REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smulkiems ūkininkams nuo kitų metų tikriausiai nereikės mokėti,„Sodros“ įmokų – jas tektų mokėti tik stambiems žemdirbiams. Kai kurie parlamentarai sako, jog dėl tokio sprendimo sumažės „Sodros“ pajamos.

Smulkiems ūkininkams nuo kitų metų tikriausiai nereikės mokėti,„Sodros“ įmokų – jas tektų mokėti tik stambiems žemdirbiams. Kai kurie parlamentarai sako, jog dėl tokio sprendimo sumažės „Sodros“ pajamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarstydamas „Sodros“ reformą, Seimas ketvirtadienį pritarė žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės siūlymui nuo 2017 metų įmokas „Sodrai“ įpareigoti mokėti tik tuos ūkininkus, kurių ūkiai būtų didesni kaip 8 ekonominių dydžių.

REKLAMA

Už tai balsavo 40 Seimo narių, prieš - 5, o susilaikė 24. Tai ne galutinis Seimo balsavimas - dėl viso Valstybinio socialinio draudimo įstatymo dar bus balsuojama vėliau.

Žemės ūkio ministrės Virginija Baltraitienė po balsavimo BNS teigė, kad 8 ekonominių dydžių ūkių savininkai gauna apie 10 tūkst. eurų pajamų (atskaičius išlaidas) per metus - paprastai jie turi apie 55 ha žemės be galvijų arba apie 30 ha ir iki 30 karvių.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir tie ūkiai nėra dideli. Tie ūkininkai nėra turtuoliai“, - teigė V.Baltraitienė.

Pasak ministrės, jeigu Seimas savo sprendimo nepakeis, „Sodros“ įmokų nebereikėtų mokėti 7,5 tūkst. ūkininkų, kurie dabar jas moka.

Dabar „Sodros“ įmokas moka tie ūkininkai, kurie yra didesnių kaip 4 ekonominių dydžių ūkių savininkai - dirbantys maždaug 25-33 ha arba turintys apie 20 galvijų bei iš savo ūkio gaunantys apie 4 tūkst. eurų pajamų per metus. Tam Socialinių reikalų ir darbo komitetas nepritarė ir siūlė įpareigoti „Sodros“ įmokas mokėti ūkininkus, kurių ūkiai būtų didesni kaip 2 ekonominių dydžių - tokie žemdirbiai turėtų dirbti maždaug 12 ha žemės ir turėti porą melžiamų karvių bei iš tokio ūkio gauti 2,4 tūkst. eurų pajamų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Komitetas laikosi pozicijos, kad maži ūkininkai būtų apdrausti ir užtikrintos jų socialinės garantijos senatvėje ,- teigė komiteto vadovė Kristina Miškinienė.

Pasak jos, ateityje „Sodros“ įmokų nereikėtų mokėti visiems ūkininkams, nepriklausomai nuo jų ūkių dydžio, - pensininkai, jaunesni nei 29 metų ir dirbs samdomą darbą ir jau mokės įmokas.

V.Baltraitienė sako, kad „Sodros“ įmokas versti mokėti smulkesnius ūkininkus nelogiška: „Iki 8 ekonominių dydžių ūkiai yra tik šeimos ūkiai, jie patys iš savęs prasimaitina ir jeigu mes juos apkrausime mokesčiai, bus dar sunkiau“.

REKLAMA

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys „darbietis“ Mečislovas Zaščiurinskas priekaištavo, kad dėl tokio sprendimo bus „sumažintos „Sodros“ pajamos, nes įmokų nemokės daug žemdirbių, o socialdemokratas Algirdas Sysas prognozavo, kad prie šio klausimo bus grįžtama per Valstybinio socialinio draudimo įstatymo priėmimą.

Ekonomikos komiteto vadovas Remigijus Žemaitaitis piktinosi, kad tokiu Seimo sprendimu nuo „Sodros“ įmokų atleidžiama labai daug šalies ūkininkų, kurie paskui gaus nedideles pensijas: „Ūkininkus paliekame kažkokiame kosmose“.

REKLAMA

Seimo Kaimo reikalų komiteto duomenimis, 2-4 ekonominių dydžių ūkius dabar turi apie 12 tūkst., o 4-6 ekonominių dydžių - maždaug 3 tūkst. ūkininkų.

V.Baltraitienės teigimu, dabar šalyje registruota apie 136 tūkst. ūkininkaujančių asmenų.

Ūkininkams, kurie dabar turi mokėti „Sodros“ įmokas, nustatytas 28,5 proc. dydžio tarifas: pensijų socialiniam draudimui - 26,3 proc. ir motinystės - 2,2 proc. Ūkininkų, kurie nėra pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojai, „Sodros“ įmokos skaičiuojamos nuo minimalios mėnesinės algos (MMA), kuri dabar yra 350 eurų. Šių ūkininkai mėnesio įmoka siekia 99,75 euro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkai, PVM mokėtojai, „Sodros“ įmokas apskaičiuoja nuo apmokestinamųjų pajamų, tačiau ne mažesnių negu MMA. Jie taip pat moka privalomąjį sveikatos draudimą: 3 proc. (2 ekonominis dydžių ūkių turėtojai) arba 9 proc. (2- 4 ekonominis dydžių ūkių turėtojai ir stambesni ūkininkai nesantys PVM mokėtojai) nuo MMA - 10,5 eurų arba 31,50 euro.

Ūkininkai, PVM mokėtojai, turintys virš 4 ekonominių dydžių ūkius moka 9 proc. sveikatos draudimo įmoką, kuri jiems, skirtingai negu smulkiems žemdirbiams, apskaičiuoja nuo apmokestinamųjų pajamų, tačiau ne mažesnių negu MMA - jiems minimali metinė įmokų suma siekia 378 eurus, o maksimali - 480,60 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų