REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija, siekianti glaudesnio bendradarbiavimo su Vidurio bei Rytų Europa, kuria finansinius instrumentus, kurie leistų užtikrinti didelių infrastruktūros ir gamybos investicijų projektų finansavimą regione.

Kinija, siekianti glaudesnio bendradarbiavimo su Vidurio bei Rytų Europa, kuria finansinius instrumentus, kurie leistų užtikrinti didelių infrastruktūros ir gamybos investicijų projektų finansavimą regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių bendradarbiavimą formatu 16+1 koordinatorius teigė, kad kalbama apie specialią finansų kompaniją, investicijų fondą, taip pat glaudesnį bendradarbiavimą tarp Kinijos ir regiono šalių bankų.

REKLAMA

„Aš tikiu, kad visos šios finansinės iniciatyvos pastebimai paspartins mūsų svarbiausių bendradarbiavimo projektų įgyvendinimą. Finansinis bendradarbiavimas yra būtina sąlyga svarbiausiems infrastruktūros projektams (...) Mes vis dar neturime nė vieno didelio 16+1 bendradarbiavimo projekto ir viena iš pagrindinių priežasčių yra tai, kad mes dar neturime pakankamų finansinių resursų“, - žurnalistams praėjusią savaitę Pekine sakė 16+1 sekretoriato patarėjas Wangas Wengangas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, bendros Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių finansų kompanijos projektą koordinuoja valstybės kontroliuojamas didžiausias šalyje Kinijos industrijos ir prekybos bankas (ICBC), o pradinė investicijų suma yra 1 mlrd. eurų.

„Tai yra bendras 16+1 formato projektas. Lenkija, Čekija ir Vengrija yra išreiškusios susidomėjimą ir pasirengimą investuoti (...) Galutinis tikslas yra pritraukti 50 mlrd. eurų lėšų iš privačių kompanijų ir bankų skirtingose šalyse. Fondo lėšos bus daugiausiai naudojamos infrastruktūros ir gamybos projektams finansuoti“, - teigė W.Wengangas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ICBC taip pat neseniai atidarė savo padalinį Varšuvoje, kuris turėtų koordinuoti banko plėtrą Vidurio ir Rytų Europos šalyse. Kinijos bankas gegužės pabaigoje taip pat suteikė 130 mln. eurų paskolą Lenkijos bankui „mBank“ - pirmąją paskolą šiame regione.

Pasak W.Wengango, Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių investicijų fondą yra įsteigęs Kinijos „Exim Bank“, jo pradinė lėšų suma buvo 500 mln. JAV dolerių, dalis kurių jau yra panaudota, pavyzdžiui, atsinaujinančios energetikos projektams.

„Pirma šio fondo fazė jau yra beveik baigta ir šiuo metu dirbama ties antra faze, kurios tikslas yra papildomai pritraukti 1 mlrd. dolerių“,  - sakė W.Wengangas. Jo teigimu, apie Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos vadinamosios bankų sąjungos projektą svarsto Kinijos Nacionalinis plėtros bankas (NDBC), jis taip pat būtų įgyvendinamas kartu su regioniniais partneriais.

REKLAMA

„Tai sąlyginai yra nauja priemonė, ši sąjunga neturės labai greito efekto, bet mums yra naudinga keistis pažiūromis ir idėjomis. Ilgalaikis šio projekto tikslas yra dalijimasis patirtimi, siekiant ilgalaikės naudos mūsų projektams. Diskusijos dėl šios Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos iniciatyvos dar tik prasidėjo, ir aš manau, kad mes sklandžiai judėsime į priekį“, - sakė W.Wengangas.

Pasak jo, panašus bankų bendradarbiavimo modelis jau yra įgyvendintas tarp Kinijos ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (SCO), kurią sudaro Kinija, Kazachstanas, Kirgizija, Rusija, Tadžikija ir Uzbekija. 2016 metais prie SCO taip pat turėtų prisijungti ir Indija bei Pakistanas.

Kinija jau yra investavusi daugiau kaip 5 mlrd. JAV dolerių Vidurio ir Rytų Europos šalyse, tačiau, Kinijos prekybos ministerijos duomenimis, tai sudaro tik 2 proc. visų šios šalies investicijų Europos Sąjungoje. Bendros Vidurio ir Rytų Europos šalių investicijos Kinijoje siekia 1,2 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų