REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Pasaulis atsisveikina su JAV bokso žvaigžde ir pilietinių teisių aktyvistu Muhammadu Ali (nuotr. SCANPIX)

Muhammadas Ali bus palaidotas penktadienį po dvi dienas trukusio atsisveikinimo su mylimu legendiniu JAV boksininku ir pilietinių teisių didvyriu, teikusiu įkvėpimo žmonėms visame pasaulyje.

26

Muhammadas Ali bus palaidotas penktadienį po dvi dienas trukusio atsisveikinimo su mylimu legendiniu JAV boksininku ir pilietinių teisių didvyriu, teikusiu įkvėpimo žmonėms visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tūkstančiai žmonių, susirinkusių iš arti ir toli, palydės M.Ali į paskutiniąją kelionę jo gimtojo miesto Luisvilio pietinėje Kentukio valstijoje gatvėmis.

REKLAMA

Sunkiasvorių bokso triskart pasaulio čempionas mirė praeitą savaitę po dešimtmečius trukusios kovos su Parkinsono liga, būdamas 74 metų.

Laidotuvių procesija 9 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku pajudės 600 tūkst. gyventojų turinčio miesto gatvėmis. M.Ali, kurio tikrasis vardas – Cassius Marcellus Clay Jr. (Kasijus Marselas Klėjus jaunesnysis) gimė Luisvilyje 1942 metų sausio 17 dieną, rasinės segregacijos laikais.

Procesijos maršrutas ves per svarbias M.Ali gyvenimo vietas: jo vaikystės namus, M.Ali centrą, Afroamerikičių paveldo centrą ir be abejo, Muhammado Ali bulvarą, kol pasieks kapines, kuriose įvyks privati laidotuvių ceremoniją.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp karsto nešėjų bus aktorius Willas Smithas, nominuotas „Oskarui“ už M.Ali vaidmenį filme apie jo gyvenimą, ir buvęs sunkiasvorių bokso čempionas Lennoxas Lewisas. Vienas nežinomas asmuo pažadėjo visą kelią iki žvaigždės kapo nubarstyti rožių žiedlapiais.

Penktadienio popietę M.Ali atminimas bus pagerbtas per ekumenines pamaldas didelėje sporto arenoje, kurioje susirinks valstybių lyderiai, iškilūs svečiai ir paprasti gerbėjai.

Per ceremonija eksprezidentas Billas Clintonas ir komikas Billy Crystalas pasakys atsisveikinimo kalbas, o tarp dalyvių taip pat bus Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Barackas Obama žmogaus, kurį jis vadino savo „asmeniniu didvyriu“, laidotuvėse nedalyvaus, nes jos sutampa su šalies vadovo dukros Malios (Malijos) mokyklos baigimo ceremonija.

Tačiau B.Obama ketvirtadienį paskelbė vaizdo pranešimą, per kurį parodė dvi iš M.Ali gautas atminimo dovanas: nuotraukų albumą ir porą bokso pirštinių, kurias jis visą laiką laikė Baltuosiuose rūmuose.

„Šią savaitę netekom ikonos, – sakoma B.Obamos pranešime, paskelbtame „Facebook“. – Žmogaus, kuris, mano nuomone, išlaisvino afroamerikiečių protus, leisdamas suvokti, kad jie gali didžiuotis esantys tokie, kokie yra.“

REKLAMA

„Augau jį stebėdamas. Augant mano tapatybė buvo formuojama jo pasiekimų, – pridūrė prezidentas. – Neįtikėtini meilės ir palaikymo ženklai, kuriuos jis man rodė, buvo viena didžiausių palaimų per mano gyvenimą.“

Musulmoniškos pamaldos

Ketvirtadienio popietę tūkstančiai įvairių tikėjimų ir etninių grupių atstovų ketvirtadienį dalyvavo musulmoniškose pamaldose M.Ali atminimui.

Trumpos pamaldos Luisvilyje pradėjo dvi dienas vyksiančius atsisveikinimo renginius, kuriuose dalyvaus iškilūs svečiai ir paprasti gerbėjai, norintys pareikšti pagarbą žmogui, žinomam tiek dėl ištvermės ringe, tiek dėl socialinio aktyvizmo.

REKLAMA

„Buvo nuostabu matyti visas tas skirtingas tautybes, kultūras ir rases sueinant kartu. Nors labai liūdna, kad jis mirė, bet visa tai labai įkvepia“, – sakė musulmonė savivaldybės darbuotoja Makeeba Edmund.

Musulmonai vyrai ir moterys meldėsi atskirose eilėse, o dauguma moterų buvo prisidengusios šydais.

Šios pamaldos vyko arenoje, kurioje vyko paskutinė M.Ali kova jo gimtajame mieste. Per tą kovą 1961 metų lapkričio 29 dieną jis įveikė Willi Besmanoffą.

Tarp atėjusių atiduoti pagarbą buvo Senegale gimęs 54 metų Babacaras Gaye, kuris prisiminė paauglystėje žiūrėdavęs M.Ali kovas savo namuose Dakare. „Susirinkdavo bent 60 žmonių, kurie žiūrėdavo (transliaciją) per mažą nespalvotą televizorių“, – B.Gaye pasakojo AFP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

C.M.Clay atsivertė į islamą 1964 metais ir persivardijo Muhhamadu Ali, o tas jo žingsnis sukrėtė Ameriką.

„Įgyvendinti jo palikimą“

„Muhammadas Ali labai, labai reikšmingas musulmonų bendruomenei“, – anksčiau sakė imamas Zaidas Shakiras, padėjęs organizuoti gedulingas pamaldas.

„Svarbu ... jį išlydėti kuo geriausiai“, – pridūrė musulmonų dvasininkas sakydamas, kad M.Ali tikriausiai būtų norėjęs, kad boksininko sekėjai „pagerbtų jo atminimą, įgyvendintų jo palikimą ir mylėtų vieni kitus“.

Milijonams musulmonų visame pasaulyje M.Ali tapo tikruoju islamo veidu, propagavusiu taiką ir pakantumą.

REKLAMA

Šemsudinas Haseljičius atvyko gyventi į Luisvilį iš mažo kaimo vidurio Bosnijoje, kai buvo sužeistas per karą 1993 metais. Jis prisiminė, kaip visa bendruomenė rinkdavosi žiūrėti per televiziją M.Ali kovų, paprastai transliuojamų apie 4 val. ryto, viename iš dviejų kaimo namų, kuriuose buvo televizoriai.

„Vienas iš mūsų vyresniųjų praktiškai atmintinai žinojo visas jo kovas, – sakė 54 metų vyras. – Tais laikais nebūdavo daug pramogų, todėl žmonės susirinkdavo ir prašydavo jo: „Eikš, papasakok kovas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų