REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva trečiadienį įteikė Baltarusijai notą dėl galimo incidento netoli Vilniaus statomoje Astravo atominėje elektrinėje, BNS pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Lietuva trečiadienį įteikė Baltarusijai notą dėl galimo incidento netoli Vilniaus statomoje Astravo atominėje elektrinėje, BNS pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikrai pareikalavome pateikti informaciją apie galimai įvykusį incidentą ir dar kartą akcentavome, kad šiame procese pasigendame skaidrumo. Tai jau antras kartas būtų - nežinome, gal jo nebuvo, bet mes norime informacijos“, - BNS sakė L.Linkevičius.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministerija iškvietė Baltarusijos laikinąją reikalų patikėtinę Lietuvoje Liudmilą Tatarinovič, kuriai buvo įteikta nota. L.Linkevičius teigimu, susitikimo metu ji tikino, kad jokio incidento nebuvo.

„Mes turime pagrindo abejoti tos informacijos tikslumu, nes iki šiol buvo neigimai. Laikinoji reikalų patikėtinė susitikimo metu taip pat paneigė, kad vyko kažkoks įvykis, bet mes tikimės, kad bus pateikta informacija raštu dar kartą viską atsakingai pasvėrus ir kol neišnyks pagrindas mums abejoti, tol reikalausime tos informacijos“, - tikino ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar ministerija trečiadienį gavo naujos informacijos dėl incidento iš neoficialių šaltinių, L.Linkevičius teigė, kad negavo, tačiau tikino, jog „mes tikrai turime rimtą pagrindą abejoti tuo, kad nieko neįvyko“.

Jis sakė, kad trečiadienį įteiktoje notoje pažymėti trys punktai, kurie buvo ir gegužę įteiktoje notoje.

„Mes pakartojome tuos tris punktus, kuriuos ir prieš tai buvusioje notoje esame rašę. Vienas iš jų kalba, kad pritartų Baltarusijos pusė Espo konvencijos komiteto pasiūlymams kurti tarptautinę ekspertų komisiją, kuri stebėtų tą visą statybos procesą. Kitas momentas, kad būtų pagaliau atliktas statybos aikštelės parinkimo kriterijų vertinimas ir tai darytų TATENA (...)“, - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir trečia, mes vis primename tuos streso testus pagal Europos standartus, bet pabrėžiame, kad turėtų dalyvauti Europos ekspertai, nes kol kas įsipareigojimai buvo, kad jie ketina atlikti streso testus, bet jie pranešė, kad tą padarys Rusijos „Rosatom“ kompanija. Mes nemanom, kad tai yra pakankamai įtikinama, kai viena „Rosatom“ kompanija tikrins kitos kompanijos darbo kokybę“, - pridūrė L.Linkevičius.

Informacijos apie incidentą nėra?

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį teigė, kad informacijos apie incidentą Astravo AE neturi.

REKLAMA

„Kol kas informacijos tikrai neturiu, esu kalbėjęs su energetikos ministru, kiek žinau, jis irgi stengiasi gauti informaciją, ar tai nėra kažkoks gandas ir taip rytoj turėsiu susitikimą su Valstybės saugumo departamentu“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Lietuvos Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas Vytautas Makauskas BNS antradienį patvirtino, kad VSD tikrina informaciją apie praėjusią savaitę galimai įvykusį incidentą Astravo AE. Užsienio reikalų ministerija artimiausiu metu ketina išsiųsti notą, prašydama paaiškinti arba paneigti šią informaciją.

REKLAMA

Pati Baltarusija neigia incidentą.

„Baltarusijos atominės elektrinės statyba vyksta standartiniu režimu ir jokių incidentų, atliekant statybos ir montavimo darbus, nurodytu metu neįvyko. Šių darbų kokybės kontrolė vyksta pagal reglamentą“, - savo tinklalapyje pranešė Baltarusijos AE.

Jei žinios pasitvirtintų, tai būtų antras žinomas incidentas statant Astravo elektrinę. Anksčiau joje sugriuvo būsimo branduolinės priežiūros pastato atraminės konstrukcijos. Nors iš pradžių Baltarusijos atstovai neigė informaciją apie šį incidentą, vėliau patys ją patvirtino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Vilnius reikalauja, kad Astravo atominės elektrinės statybos vyktų prižiūrint tarptautiniams ekspertams. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Astravo atominę elektrinę stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų