REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Ruošiasi egzaminui (nuotr. Fotodiena.lt)

Pirmadienį vyko visiems abiturientams privalomas lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas. Kaip ir visuomet, abiturientai skundžiasi, jog egzaminas buvo per sunkus, o kiti mokiniai iš anksto žinojo užduotis.

9

Pirmadienį vyko visiems abiturientams privalomas lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas. Kaip ir visuomet, abiturientai skundžiasi, jog egzaminas buvo per sunkus, o kiti mokiniai iš anksto žinojo užduotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien sugrįžusi namo po lietuvių kalbos ir literatūros VBE bei pasijungus savo „Facebook“ paskyrą likau priblokšta. Vakar vakare visiškai reikšmės, iš pirmos pažiūros, neturintis ir spėlionę primenantis įrašas šiandien užgniaužė kvapą.

REKLAMA

„Sveiki, rytoj būsiu kartu su Vincas Krėvė, ruoškitės apie didingą Lietuvos praeitį, žymius valdovus :) ". Akivaizdu, jog jau vakar buvo žinančių, kokia tema abiturientų laukia šiandienos ryte, 9 val. Šiandien mes, dvyliktokai, gavę egzaminų lapus, pamatėme samprotavimo temą "Kaip suprantamas vyriškumas?", kurioje buvo privaloma remtis J. Radvanu, V. Krėve arba J. Kunčinu“, - pasipktinusi kalbėjo mergina.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Esu šoke, nes matau, jog man, sąžiningai mokinei, visus 12 metų gerai besimokiusiai, galimybės išlaikyti VBE egzaminą vis dėlto nėra lygios. Kodėl valstybine paslaptimi laikomi VBE vis dėlto yra kažkam prieinami? Kodėl yra kalbama apie mokinių konkurenciją, kai ji šitaip iškraipoma? Ar NEC eilinį kartą "nusiplaus rankas" ir neanuliuos šių metų lietuvių kalbos ir literatūros VBE? Kaip galima kalbėti apie tai, jog mokiniams, norintiems gauti itin gerus VBE rezultatus reikia mokytis, jei užtenka tiesiog nusipirkti egzamino užduotis iš anksto?“ - klausimų laviną žėrė abiturientė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinio brandos egzamino rezultatai bus paskelbti liepos 4 dieną, mokyklinio – birželio 17 dieną.

Lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų abiturientai jau kelerius metus laiko suvienodintą lietuvių kalbos egzaminą, bet vertinant tautinių mažumų atstovų darbus leidžiama padaryti daugiau klaidų.

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą pernai išlaikė apie 90 proc. abiturientų, kurie mokėsi mokyklose lietuvių mokomąja kalba, ir apie 84 proc. besimokiusiųjų mokyklose tautinių mažumų kalbomis. 2016 metais prašymus laikyti brandos egzaminus iš viso pateikė 33 tūkst. 710 kandidatų, 2015 metais - 37 tūkst. 279 kandidatai.

REKLAMA

Dėl pažeidimų pašalinti keli abiturientai

Pirmadienį vykęs lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas keletui jį laukiusiųjų baigėsi pašalinimu. Nacionalinis egzaminų centras (NEC) informuoja, jog buvo gautas vienas pranešimas, kad viename mokyklinio brandos egzamino centrų kandidatas bandė pasinaudoti neleistina mobiliosios ryšio priemonės pagalba, taip pat keli pranešimai apie suskambėjusius mobiliuosius telefonus.

„Minėti kandidatai už nustatytus pažeidimus iš egzamino patalpos buvo pašalinti. Šiais metais lietuvių kalbos ir literatūros egzamino perlaikyti jie negalės“, - pranešė NEC.

REKLAMA

Vienas pažeidimas buvo nustatytas ir per geografijos egzaminą šeštadienį. Prasidėjus egzaminui policija nustatė, kad socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė nufotografuoti keli vykstančio egzamino užduoties fragmentai.

„Per labai trumpą laiką pažeidėjas buvo nustatytas ir pašalintas iš egzamino vykdymo patalpos“, - nurodo NEC.

Egzaminų užduotys rengiamos ir administruojamos vadovaujantis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatomis, o už paslapties paviešinimą gresia baudžiamoji atsakomybė.

Elektroninę erdvę per brandos egzaminų sesiją stebinti policija nurodo, kad siekiama užkirti kelią tiek brandos egzaminų užduočių galimam nutekinimui, tiek bandymams prekiauti netikromis užduotimis. Anot pareigūnų, šiuo metu egzaminų užduočių ir atsakymų paviešinimo tema aktyviai naudojama asmenų, siekiančių populiarinti savo tinklalapius ar uždirbti iš reklamos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų