REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
“Uber“ (nuotr. Scanpx)

Šiais metais į Lietuvos viešojo transporto rinką įsiveržusi pavėžėjimo paslaugų įmonė „Uber“ sukėlė nemenką ažiotažą. Itin sukruto konkurentai, kurie pabūgo, kad „Uber“ atims sotų klientų kąsnį.

6

Šiais metais į Lietuvos viešojo transporto rinką įsiveržusi pavėžėjimo paslaugų įmonė „Uber“ sukėlė nemenką ažiotažą. Itin sukruto konkurentai, kurie pabūgo, kad „Uber“ atims sotų klientų kąsnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet situacija rinkoje pirmaisiais mėnesiais stabilizavosi ir numanomos taksi bendrovių bankrotų bangos nepamatėme. Tad kodėl nepanagrinėjus, kaip gyvena pagrindinis „Uber“ variklis – žmonės nuosavais automobiliais dirbantys šioje įmonėje. Maža to, palyginkime vairuotojų uždarbį Lietuvoje ir Norvegijoje.

REKLAMA

Norėjo tik išbandyti

Norvegijoje gyvenantis ir dirbantis Paulius pasidalijo su tv3.lt skaitytojais savo patirtimi. „Iškart pasakysiu, darbas „Uber“ man nėra pagrindinis. Pagal jų sistemą galima dirbti tiek, kiek ir kada nori. Svarbu turėtum išmanųjį telefoną.

Asmeniškai pats dirbu, kai neturiu, ką veikti. Pavyzdžiui, savaitgaliais įsijungiu programėlę ir laukiu, kol kam nors prireiks vairuotojo. Gyvenu apie 15 km. nuo Oslo, todėl iškvietimų sulaukiu žymiai mažiau. Bet pačioje sostinėje paklausa yra milžiniška“, - pasakojo Paulius.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas priduria, kad dirbantys Osle uždirba 1,3 karto daugiau nei priemiestyje: „Daugiausia darbo būna savaitgaliais. Teko dirbti ir ištįsą naktį. O uždarbis priklauso tik nuo tavęs paties. Kartą vos per keturis „reisus“ uždirbau 1200 kronų (130 Eur). Nesu itin aktyvus „Uber“ darbuotojas. Man tiesiog buvo įdomu, kaip veikia sistema ir, žinoma, norėjau papildomai užsidirbti.“

Pinigai vairuotojams sumokami kas savaitę. „Uber“ pasiima 20 proc. nuo uždirbtos sumos. Norvegijoje „Uber“ paslaugų įkainiai atrodo taip: 1 km – 10 kronų (1,08 Eur), 1 minutė – 3 kronos (0,32 Eur) ir įsėdimas – 30 kronų (3,24 Eur).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Palyginus su kitomis taksi firmomis Norvegijoje, tai yra labai pigus keliavimo būdas. Asmeniškai ir pats naudojuosi šiomis paslaugomis. Maža to, jaučiuosi saugus, nes nereikia prašyti pinigų iš klientų, viskas skaičiuojama išmaniosiomis technologijomis. Esu vežęs 4 žmones apie 25 km. ir jiems teko sumokėti apie 400 kronų (43,25 Eur), nors kitose taksi įmonėse būtų pakloję mažiausiai 1 tūkst. kronų (108 Eur).

Nelegali veikla?

Paulius prasitarė, kad Norvegijoje „Uber“ dar nėra iki galo legali veikla, bet, anot jo, dirbama, jog viskas būtų įteisinta. „Klausiau per susirikimą, kas būtų jei sustabdytų policija. Tai patarė, kad tiesiog sakyčiau tiesą. Ir galbūt galėtų mane įspėti, kad taip nedaryčiau. Bet yra buvę atvejų, kad atima mašinos numerius. Paklausiau: „Kas tada?“, tai jie atsakė, kad įmonė duoda advokatą bei paskolina mašiną“, - patirtimi dalijosi Paulius.

REKLAMA

Anot jo, jau yra atvejų, kai „Uber“ pavyko laimėti teismo procesus. Maža to, net dalis politikų siekia legalizuoti tam tikras veiklas, kad tik kuo mažiau bedarbių gyventų Norvegijoje.

Sėkmės pavyzdys

Paulius užtikrino, kad teikiant pavėžėjimo paslaugas tikrai galima uždirbti. Tiesa, privalu gerai pažinti Oslą ir jame gyventi, nes būtent sostinėje – daugiau darbo.

„Skaičiau straipsnį norvegiškame laikraštyje. Ten buvo aprašyta vieną šeštadienio naktį Osle dirbusio jaunuolio istorija. Tada jam pavyko uždirbti 7 tūkst. kronų (757 Eur). Suprantama, kad kaskart tiek neuždirbsi, bet dirbant visiškai tam atsidavus neprapultum. Nors, mano nuomone, šis darbas labiau tinka, kaip papildomas, o ne pagrindinis“, - apibendrino Paulius.

REKLAMA

Situacija Lietuvoje

Norvegija, suprantama, yra Norvegija. O kiek galima uždirbti su „Uber“ Lietuvoje? Apie tai trumpai papasakojo papildomai pavėžėjimo paslaugų įmonėje dirbantis Rimantas.

„Kiek gali uždirbti per dieną, yra sunku pasakyti, nes diena yra ir pirmadienis, ir šeštadienis, ir jos viena kitai nelygios. Yra vairuotojų, kurie dirba visą laiką, nuo ryto iki vakaro, ir taip kiekvieną dieną.

Yra tokių, kurie dirba tik vakarais, ir tai – pvz., tik ketvirtadienį, penktadienį bei šeštadienį (tokių daugiausia). Toks esu ir aš. Jei nusprendžiu padirbėti, tai darau penktadienio ir šeštadienio vakarais. Prisijungiu apie 21-22 val. ir taip iki 2-3 val. nakties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai maždaug per 5 valandas apyvarta sudaro apie 50-80 eurų. Atskaičius mokesčius ir mano sąnaudas, lieka apie 25-40 eurų. Tad grubiai skaičiuojant, per valandą gryno uždarbio lieka 5-8 eurai“, - pasakojo tv3.lt pašnekovas.

Nesunku paskaičiuoti, kad dirbant bent tris vakarus po 5 valandas, per mėnesį būtų galima papildomai užsidirbti apie 300-480 eurų („į rankas“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų