REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgiris“LKL čempionai! Penktosiose serijos rungtynėse kauniečiai net 97:70 nušlavė Klaipėdos „Neptūną“, laimėjo finalo seriją 4-1 ir apgynė stipriausios šalies komandos vardą.

Kauno „Žalgiris“LKL čempionai! Penktosiose serijos rungtynėse kauniečiai net 97:70 nušlavė Klaipėdos „Neptūną“, laimėjo finalo seriją 4-1 ir apgynė stipriausios šalies komandos vardą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lūžis rungtynėse įvyko antrajame kėlinyje, kurį žalgiriečiai laimėjo net 29:14. Nors uostamiesčio ekipa ketvirtajame kėlinyje dar buvo sumažinusi persvarą iki 14 taškų, „Žalgiris“ aiškiai parodė, kad serija į Klaipėdą negrįš.

REKLAMA

Rungtynių eiga:

Pirmas kėlinys

Kauniečiai, panašu, jaučia, kad taškas finalo serijoje turėtų būti padėtas, nes arenoje laisvų vietų – gerokai mažiau nei anksčiau. Dviem tiksliais dvitaškiais rungtynes pradėjo „Žalgiris“, tačiau trimis tritaškiais į tai atsakė svečiai iš Klaipėdos. Sužaidus pusę pirmojo kėlinio priekyje 10:9 buvo aikštės šeimininkai, o aikštelėje pasirodė ir ilgai traumą gydęsis „Neptūno“ „sunkusis kraštas“ Donatas Zavackas. Jis nebuvo pasitiktas svetingai, o kauniečių fanai užtraukė keletą necenzūrinių skanduočių.

REKLAMA
REKLAMA

Antrojoje kėlinio pusėje kiek sėkmingiau rungtyniavo „Žalgiris“ ir ketvirtį užbaigė pirmaudami 25:17. Komandų taktika aiški: „Neptūnas“ savo žaidimą grindžia tritaškiais metimais, o „Žalgiris“ bando išnaudoti priekinę liniją.

Antras kėlinys

Brockas Motumas kėlinį atidarė tritaškiu, o Ianas Vougioukas – dėjimu iš viršaus ir kauniečiai nutolo 30:17. Maža to, Renaldas Seibutis smeigė dar vieną tolimą bombą ir „Žalgiris“ parodė, kad daugiau į Klaipėdą važiuoti nebenori. Sužaidus vos tris minutes antrajame kėlinyje, „Žalgiris“ jau pirmavo 20 taškų, o ketvirtį pradėjo spurtu 16:0. Prieš didžiąją pertrauką kauniečiai buvo priekyje 54:31. Nors antrojoje kėlinio pusėje „Žalgirio“ tornadas aprimo, tačiau „Neptūnui“ nieko stebuklingo sukurti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmojoje rungtynių pusėje pagal visus statistinius rodiklius pirmavo „Žalgiris“. Kauniečiai suklydo vos du kartus, klaipėdiečiai – aštuonis. Dvitaškius aikštės šeimininkai metė 67% taiklumu (18/27), svečiai – vos 33% (4/12). Tritaškius taikliau taip pat metė žalgiriečiai: 57% prieš 38%.

Trečias kėlinys

Antrąją rungtynių pusę „Žalgiris“ apsukų mažinti nebuvo nusiteikę ir trečiąjį kėlinį pradėjo spurtu 6:0, tačiau klaipėdiečiai visiškai kapituliuoti nesiruošė ir atsakė keliomis tiksliomis atakomis iš eilės. Minutės pertraukėlės metu „Žalgirio“ arena bangavo ir jau užuodė artėjančius aukso medalius. Kėlinyje sužaidus daugiau nei 6 minutes, skirtumas labai nesikeitė, o žalgiriečiai pirmavo 21 tašku.

REKLAMA

Tačiau „Neptūnas“ dar kabinosi į rungtynes ir buvo sumažinę atsilikimą iki 17 taškų. Po trijų kėlinių, rezultatu 74:54, priekyje buvo Kauno „Žalgiris“, o ketvirtį 25:20 laimėjo svečiai iš Klaipėdos.

Ketvirtas kėlinys

Paskutinysis LKL sezono kėlinys prasidėjo „Neptūnui“ mažinant skirtumą iki 14 taškų, tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo daugiausia, ką svečiai iš Klaipėdos galėjo padaryti. Tai, kad viskas yra baigta, parodė ir netaiklūs D. Ewingo ir M. Girdžiūno baudų metimai. Likus žaisti 5 minutes, tritaškį smeigė M. Pocius. Šis metimas persvarą vėl padidino iki 21 taško. Iki rungtynių pabaigos likus žaisti 2 minutes, Kaune susirinkę sirgaliai jau traukė pergalės dainas, o rungtynes „Žalgiris“ laimėjo 97:70.

REKLAMA

Rezultatyviausias čempionų gretose buvo 16 taškų pelnęs ir 7 rezultatyvius perdavimus atlikęs J. Randle`as. 13 taškų surinko B. Motumas (4 atkovoti kamuoliai). 5 kamuolius nusiėmė ir 11 taškų pridėjo R. Seibutis. Po 10 taškų surinko M. Pocius, Paulius Jankūnas (6 atkovoti kamuoliai) ir R. Javtokas (4 atkovoti kamuoliai).

Sidabro medalius iškovojusių klaipėdiečių gretose rezultatyviausiai žaidė 19 taškų pelnęs ir 4 rezultatyvius perdavimus atlikęs D. Ewingas. Jam geriausiai talkino 11 taškų pelnęs komandos kapitonas M. Mažeika. 6 kamuolius nusiėmė ir 10 taškų pridėjo J. Grantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauniečiai per visas rungtynes suklydo tik 4 kartus, o svečiai – 13. „Žalgiris“ 33-26 laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių, taikliau metė tiek dvitaškius, tiek tritaškius.

Situacija prieš rungtynes:

Kauno „Žalgiris“ pirmadienį vakare gali maudytis šampano pursluose – iki dar vieno Lietuvos čempionų vardo finalo serijoje jiems trūksta vienos pergalės. 3:1 pirmaujantys Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai darys viską, kad įveiktų ketvirtąkart Klaipėdos „Neptūną“ ir pradėtų atostogas. Rungtynes žiūrėkite per TV6 ir portale tv3.lt nuo 19.00 val.

REKLAMA

Su vilniečiais serija neprognozuojama?

„Neptūnas“ neturi jokios vilties, - rėžte nurėžė ilgametis „Žalgirio“ žaidėjas Sergejus Jovaiša. - Gali kauniečiai pakvailioti ar atsipalaiduoti, bet kas nori trumpinti savo vasaros atostogas? Jie šiandien pasistengs – juk žaidžia tinkamu stiliumi, įvertindami klaipėdiečių pajėgumą, neatsainiai, su tinkamu nusiteikimu nuo rungtynių pradžios ir koncentracija.“

Anot jo, vertinant komandų pajėgumus ir nesiveliant į smulkmenas „Žalgiris“ turi šiandien padėti tašką finalo serijoje. „Iš tikrųjų taškas buvo padėtas dar tada, kai Klaipėda pateko į finalą. Klaipėdiečiai kartais pervertina savo galimybes transliuodami į viešumą savo karingumą. Jie kovotojai, bet nebegliaudysiu, kur meistriškumas ir kur „Neptūnas“ pažeidžiamas. Bet kuriuo atveju – tai „Žalgiriui“ daug parankesnis varžovas.“

REKLAMA

Krepšinio ekspertas neabejoja, kad jei finale žaistų Vilniaus „Lietuvos rytas“, serija butų neprognozuojama. „Su vilniečiais būtų daugiau nervinės įtampos ir lygesnių rungtynių. Ar matėme nors vieną seriją Lietuvoje, kur visos rungtynės baigtųsi dviženkliu skirtumu?“, - retoriškai klausė S. Jovaiša.

„Neptūnas“ – dar ne grandas

Kitas krepšinio specialistas Šarūnas Sakalauskas neabejoja, kad „Neptūno“ vieta finale: „Neptūnas“ buvo stipresnis klubas nei „Lietuvos rytas“. Tai rodo ir pilnutėlė arena, komandos palaikymas, dvasia, mikroklimatas ir nusiteikimas, jėgų išdėstymas pusfinalyje. Tačiau tų jėgų „Neptūnui“ pritrūko finale.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, ryškiausiai „Neptūno“ žaidėjų nuovargis pasirodė pastarosiose rungtynėse Klaipėdoje. „Morališkai tvirta ir kovinga klaipėdiečių komanda taip mėgino kompensuoti žaidėjų ir meistriškumo trūkumą, tačiau „Žalgiris“ turi daugiau pajėgesnių krepšininkų ir realiai imant laimėti turi „Žalgiris“, - svarstė pašnekovas.

Pasak Š. Sakalausko, tai, kad „Neptūnas“ dukart grūmėsi LKL finale, nepadaro Klaipėdos klubo Lietuvos grandu: „Neptūnas“ dukart dalyvaudamas finalinėje kovoje nesiruošė laimėti LKL. Klubas tam pradėjo ruoštis, kai išėjo į finalą. Skirtingai elgiasi „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“, kurie apie tai galvojo dar prieš sezono pradžią – surinkdavo biudžetą, formuodavo komandą ir sakė – mūsų tikslas yra pirma vieta. Iš „Neptūno“ to negirdėjome.“

REKLAMA

Krepšinio ekspertas neabejoja, kad tai aiškus signalas Klaipėdos miestui, valdžiai ir miestui – reikia daug didesnio biudžeto, prieš sezoną surinkti pajėgius žaidėjus ir aiškiai iškelti tikslą kovoti dėl čempiono vardo. „Tuomet atsiranda trys pajėgios komandos. Šiandien yra du Lietuvos krepšinio grandai ir nuo tolimesnių savivaldybės ir verslo žingsnių priklausys, ar turėsime trečią“, - įsitikinęs Š. Sakalauskas.

Jei „Žalgiris“ prarastų koncentraciją...

Dėl intrigos trūkumo finalo serijoje apgailestavo ir sporto komentatorius bei krepšinio apžvalgininkas Vaidas Čeponis. „Apmaudu. Vilniaus „Lietuvos rytas“ būtų labiau priešinęsis „Žalgiriui“ ir finalo serija būtų atkaklesnė, bet jei „Neptūno“ komandoje būtų sveiki Donatas Zavackas ir Arnas Butkevičius, ta serija klostytųsi kitaip. Nesakau, kad „Neptūnas“ laimėtų seriją, bet ji būtų įdomesnė“, - sakė jis.

REKLAMA

„Dainius Adomaitis iš esmės gali remtis devyniais krepšininkais, o Šarūnas Jasikevičius turi dvylika ir dažnai visus naudoja, intensyviai ginasi, - pasakojo pašnekovas. - „Neptūnui“ šansas šįvakar būtų, jei žalgiriečių koncentracija nebus maksimali, klaipėdiečiai bus laisvesni ir daug geriau pataikys. Klaipėdoje jie prastai pataikė, o tai irgi nuovargio požymis“.

Kelis kartus rungtynes peržiūrintis V. Čeponis neabejoja, kad „Lietuvos ryto“ aukštaūgiai Adamas Lapeta ir Antanas Kavaliauskas daug sėkmingiau stabdytų „Žalgirio“ „didelius“ Ianą Vougiouką ir Paulių Jankūną, nei tai daro „Neptūnas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Klaipėdiečiai neturi dviejų gerai besiginančių aukštų žmonių išskyrus Jerai Grantą. „Neptūnui“ reikėtų paprasčiau žaisti puolime – duoti kamuolį Mindaugui Girdžiūnui ir Danieliui Ewingui, kurie vienas prieš vieną yra žvėrys, o ne mėginti su jais žaisti derinį „du prieš du“, - analizavo V. Čeponis.

Baltos vėliavos nekelia

Pastaruoju metu „Žalgiris“ dominuoja finalo serijoje. Dvejas pastarąsias rungtynes žalgiriečiai laimėjo vidutiniškai 24 taškų skirtumu ir „Neptūnui“ leido įmesti tik po 52 taškus. Klaipėdiečių penktadienį nebeišgelbėjo net ir namų sienos, kur kol kas jie pasiekė vienintelę pergalę finalo serijoje. „Žalgiris“ tik 2000-2001 metais neužbaigė serijos namuose pergalingai, bet vėliau sostinėje vis tiek įveikė Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir iškovojo čempionų titulą.

„Esu įsitikinęs, kad klaipėdiečiai neatvažiuos į Kauną praleisti rungtynių šiaip sau, – dar po pastarosios pergalės Klaipėdoje savo auklėtinius perspėjo Š.Jasikevičius. – „Neptūną“ galime įveikti tik taip, kaip žaidžiame dvi pastarąsias rungtynes – atsidavus šimtu procentų“.

„Jokiu būdu nesusitaikėme su pralaimėjimu. Drabužinėje pasakiau, kad turime kelti nosis į viršų. Šį sezoną ir taip sužaidėme daug rungtynių virš savo galimybių. Turime pirmadienį mėgautis savo žaidimu, o tada pažiūrėsime. Neverkiame ir važiuojame į Kauną laimėti“, – tikino D.Adomaitis.

REKLAMA

Jam reikės įkvėpti kovai vyrus, kurie matydami serijos rezultatą 1-3 gali nuleisti rankas anksčiau laiko. Esant tokiam rezultatui didelį vaidmenį vaidina ir jėgų rezervas, o jį „Neptūnas“ galėjo palikti pusfinalio serijoje su Vilniaus „Lietuvos rytu“.

„Žalgirio“ vežimą į priekį traukia ir naudingiausiais finalo serijos žaidėjais pretenduoja tapti Paulius Jankūnas ir Jerome‘as Randle‘as. Kauniečių kapitonas per keturias rungtynes vidutiniškai pelno 11 taškų ir atkovoja 9,3 kamuolio, o legionierius įžaidėjas vidutiniškai renka po 14,7 taško per rungtynes ir atlieka po 4 rezultatyvius perdavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų