REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva šiemet tikisi užbaigti derybas su Rusijos ambasada dėl prieš du dešimtmečius ambasadai neatlygintinai suteikto pastato Turniškėse Vilniuje grąžinimo.

Lietuva šiemet tikisi užbaigti derybas su Rusijos ambasada dėl prieš du dešimtmečius ambasadai neatlygintinai suteikto pastato Turniškėse Vilniuje grąžinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Derybas tikimasi baigti dar šiais metais. Siekiant kuo greičiau jas baigti, derybų objektas neviešintinas“, - BNS nurodė Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA

Pasak ministerijos, Vyriausybės darbo grupė šiuo metu rengia tarpvyriausybinę sutartį dėl Lietuvos ambasados Rusijoje ir Rusijos ambasados Lietuvoje įkurdinimo sąlygų, kuria „būtų sureguliuoti Lietuvos Respublikos nuosavybės Maskvoje ir atitinkamai Rusijos Federacijos nuosavybės Vilniuje teisiniai klausimai“.

Rusijos ambasada Lietuvoje šią savaitę išplatino pranešimą, kad derybos dėl diplomatinių atstovybių nekilnojamojo turto vyksta daugiau nei du dešimtmečius, o „per pastaruosius metus Lietuvos valdžia nepateikė nė vieno oficialaus pasiūlymo“ dėl galimų turto mainų. Anot atstovybės, Rusija „ne kartą patvirtino savo pasirengimą grąžinti objektą pasirašius sutartį“.

REKLAMA
REKLAMA

„Esminis kliuvinys yra klausimas dėl papildomo žemės sklypo Rusijos ambasadai paskyrimo Vilniuje, kuris būtų panaudotas rezidencijos statybai, atsižvelgiant į neišlaikytą balansą dėl žemės sklypų ir aikščių tarp mūsų valstybių ambasadų“, - nurodo Rusijos ambasada.

Anksčiau Lietuvos URM buvo informavusi, jog paskutinis derybų raundas dėl sutarties vyko Maskvoje 2015 metų birželio 22-23 dienomis.

Rusijos ambasada taip pat sureagavo į televizijos reportaže Lietuvos politikų ir buvusių saugumo pareigūnų išsakytas abejones, jog pastatas Turniškių komplekse, kur gyvena ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Algirdas Butkevičius, gali būti išnaudojamas ir klausantis šalies vadovų pokalbių ar vykdant kitą žvalgybinę veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Insinuacijas, susijusias su nurodytame pastate neva įkurdintu „šnipų lizdu“, kuris naudojamas „prezidentės ir premjero pokalbių pasiklausymui“, paliekame jų autorių sąžinei“, - pareiškė ambasada.

Lietuvos URM primena, kad pasirašius tarpvyriausybinę sutartį, susitarimas dėl šiuo metu Rusijos Federacijos ambasados naudojamų patalpų neteks galios, patalpos bus grąžintos savininkams.

1994 metais Vyriausybė potvarkiu Rusijos ambasadai leido laikinai naudotis pastatu Turniškių g. 31 bei dviejų kambarių butu Turniškių g. 15-1. Šį pastatą Vyriausybė yra nusprendusi perduoti bendrovei „Tukompa“, tačiau ši negali jomis naudotis bei gauti pajamų iš nuomos dėl minėto susitarimo su Rusijos ambasada. Aukščiausiasis Teismas šių metų kovą įpareigojo iš naujo peržiūrėti bendrovės pateiktą ieškinį, kuriuo prašoma iš valstybės priteisti 11,1 tūkst. eurų nuostolių bei negautų nuomos mokesčių 2010-2013 metų laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų