tobulino slėptuves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geras uždarbis

Liudytojas Dalius prisiminė, jog 2014-ųjų sausio mėnesį V. Mačiulaitis prakalbo apie galimybę vežti iš Nyderlandų Karalystės į Rusiją narkotines medžiagas ir taip gerai užsidirbti. Už reisą žadėjo mokėti 15 000 eurų. V. Mačiulaitis davė telefoną ir nurodė ryšį palaikyti su V. Krikovskiu. Anot buvusio gaujos nario, V. Mačiulaitis vadovavo visoms operacijoms: nurodydavo, kur bus pakrautas krovinys, kuriuo keliu važiuoti, kur susitikti su V. Krikovskiu ir kurioje vietoje perkrauti kvaišalus. Vežti kvaišalus teko keletą kartų. Viskas vykdavo pagal tą patį planą: slėptuvėse sudėliodavo paketus su hašišu, V. Krikovskis jo laukdavo sutartoje vietoje ir krovinį išsikraudavo iš slėptuvės pats. Vaikinas teisme prisipažino, jog už narkotikų gabenimą uždirbo 30 000 eurų.

REKLAMA

Apskritai, dirbdami V. Mačiulaičio įsteigtose bendrovėse už legalų reisą gaujos nariai gaudavo 1000-1200 litų (290-350 eurų), o už vieną reisą gabenant cigaretes – apie 4000-5000 litų (1160-1500 eurų).

Bijojo dėl šeimos?

Atsidūręs teisme V. Mačiulaitis neneigė kaltinime jam pateiktų esminių nusikalstamų veikų padarymo aplinkybių, tačiau tvirtino, kad buvęs tik tarpininku tarp tyrimo nenustatyto asmens, su kuriuo anksčiau dirbo ir kuriam buvo skolingas apie 230 000 eurų.

Anot V. Mačiulaičio, jis tik vykdęs jam duodamus nurodymus, nes bijojo grasinimų sau ir savo šeimai. Girdi, tik dėl skolos sutikęs dalyvauti gabenant cigaretes iš Baltarusijos.

REKLAMA

Tačiau teismas pažymėjo, kad atliekant byloje kriminalinės žvalgybos veiksmus, kuomet buvo kontroliuojami šio kaltinamojo telefoniniai pokalbiai jokie duomenys apie skolą ar grasinimus nebuvo užfiksuoti. Dėl grasinimų sau ir šeimai V. Mačiulaitis nesikreipė ir į jokias teisėsaugos institucijas, apie vado bėdas nebuvo girdėję ir jo parankiniai.

Tad teismas konstatavo, jog tai V. Mačiulaičio gynybinė versija – sugalvojęs prisidengti tariama skola ir grasinimais, bandė sušvelninti savo baudžiamąją atsakomybę.

„Abejoti V. Mačiulaičio parodymais verčia ir aplinkybė, kad anot jo, jis nepažinojo slėptuves puspriekabėse įrengusio vyriškio, vardu A. <…> Iš kriminalinės žvalgybos veiksmų atlikimo protokolo matyti, kad 2013 metų gruodžio 19-ąją užfiksuoto V. Mačiulaičio, V. Krikovskio ir G. Žiezdrio pokalbio metu būtent V. Mačiulaitis nutaria pasikviesti A., kad šis naujai įgytoje puspriekabėje įrengtų slėptuvę. Pagaliau, kaltinamieji G. Žiezdrys, V. Krikovskis, liudytojai D. Ž., M. B. kategoriškai nurodė, kad tik V. Mačiulaitis sprendė visus klausimus, susijusius su neteisėtu cigarečių bei kvaišalų gabenimu, tame tarpe – ir dėl slėptuvių dydžio“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl teismas pripažino, kad kaltinamasis V. Mačiulaitis padarant šias veikas veikė kaip organizatorius – pats jas organizavo, sprendė ir derino esminius klausimus, susijusius su neteisėtu cigarečių bei narkotinių medžiagų gabenimu, žinojo planuojamos gabenti kontrabandos kiekį, pats asmeniškai šiuos veiksmus koordinavo ir kontroliavo.

Teistas ir Latvijoje

Kiti kaltinamieji, išskyrus S. Skliaustį, teisiami prisipažino žinoję ir dalyvavę neteisėtai vežant akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes.

O kaltinamasis S. Skliaustis teisme aiškino, jog nežinojęs, kad perima iš Daliaus vilkiką su cigaretėmis, nors ikiteisminio tyrimo metu buvo pripažinęs, jog G. Žiezdrio arba V. Mačiulaičio nurodymu pasikeitęs su Daliumi vilkikais ir supratęs, kad jam perduoto vilkiko puspriekabėje įrengtoje slėptuvėje yra paslėptos cigaretės. Teisme S. Skliaustis aiškino, kad patyrė prokuroro spaudimą užtat ir apkalbėjo save. Tačiau teismo tokia kaltinamojo pozicija neįtikino, nes ikiteisminio tyrimo metu jo duotus parodymus patvirtino kiti bylos įrodymai.

REKLAMA

Be to, mūsų šalies kriminalinė žvalgyba pagal teisinės pagalbos prašymą iš Latvijos Respublikos buvo gavusi duomenų, kad 2014 metų lapkričio 25 dieną 12 valandų 15 minučių pasienyje buvo sulaikytas S. Skliausčio vairuojamas vilkikas su puspriekabe, kurio slėptuvėse buvo aptikta beveik pusantro milijono cigarečių (73 000 pakelių). Kontrabandininkas pernai balandį Latvijoje buvo pripažintas kaltu už tai, kad išvengtų mokesčių sumokėjimo į Latvijos Respublikos biudžetą dėl akcizinių prekių importo, slėpdamas krovininio automobilio puspriekabės (refrižeratoriaus) priekinėje dalyje specialiai įrengtoje slėptuvėje – už įrengtos dvigubos sienos – 1 460 000 cigarečių su Baltarusijos Respublikos akcizinių prekių banderolėmis, žinodamas, kad vadovaujantis įstatymu „Dėl akcizo mokesčio“, jos turi būti deklaruojamos, įvažiavo į Latvijos Respublikos muitinės teritoriją jų nedeklaravęs ir vengė sumokėti 168854,21 euro mokesčių į Latvijos Respublikos biudžetą.

REKLAMA

Bausmės ir baudos

Kaip minėjau, Panevėžio apygardos teismas V. Mačiulaitį už grotų pasiuntė 12 metų, pripažinęs kaltu dėl 6 kontrabandos epizodų ir vieno epizodo pagal LR BK 260 str. 3 d. (kai disponuojama labai dideliu kiekiu kvaišalų turint tikslą juos parduoti ar kitaip platinti).

V. Krikovskis buvo pripažintas kaltu dėl 4 kontrabandos epizodų, už kiekvieną paskiriant tam tikro dydžio baudą. Iš dalies šias baudas sudedant, paskirtoji galutinė subendrinta bausmė – 600 MGL (22 596 eurai) dydžio bauda.

Į baudą teismas įskaitė sulaikymo ir suėmimo laiką – 114 parų, tad bauda sumažėjo iki 372 MGL (14 009 eurų).

REKLAMA
REKLAMA

G. Žiezdrys taip pat nuteistas už kontrabandą – 3 laisvės atėmimo metams. Tačiau teismas pritaikė LR BK 75 str. ir laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėjo 2 metams, įpareigojant bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu tęsti darbą ir neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be jo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

S. Skliausčiui už kontrabandą paskirta tik 400 MGL (15 064 eurų) dydžio bauda.

E. Skripskas nubaustas laisvės atėmimu vieneriems metams ir 6 mėnesiams, tačiau ir jam laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas 2 metams.

Dar teismas nusprendė Vilniaus teritorinei muitinei solidariai priteisti iš visų keturių kaltininkų daugiau nei 250 000 eurų nesumokėto akcizo mokesčio. Didžiąją dalį šių mokesčių teks mokėti V. Mačiulaičiui.

Apeliaciniai skundai

Keturi V. Mačiulaičio parankiniai ir kaltę pripažino, ir aukštesnės instancijos teismui neskundė apygardos teismo nuosprendžio. Tačiau V. Mačiulaičiui skirtoji bausmė atrodo per griežta. Jis bando teisėjus įtikinti, jog buvo ne kontrabandos tinklo organizatorius, o tik prievarta įtrauktas į nusikaltimus. Girdi, jis vykdęs kitų nurodymus ir organizavęs tik vienintelį dalyką – transportą.

REKLAMA

Koks bus Apeliacinio teismo verdiktas, paaiškės tik rugsėjo mėnesį paskirtame teismo posėdyje.

Panevėžio apygardo teismo nuosprendį apskundė ir ikiteisminį tyrimą organizavęs bei kontroliavęs prokuroras Gedgaudas Norkūnas. Jis prašo Apeliacinio teismo sugriežtinti bausmę V. Mačiulaičiui, taip pat paskirti žymiai griežtesnes sankcijas ir kitiems keturiems nuteistiesiems, kurie praktiškai išlipo iš balos sausi.

Anot prokuroro, V. Mačiulaitis ne tik organizavo narkotikų bei cigarečių kontrabandą, bet ir rūpinosi jų laikymu. Baimindamasis, kad yra sekamas su bendrais ryšį palaikė specialiomis priemonėmis. G. Norkūno nuomone, V. Mačiulaičiui turėtų būti paskirta ne trumpesnė nei 15 metų laisvės atėmimo bausmė ir dar 750 MGL (26 362 eurų) bauda.

Teismas tęsiasi

Na o Vilniaus apygardos teisme, kaip jau minėjau, tebenarpliojama dar viena baudžiamoji byla, kurioje beveik 150 nusikalstamų veikų padarymu kaltinami 32 asmenys. Tarp jų ir minėtas V. Mačiulaitis, laikytas šios gaujos smegenimis arba pilkuoju kardinolu.

205 baudžiamosios bylos tomuose surašyti vieno didžiausių nusikalstamo susivienijimo, kuriam vadovavo ilgą laiką labai sumaniai kvailį vaidinęs vilnietis Marijanas Taraškevičius, pravarde Marekas bei buvęs policijos pareigūnas V. Mačiulaitis-Vincukas.

REKLAMA

Remiantis šios bylos duomenimis, kuriuos surinko Muitinės kriminalinės tarnybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bei prokurorai atlikdami ilgalaikius kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminį tyrimus, 2007 metų viduryje Lietuvoje buvo suburtas nusikalstamas susivienijimas, kuris veikė iki 2011-ųjų lapkričio mėnesio Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos Respublikose, Rusijos Federacijoje, Nyderlandų Karalystėje, Vokietijos Federacinėje Respublikoje.

Minėto susivienijimo organizavimu ir vadovavimu kaltinimai pateikti M. Taraškevičiui ir V. Mačiulaičiui. Pasak kriminalistų, abu vyrai įtariami koordinavę šio nusikalstamo susivienijimo narių ir kitų asmenų veiksmus, skirstę jiems vaidmenis, derindavę kiekvieno nusikaltimo padarymo planus, cigarečių gabenimo schemas, tiesiogiai ir per kitus asmenis koordinavę nusikalstamo susivienijimo narių, nusikaltimų vykdytojų ir padėjėjų veiksmus konkrečių nusikaltimų metu.

Yra duomenų, kurie leidžia pagrįstai įtarti, kad nuo nusikalstamo susivienijimo gyvavimo pradžios šioje byloje įvardyti kaltinamieji Lietuvoje įsigijo keliolika krovinių pervežimo įmonių, kelias dešimtis vilkikų, puspriekabių, kuriose buvo įrengtos slėptuvės cigaretėms gabenti, klastojo automobilių identifikavimo numerius.

REKLAMA

Sumaniai maskavo

Už bendras nusikalstamas lėšas Rusijos Federacijoje ir Baltarusijos Respublikoje buvo perkamos ir specialiai tam skirtose patalpose laikomos cigaretės, naudojamos nuolatos keičiamos gabenimo schemos bei vis kitokie jų pervežimo būdai, maršrutai bei minėtos transporto priemonės su slėptuvėmis. Ypatingai dideli cigarečių kiekiai iš Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos buvo gabenami į Lietuvą bei Vakarų Europos valstybes, kur būdavo parduodami kitiems asmenims. Dalis cigarečių buvo gabenama naudojant medienos krovinių muliažus, o tarpiniuose cigarečių gabenimo maršruto vietose puspriekabės bei jų valstybiniai numeriai buvo keičiamos.

Tyrimo duomenimis, pareigūnams aptikus ir sulaikius cigarečių kontrabandos krovinį, kaltinamieji tobulindavo jų slėpimo būdus. Pavyzdžiui, siekiant, kad pareigūnai neaptiktų kontrabandinių cigarečių, už 50 000 litų (beveik 15 000 eurų) Lietuvoje buvo nupirktos medžio apdirbimo staklės, kuriomis jau Baltarusijoje buvo pjaunamos specialios ertmės medienos balkiuose. Paslėptos tuose balkiuose cigaretės buvo gabenamos į Lietuvą ir laikomos specialiai tam tikslui išnuomotose patalpose. Tyrimo metu taip pat buvo gauta duomenų, kad atskirais atvejais netrukdomą cigarečių gabenimą per Lietuvos Respublikos valstybės sieną už kyšius užtikrindavo Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai.

REKLAMA

Gamino prekursorius

Šioje baudžiamojoje byloje cigarečių vertė – apie 40 milijonų litų, todėl pareikštas daugiau nei 23 milijonų litų ieškinys dėl valstybei padarytos turtinės žalos.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta duomenų ir apie tai, kad kaltinamieji, pasinaudodami asmenų, turinčių specialių žinių chemijos srityje, pagalba, Lietuvoje pagamino ne mažiau kaip 1200 kilogramų pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako (prekursoriaus), kurį už ne mažesnę kaip 1 440 000 eurų sumą realizavo kitiems asmenims.

Nustatyta, kad kaltinamieji visomis išgalėmis stengėsi užmaskuoti daromus nusikaltimus. Tam tikslui buvo apsirūpinta pokalbių pasiklausymo techninėmis priemonėmis, renkama informacija apie teisėsaugos institucijų automobilių valstybinius numerius.

Talkino ir pareigūnai

Bendradarbiaudami su Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais, prokuratūros, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai nustatė ir nutraukė neteisėtas Muitinės kriminalinės tarnybos vyriausiojo tyrėjo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM vyriausiojo specialisto veikas.

REKLAMA

Vilniaus apygardos teismo baudžiamuoju įsakymu konstatuota, kad šie pareigūnai, laikydamiesi konspiracijos, palaikė ilgalaikį ryšį su galimais susivienijimo vadovais, kuriems už piniginį atlygį, skaičiuojamą keliomis dešimtimis tūkstančių litų, kaltinamųjų perduotais telefonais nuolatos užšifruotai teikė informaciją apie atliekamus kriminalinės žvalgybos, ikiteisminius tyrimus, susijusius su galimo nusikalstamo susivienijimo organizatoriais, vadovais bei nariais, planuojamus, atliekamus ir atliktus asmenų, transporto priemonių patikrinimus, sulaikymus, kriminalinės žvalgybos institucijų naudojamas transporto priemones.

Tiriant kaltinamųjų galimas korupcines sąsajas su teisėsaugos pareigūnais, buvo demaskuotas ir Vilniaus apygardos teismo teisėjas Ryšardas Skirtunas bei advokatas Vitoldas Petravičius.

Grupuotės nusikaltimus pareigūnams padėjo atskleisti du kartus teistas (ir dabar keliomis nusikalstamomis veikomis kaltinamas) Latvijos pilietis Romanas Šnipkis. Šis apsukruolis nors ir saugomas valstybės, sugebėjo dingti iš Lietuvos ir yra duomenų, kad šiuo metu gyvena JAV. Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą prašydama išduoti Europos arešto orderį jį suimti. Prokuratūros prašymas buvo patenkintas, paskelbta tarptautinė valstybės saugumo liudytojo paieška.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų