REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savo naujausią kulinarinę knygą „Gero maisto dienoraštis. Vasara“ pristačiusi maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė neatsitiktinai pristatymo tema pasirinko braškes – birželio pradžioje Lietuvoje prasideda šių uogų sezonas. Nors braškės šalyje itin populiarios ir labai laukiamos, jų augintojai dar susiduria su begale mitų, gaubiančių šias uogas ir siekia juos sklaidyti šalies gyventojams pristatydami įvairaus skonio ir išvaizdos braškes.

Savo naujausią kulinarinę knygą „Gero maisto dienoraštis. Vasara“ pristačiusi maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė neatsitiktinai pristatymo tema pasirinko braškes – birželio pradžioje Lietuvoje prasideda šių uogų sezonas. Nors braškės šalyje itin populiarios ir labai laukiamos, jų augintojai dar susiduria su begale mitų, gaubiančių šias uogas ir siekia juos sklaidyti šalies gyventojams pristatydami įvairaus skonio ir išvaizdos braškes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tik pastaruosius trejus metus šalies gyventojus pasiekia daugiau informacijos apie braškes, jų auginimą. Natūralu, jog dar susiduriama su daug klaidingos informacijos apie šias uogas. Pavyzdžiui, tikima, jog didesnės uogos gausiai tręšiamos. Greičiausiai dėl šios priežasties lietuviai gausiau perka smulkesnes. Taip pat pastebėjome, jog pirkėjai mieliau renkasi minkštas braškes“, – apie patirtį prekiaujant savo užaugintomis uogomis pasakoja ūkio „Kuodžių braškės“ savininkė Justina Skaisgirienė.

REKLAMA

Jos vadovaujamame braškių ūkyje Klaipėdos rajone, užimančiame 1 ha žemės plotą, auginama apie 15 veislių braškių. Pasak J. Skaisgirienės, jų duodamas derlius labai priklauso nuo oro sąlygų bei įdėto darbo. Jei pernai braškėmis ūkininkė pradėjo prekiauti įsibėgėjus birželiui, šiemet dėl šiltesnio pavasario prekyba pirmomis braškėmis startavo jau birželio 1-ąją. Tarp ankstyvųjų braškių, šiuo metu jau duodančių derlių, ūkininkė vardija „Vibrant“, „Fleurette“, „Rumba“.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarosios veislės braškės, Justinos pastebėjimu, vyrų mylimiausios. Tuo tarpu pačios ūkininkės mėgstamiausia „Malwina“ veislė – tai saldi, stipraus skonio uoga. Tarp moters draugių favoričių – „Florence“ – matinės, miltingos uogos. Norėdama atskleisti skirtingus braškių skonius ir tekstūras, Justina ir ėmėsi jų auginimo. Moters prižiūrimose žemėse derančias uogas pirkėjai mielai įsigyja ne tik tiesiai iš ūkio, bet užsako ir įvairioms šventėms.

Joms ir kasdieniam pasmaližiavimui tinkamų receptų su braškėmis gausu ir naujoje R. Ničajienės knygoje „Gero maisto dienoraštis. Vasara“, kurios pristatymo metu jos autorė kartu su Palangoje įsikūrusio restorano „Onorė“ šefu Bernardu Anužiu gamino grilyje keptą vištieną su pikantišku kapotų braškių padažu, kitaip – salsa. Taip pat Renata dalinasi gaiviu kokosinių braškinių ledų receptu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokosiniai braškiniai ledai

(be laktozės ir be cukraus)

4 asmenims ledus pagaminti užtruks 15 min. bei šaldymas

Jiems reikės: - 250 ml kokosų pieno - 500 g braškių - 3 šaukštų agavų sirupo - 2 šaukštų kokosų drožlių

Prieš gamindami ledus, iš vakaro braškes nuplaukite, stambesnes uogas perpjaukite pusiau ir subėrę į maišelį dėkite į šaldymo kamerą, kad sušaltų.

Sušalusias uogas suberkite į trintuvą, ant jų pilkite kokosų pieną, agavų sirupą, berkite kokosų drožles. Viską trinkite, kol uogos susitrins ir konsistencija taps panaši į ledų. Tai užtruks apie 3–5 minutes, priklausomai nuo jūsų trintuvo kokybės ir galingumo.

REKLAMA

Paruoštus ledus galite skanauti iš karto, o jei norite kietesnių, sukrėskite juos į plastikinį indelį ir dėkite į šaldymo kamerą, kad sustingtų. Jei ledus laikysite šaldymo kameroje ilgiau nei kelias valandas, jie per daug sukietės ir teks palikti juos kambario temperatūroje, kad kiek atšiltų ir patogiai galėtumėte juos dalinti specialiu ledams kabinti skirtu kaušeliu.

Skanių vasaros ledų!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų