REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didelis apetitas – dažna antsvorio problema. Jeigu turite didelį apetitą ir nežinote, kaip jį sumažinti – pasiūlysiu gerų naujienų. Apetitą galite ženkliai sumažinti teisingai pasirinkdami vartojamus maisto produktus. Įtraukite juos į mitybos racioną ir tikrai pastebėsite teigiamus pokyčius.

Didelis apetitas – dažna antsvorio problema. Jeigu turite didelį apetitą ir nežinote, kaip jį sumažinti – pasiūlysiu gerų naujienų. Apetitą galite ženkliai sumažinti teisingai pasirinkdami vartojamus maisto produktus. Įtraukite juos į mitybos racioną ir tikrai pastebėsite teigiamus pokyčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau straipsnių apie sveiką gyvenseną rasite čia.

1. Cinamonas

Dėl apetitą slopinančių savybių cinamonas vadinamas natūraliu skrandžio raiščiu. Pastarasis ne tik mažina apetitą, bet ir suteikia sotumo jausmą, taip patarnaudamas lieknėjantiems žmonėms.

REKLAMA

Buvo atliktas mokslinis tyrimas, kurio tikslas – išsiaiškinti cinamono poveikį apetitui. Vieni tyrime dalyvaujantys žmonės valgė ryžių pudingą su 6 gramais cinamono, kiti jo nevartojo. Tyrimo rezultatas akivaizdus: cinamonas padėjo sulėtinti ryžiuose esančių angliavandenių pasisavinimą, taip suteikdamas ilgesnį sotumo jausmą.

Dar labai svarbus dalykas, kad cinamonas – skanus prieskonis maistui pagardinti. Nedidelis jo kiekis puikiai tinka su įvairiomis košėmis ar jogurtu.

REKLAMA
REKLAMA

2. Obuoliai

Tikriausiai esate pastebėję, jog obuoliai puikiai nuslopina apetitą. Tam yra logiškas paaiškinimas.

Obuoliuose yra nemažai pektino – natūralaus organinio junginio, esančio beveik visuose vaisiuose. Pektinas padeda tolygiau pasisavinti cukrų ir kalorijas, taip sumažindamas staigius cukraus kiekio šuolius kraujyje ir nereikalingą riebalų kaupimą organizme.

Daktaras Ozas teigia, jog obuoliuose esantis pektinas gali užtikrinti sotumo jausmą net iki 2 valandų. Suvalgykite obuolį prieš ar po valgio ir užtikrinsite sotumo jausmą. Be to, obuoliais galite užkandžiauti ir tarp valgių, nes tai padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Obuoliai tinka su įvairiomis košėmis, jogurtu ar kokteiliais. Siekdami dar geresnio efekto, vartokite obuolius su cinamonu.

3. Avokadai

Avokadai ne tik naudingi jūsų sveikatai, bet jie taip pat slopina apetitą. Avokadai iš tiesų yra kaloringi, tačiau nereiškia, jog priaugsite nereikalingo svorio.

Buvo atliktas tyrimas, kurio metu 26 antsvorį turintys žmonės įtraukė avokadą į savo mitybos racioną. Tyrimo rezultatas džiuginantis: tie, kurie vartojo avokadą, net 40 % buvo linkę mažiau užkandžiauti tarp valgių lyginant su tais, kurie avokado nevartojo.

REKLAMA

Rekomenduojama dienos norma – nuo pusės iki viso avokado. Jį taip pat labai paprasta suderinti su kitais maisto produktais. Vartokite avokadą kaip garnyrą prie mėsos, susmulkinkite ir suplakite kokteilį su kitais vaisias ar tiesiog įdėkite į salotas.

4. Riešutai

Riešutuose daug naudingų skaidulinių medžiagų bei riebalų, padedančių sumažinti cholesterolio kiekį. Geriausias pasirinkimas – migdolai ir kedrų riešutai.

Mokslinio tyrimo metu prieita prie išvados, jog migdolai pagreitina medžiagų apykaitą bei sumažina apetitą.

REKLAMA

Kito tyrimo metu moterims buvo duodamos kedrų riešutų aliejaus kapsulės. Pastarąsias vartojusių moterų apetitą kontroliuojantys hormonai buvo aukštesni lyginant su placebo kapsules vartojusių moterų hormonais. Be to, šio aliejaus kapsules vartojusios moterys praktiškai pastebėjo sumažėjusį apetitą.

Iš praktikos žinome, jog riešutai yra tikrai sveikas bei sotumo jausmą suteikiantis maistas. Visgi, rekomenduotina jais užkandžiauti saikingai, nes riešutai turi daug kalorijų. Per didelis riešutų kiekis gali apversti situaciją aukštyn kojomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Avižos

Avižos – tai dar vienas maistingas bei sotumo jausmą užtikrinantis maistas.

Pirma, avižose yra daug skaidulinių medžiagų, kurios užtikrina ilgesnį sotumo jausmą. Antra, avižos yra mažo glikeminio indekso ir tai reiškia, jog jose esantys angliavandeniai yra lėtai pasisavinami. Pastarojo tipo angliavandeniai suteikia ilgesnį sotumo jausmą. Tai taipogi leis išvengti staigaus alkio jausmo.

6. Linų sėmenys

Linų sėmenys yra puikus omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Šios riebalų rūgštys yra itin naudingos gerai sveikatai užtikrinti. Vienas arbatinis šaukštelis linų sėmenų turi apie 1,8 gramo omega 3 riebalų rūgščių.

REKLAMA

Moksliškai įrodyta, jog omega 3 riebalų rūgštys padidina sotumo jausmą ir sumažina apetitą. Be to, linų sėmenyse yra daug skaidulinių medžiagų, kurios taip pat sumažina alkio jausmą.

Svarbiausia, jog linų sėmenys tikrai nėra brangios ir jas itin paprasta vartoti. Sumalkite linų sėmenis ir pagardinkite košę, jogurtą ar vaisių kokteilį. Taip padėsite savo sveikatai ir mažiau jausite norą užkandžiauti.

7. Juodas šokoladas

Geros naujienos smaližiams – šokoladas gali padėti sumažinti apetitą. Ne bet koks šokoladas, o būtent juodas.

REKLAMA

Vieno tyrimo metu buvo lyginamas baltas ir juodas šokoladas. Tyrimo dalyvių, kurie valgė juodą šokoladą, cukraus kiekis kraujyje buvo mažesnis. Daktaras Ozas teigia, jog būtent cukraus kiekio kraujyje subalansavimas yra svarbiausias veiksnys siekiant numesti nereikalingą svorį. Tai glaudžiai susiję ir su sotumo jausmu – kuo labiau cukraus kiekis kraujyje subalansuotas, tuo mažesnė staigaus alkio tikimybė.

Mokslininkai sutaria, jog juodas šokoladas užtikrina sotumo jausmą ir sumažina alkį. Visgi, tai nereiškia, jog galite piktnaudžiauti šokoladu – per didelis jo kiekis gali suveikti atvirkščiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Žalioji arbata

Žalioji arbata ne tik natūraliai pagreitina medžiagų apykaitą, tačiau joje esantys antioksidantai taip pat padeda kontroliuoti gliukozės lygį bei padidinti jautrumą insulinui.

Dėl šių priežasčių žalioji arbata sumažina staigų potraukį maistui bei apetitą. Žalioji arbata taip pat padidina hormonų kiekį, kurie padeda jaustis sotesniam.

Kai pajusite alkio jausmą, išgerkite puodelį žaliosios arbatos, kartu ir obuolį suvalgykite. Rekomenduotina žaliąją arbatą gerti be cukraus.

9. Vanduo

Vanduo – gyvybės šaltinis. Tai pats paprasčiausias bei natūraliausias būdas pamaitinti organizmą. Vanduo yra būtinas sveikam organizmo funkcionavimui.

REKLAMA

Kartais alkio jausmas yra glaudžiai susijęs su nepakankamu vandens kiekiu. Kai pajusite alkio jausmą, pabandykite išgerti 1 ar 2 stiklines vandens

Tyrimai rodo, jog išgerdami 200 mililitrų vandens prieš kiekvieną valgį, net 44 % padidinate tikimybę atsikratyti nereikalingo svorio. Tai paaiškinama tuo, jog vanduo padidina sotumo jausmą ir taip apsaugo nuo persivalgymo.

Praktiškai pastebima, jog itin vandeningi maisto produktai: kriaušės, arbūzai ar agurkai, suteikia sotumo jausmą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų