REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Sveikas kūnas (nuotr. Fotolia.com)

 Yra daugybė sveikos mitybos patarimų ir planų, tačiau ne visada aišku, kaip žengti pirmąjį žingsnį link naujų įpročių ugdymo. Maži pokyčiai aplinkoje, šiek tiek žinių ir išankstinių pastangų gali pastūmėti link Jūsų tikslo. Pamatykite, kaip paprasta keistis ir subalansuoti mitybą taip, kaip norite ir kaip Jums reikia!

43

 Yra daugybė sveikos mitybos patarimų ir planų, tačiau ne visada aišku, kaip žengti pirmąjį žingsnį link naujų įpročių ugdymo. Maži pokyčiai aplinkoje, šiek tiek žinių ir išankstinių pastangų gali pastūmėti link Jūsų tikslo. Pamatykite, kaip paprasta keistis ir subalansuoti mitybą taip, kaip norite ir kaip Jums reikia!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Ištuštinkite virtuvines spinteles

Pirmiausia išmeskite užsilikusius saldumynus ir traškučių pakelius! Peržiūrėkite, ar prieskonių indeliuose nėra dirbtinių priedų turinčių prieškonių mišinių, atsikratykite to, ko neturėtumėte valgyti. Taip pat atsisveikinkite su mikrobangų krosnelėje paruošiamais patiekalais ar panašiais pusfabrikačiais – juk norite valgyti šviežią, naudingą maistą. Išvalykite savo šaldytuvą, paruoškite jame vietą daržovėms, vaisiams. Galų gale, patikrinkite ir savo kišenes ir rankines. Galbūt yra užkandžių ar pamirštų/paslėptų saldumynų? Pagunda kyla ten, kur yra galimybių, todėl užtikrinkite, kad po ranka tiesiog nebūtų nesveikų pasirinkimų. Dingę iš akių, dings ir iš burnos!

REKLAMA

TAIP PAT SKAITYKITE:

Gausus prakaitavimas – viena lengviausiai išsprendžiamų problemų

Slapti „McDonald's“ bandymai: hamburgeriai niekada nebebus tokie patys?


2. Įsigykite gertuvę su vandens filtru

Jūsų kūnui vanduo yra be galo reikalingas. Vandens reikia organams, smegenims, burnai bei skrandžiui. Galvokite apie vandenį kaip apie elektrą jūsų kūnui. Mityba nebus subalansuota be pakankamo skysčių kiekio. Išgerti pakankamai vandens bus lengviau, kai visuomet prie savęs turėsite vandens puodelį ar gertuvę, be to, pirksite mažiau plastikinių buteliukų, tad apsaugosite aplinką! Galbūt gertuvė – puiki dovanos idėja sau ir artimiesiems artėjančių švenčių proga?

REKLAMA
REKLAMA

3. Išmokite pagrindinius sveikos mitybos faktus

Skaitykite maistines etiketes – tai suteikia daug informacijos. Susipažinkite su maistinėmis medžiagomis, jų kiekiais. Žinokite, ko ir kiek reikia, o tada, rinkdamiesi maisto produktus, vadovaukitės maistinės vertės lentelėmis. Jos turėtų jus informuoti apie kalorijų, pagrindines maisto medžiagas (riebalų, natrio, baltymų, ląstelienos) ir jų dienos normos vertę (%) tam tikrame maisto kiekyje. Žinodami tai, galėsite palyginti produktus ir pasirinkti geresnį produktą.

Ne visi maisto produktai turi mitybos lenteles (vaisiai, mėsa, alkoholis). Tačiau susipažinę su pagrindiniais mitybos principais, lengviau nuspręsite, kurie produktai yra jums naudingesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Biudžetas maistui

Virtuvėje nebeliko nesveiko maisto, geriate vandenį ir stengiatės išvengti persivalgymo? Tuomet jau esate pasirengę pirkti supermaisto produktus – vaisius, sėklas, daigus, riešutus, kuriuose gausu antioksidantų ir pakankamai vitaminų. Taip pradedate savo sveikos mitybos rutiną. Tačiau prieš išsiruošiant į parduotuvę, padarykite savo piniginei paslaugą ir nustatykite, kiek pirkinių darysite kas savaitę, kas dvi savaites ir kas mėnesį. Tai neleis jums išleisti daugiau nei planuota ir padės atsisakyti parduotuvėje tykančių pagundų.

REKLAMA

ŽIŪRIMIAUSIA GALERIJA:


5. Pasidarykite pirkinių sąrašą

Žinoma, planuoti galite ne tik išlaidas, bet ir pačius pirkinius. Būtinai sudarinėkite maisto produktų sąrašus. Pradžioje pabandykite paįvairinti jau turimus pirkinių sąrašus ir įtraukti bent vieną elementą iš maisto piramidės. Namuose papildykite vaisių, daržovių ir užpildančių produktų, pavyzdžiui, saldžiųjų bulvių, pupelių ir riešutų atsargas. Jei esate smaližius, įsidėkite ir saldžių sezoninių vaisių, pavyzdžiui, obuolių, mangų, kivių ir vynuogių. Mėgstantiems bulvių traškučius, siūlome keisti juos riešutais. Naudinga žinoti ir keletą greitai paruošiamų sveikų patiekalų, kad neturint laiko nesigriebtumėte greito maisto. Tingi vakarienė gali būti keptos saldžios bulvės (daug vitamino A), keptas kiaušinis (baltymai), salotos.

REKLAMA

6. Būkite kūrybingi

Sveika mityba turi daugybę privalumų: pastebimas energijos antplūdis, gera nuotaika ir lengvesnė svorio kontrolė. Tačiau pradedant pratintis prie naujos mitybos, dienai baigiantis, gali apimti pagunda griebtis saldumynų ir kito nesveiko bei kaloringo maisto. Svarbu rasti sveiką balansą tarp maisto produktų, kurie jums patinka ir maisto produktų, kurių reikia jūsų kūnui. Maistui, be kurio negalite gyventi, raskite sveikesnį pakaitalą.

Tai turėtų būti smagu! Jei nemėgstate gerti didelių kiekių vandens, įsigykite žalios arbatos be kofeino arba valgykite arbūzų, agurkų, morkų. Jeigu jūsų silpnybė yra ledai, galite juos keisti namie gamintais ledais iš šaldytų trintų bananų, uogų, šaldyto jogurto. Užkandžiavimui rinkitės avižinius dribsnius ir vaisių griežinėlius (bananų, persikų ir uogų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Būkite kantrūs

Nekaltinkite savęs, jei retkarčiais paslysite. Tai padės jums nuspręsti, kas tinka jūsų gyvenimo būdui ir atrasti, kas neefektyvu. Papildomi pokyčiai ir dietos gerinimas gali būti malonūs, jei išliksite susidomėjęs ir kantrus. Kartais, nepaisant visų jūsų pastangų, galite pajusti potraukį nesveikesniam maistui, tačiau tai gali būti organizmo signalas, kadtrūksta visai kitokio maisto, nei išties geidžiate. Ilgainiui pažinsite savo kūną – būkite kantrūs!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų