REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krizės prislėgta Graikija tikisi įkvėpti naujos gyvybės ryšiams su Maskva per Rusijos prezidento Vladimiro Putino dviejų dienų vizitą, galintį atnešti labai reikalingą proveržį energetikos ir prekybos srityse, penktadienį nurodė vyriausybės dienraštis.

Krizės prislėgta Graikija tikisi įkvėpti naujos gyvybės ryšiams su Maskva per Rusijos prezidento Vladimiro Putino dviejų dienų vizitą, galintį atnešti labai reikalingą proveržį energetikos ir prekybos srityse, penktadienį nurodė vyriausybės dienraštis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Putino vizitas iš naujo įšildo Graikijos ir Rusijos ryšius“, – rašo laikraštis „Avgi“, pridūręs, kad Rusijos lyderis į atvyks į Atėnus lydimas šešių ministrų.

REKLAMA

V.Putino, kuris paskutinį kartą Graikijoje lankėsi 2007 metais, lėktuvas turėtų nusileisti Atėnuose 13 val. 30 min. Grinvičo (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Planuojama, kad Kremliaus vadovas atskirai susitiks su Graikijos prezidentu Prokopiu Pavlopoulos ir premjeru Alexiu Tsipru.

Premjero patarėjas Rusijos reikalams Dimitris Velanis sakė „Avgi“, kad Rusijos veiksnys buvo svarbus vyriausybės pastangose ištraukti šalį iš recesijos. „Graikijos vyriausybė dar viską, kad sužadintų augimą, o mes manome, kad augimas bus susijęs su Rusija“, – aiškino D.Velanis.

REKLAMA
REKLAMA

Kremlius ketvirtadienį nurodė, kad per šį vizitą dėmesys bus sutelktas į prekybos ir ekonomikos reikalus, pridūręs, kad bus pasirašytos „kelios dvišalės sutartys“. „Avgi“ penktadienį rašo, kad gali būti pasirašyta sutartis tarp Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ ir Graikijos naftos perdirbimo įmonės „Hellenic Petroleum“.

Taip pat tikimasi, kad ateinantį mėnesį bus susitarta dėl Graikijos ir Rusijos žemės ūkio bendrovių steigimo, pridūrė „Avgi“.

Graikijos žemės ūkio eksportas į Rusiją smarkiai nukentėjo dėl tebevykdomo Europos Sąjungos prekių embargo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Putinas savo straipsnyje, paskelbtame ketvirtadienį Graikijos dienraščio „Kathimerini“, nurodė, kad Rusija išlieka suinteresuota Atėnų planais privatizuoti geležinkelius ir Salonikų uostą.

Rusijos pagalba

Graikija, kurią pastaruosius šešerius metus krėtė didelė ekonomikos krizė, ne kartą mėgino užsitikrinti Rusijos, kurioje gyventojų daugumą taip pat sudaro ortodoksai, palaikymą.

Manoma, kad A.Tsipras pernai prašė Rusijos finansinės pagalbos, Graikijai balansuojant ant bankroto ribos, nors Maskvos pareigūnai viešai neigė, kad dėl to buvo tartasi.

REKLAMA

Rusijos bendrovės taip pat ne kartą buvo siejamos su Graikijos energetikos ir transporto privatizavimo procesuose, kurie niekada nebūdavo užbaigiami.

Bendra Graikijos ir Rusijos ministrų taryba, įkurta kaip ankstesnių derybų rezultatas, nesurengė nei vieno posėdžio pastaruosius pusketvirtų metų, atkreipė dėmesį „Avgi“.

A.Tsipras pernai du kartus buvo nuvykęs į Maskvą derėtis su V.Putinu – balandį ir birželį, prieš savo perrinkimą rugsėjo mėnesį.

P.Pavlopulas Maskvoje lankėsi sausio mėnesį ir su V.Putinu aptarė ryšių stiprinimą.

V.Putinas, kurio šaliai Vakarai taiko sankcijas dėl konflikto Ukrainoje, praėjusį kartą Europoje buvo pernai birželį, kai apsilankė Italijoje ir susitiko su italų premjeru Matteo Renzi bei popiežiumi Pranciškumi. Jis taip pat dalyvavo praeitų metų pabaigoje Paryžiuje surengtose tarptautinėse derybose dėl kovos su klimato pokyčiais.

REKLAMA

„Kathimerini“ straipsnyje V.Putinas pareiškė, kad Europos Sąjunga gali išlikti pasaulinio lygio žaidėja tik su Maskvos pagalba.

„Akivaizdu, kad užtikrinti Senojo žemyno deramą vietą naujose tarptautinėse realijose įmanoma tik apjungus visų Europos šalių, įskaitant Rusiją, potencialus“, – rašo V.Putinas.

„Manome, kad mūsų ryšiuose su ES nėra jokių problemų, kurių negalėtume išspręsti. Kad sugrįžtume prie daugiaplanės partnerystės, reikia tik atsisakyti ydingos „žaidimo į vienerius vartus“ logikos, iš tikrųjų atsižvelgti į vieni kitų nuomonę ir interesus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES ir Rusijos ryšiai šiuo metu yra smarkiai pašliję dėl konflikto Ukrainoje, įsiplieskusio 2014 metais, dėl kurio Bendrija tebetaiko sankcijas Maskvai.

Sankcijų Rusijos bankų, gynybos ir energetikos sektoriams terminas sukaks liepą. Kad jos būtų pratęstos, reikėtų vienbalsio visų ES narių pritarimo, o Bendrijos lyderiai šį klausimą aptars ateinantį mėnesį.

Bendro tikėjimo pamatas

Viešėdamas Atėnuose V.Putinas kartu su A.Tsipru atidengs Andrejaus Rubliovo įžymią ikoną, vaizduojančią Viešpaties dangun žengimą, kurią Maskvos Tretjakovo meno galerija paskolino Bizantijos ir krikščionių muziejui.

REKLAMA

Šeštadienį Rusijos lyderis taip pat dalyvaus rusų bendruomenės įsikūrimo Atono kalno vienuolių respublikoje Šiaurės Graikijoje 1000-ųjų metinių minėjime.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas taip pat sakė, kad dalyvaus iškilmėse Atono kalne, kuris yra viena švenčiausių vietų krikščionims ortodoksams.

Rusija ir Graikija yra daugiausia ortodoksiškos valstybės ir palaiko glaudžius religinius ryšius. V.Putinas dažnai kalba apie savo stiprų tikėjimą, bet A.Tsipras yra prisipažinęs, kad yra ateistas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų