REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol visuomenė seka buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio galimą kyšininkavimo skandalą, valdančiojoje koalicijoje plieskiasi neeiliniai barniai, lydimi kaltinimais šantažu, politiniais žaidimais ir net grasinimais trenkti durimis.

Kol visuomenė seka buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio galimą kyšininkavimo skandalą, valdančiojoje koalicijoje plieskiasi neeiliniai barniai, lydimi kaltinimais šantažu, politiniais žaidimais ir net grasinimais trenkti durimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Seimas turėjo spręsti, ar sudaryti parlamentinę tyrimo komisiją dėl manipuliavimo slaptomis pažymomis viešojoje erdvėje ir galimo pažymų poveikio politiniams procesams. Vis dėlto, iki „tvarkiečių“ inicijuotos komisijos sukūrimo belikus tik vienam balsavimui, iki šiol parlamentinį tyrimą rėmę socdemai persigalvojo ir nutarė neremti koalicijos partnerių. Šis klausimas buvo atidėtas.

REKLAMA

„Tvarkiečiai“ skolingi neliko – jie atšaukė ketvirtadienį numatytą valdančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdį, kuriame turėjo būti svarstomi pridėtinės vertės mokesčio lengvatos maistui, pabėgėlių kvotų ir kiti svarbūs klausimai.

Žada tartis gražiuoju

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas portalui tv3.lt teigė, kad dėl paramos parlamentinės tyrimo komisijos dėl manipuliavimo slaptomis pažymomis klausimu su socdemais buvo sutarta, o šie susitarimo nesilaiko, todėl Politinės tarybos posėdis ir buvo atšauktas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tvarkiečių“ lyderis vylėsi įtikinsiąs socdemus pakeisti savo poziciją ir apie tolesnius partijos veiksmus, jei to padaryti nepavyktų kalbėti nepanoro.

„Nė vieną ir ne du kartus per šią kadenciją yra buvę, kad nerasdavome bendro sprendimo. Pavyzdžiui, buvo mūsų siūlymas dėl euro įvedimo – aiškiai buvome nusiteikę prieš. Blogiausiu atveju siūlėme referendumą. Teigėme, kad kils kainos. Bet nebuvome palaikyti. Galėčiau suvardinti ne vieną ir ne du tokius dalykus, kai buvome nepalaikyti. Iki šiol atidėdavome tą problemą į šoną, rasdavome kitą sprendimą ir judėdavome į priekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš manau, kad išgirsime socdemų argumentus dėl komisijos. Aš įsivaizduoju, kad nežiūrint to šleifo, kuris yra metamas vienai, kitai partijai, tame tarpe – socialdemokratams, tyrimo komisija yra reikalinga, nes neatsakytų klausimų yra labai daug“, – kalbėjo R. Paksas.

„Tvarkiečių“ atstovai ne kartą užsiminė manantys, kad socdemus persigalvoti dėl parlamentinės komisijos esą privertė prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudimas. Tuo metu pats partijos vadovas R. Paksas apie tai kalbėjo gerokai diplomatiškiau.

REKLAMA

„Jaučiu, kad didžiausią spaudimą daro tie asmenys arba tos institucijos, kurios ir norėtų nuslėpti atsakymus. Buvo pasakyta, kad, pavyzdžiui, buvo pasiūlyta kandidatei į generalinius prokurorus (Editai Dambrauskienei – tv3.lt) išsipirkti postą. Nejaugi visuomenei neįdomu, kas galėjo tai pasiūlyti, kaip ta istorija vyko. Nejaugi neįdomu išgirsti apie slaptus sąrašus? Neįdomu, kodėl Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas negali tapti ministru? Tų klausimą vis daugiau yra“, – komentavo R. Paksas.

Kels klausimą dėl pasitraukimo

Gerokai kritiškiau apie socdemų elgesį atsiliepė portalo tv3.lt kalbintas „tvarkiečių“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis. Jis neabejojo, jog koalicijos partneriams įtaką padarė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

„Atvirai galiu pasakyti – išlaužė socdemams rankas prezidentė. Anksčiau išlaužė rankas „darbiečiams“, o dabar – socialdemokratams. Ar tai turi kompromituojančios medžiagos prieš juos? Ar jie tokie silpni? Bet iš tikrųjų keista yra“, – pažymėjo P. Gražulis.

„Mes turime turėti stuburkaulį, turime parodyti savo poziciją ir nesilankstyti. Kaip tai atrodys prieš žmogų, prieš rinkėją? Čia mes principingi esame, o čia – lepšiai. Niekas tokių partijų negerbs.

Geriau mes eisime į opoziciją, o jie tegul renkasi „labai švarius“ liberalus, kurie neturi jokių reikalų su teisėtvarka“, – rėžė „tvarkietis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Gražulis neslėpė „tvarkiečiams“ siūlysiantis apsvarstyti galimybę trauktis iš valdančiosios koalicijos, mat socdemai esą jau ne kartą parodė, kad nesilaiko susitarimų ir taip žemina „Tvarką ir teisingumą“.

„Aš labai rimtai svarstyčiau (pasitraukimą iš koalicijos – tv3.lt). Be abejonės šį klausimą svarstysime. Pirmadienį pas mus bus partijos tarybos posėdis. Tai aš manau, kad šitas klausimas tikrai iškils, nes kiek iš mūsų gali tyčiotis, kiek į mus gali valytis kojas? Mes esame mažesnė partijos koalicijoje, bet vis tiek tiekia gerbti koalicijos partnerius, o ne šluostytis kojas“, – aiškino P. Gražulis.

REKLAMA

Prabilo opozicijos balsu

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas teigė, jog socdemų nuomonės pasikeitimui – nutarus neremti „tvarkiečių“ dėl tyrimo komisijos sudarymo – D. Grybauskaitė jokios įtakos neturėjo.

„Jokios įtakos mums prezidentūra nedarė. Manau, kad pats premjeras nusprendė, jis galvoja, kad turint omeny, jog yra svarbesnių projektų, pirmiausia, socialinis modelis, į ką jis fokusuojasi, tai mums svarbiau šitas dalykas, o ne visokie politiniai žaidimai, kur vargu, ar čia per likusį laiką kas nors gali įvykti, išskyrus tai, kad kažkokią komisiją sukursi ir tuo baigsis. Prasidės atostogos, o ta komisija nedirbs“, – portalui tv3.lt kalbėjo G. Kirkilas.

REKLAMA

Be to, įtakingas socdemas pridūrė, kad imtis parlamentinio tyrimo, kuriame būtų peržiūrėtos tam tikrų bylų aplinkybės, pavyzdžiui, dėl valstybės paslapties atskleidimo išteisintos prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės byla, „tvarkiečiams“ nevertėtų, mat jie patys, tai yra partija yra įtariama nusikalstama veika.

„Komisijos sudarymas, turint omeny, kad tie patys „tvarkiečiai“ yra visokiose bylose, tai kai kas tai gali traktuoti kaip spaudimą teisėsaugai ir panašiai. Taigi, įvertinus visus šituos dalykus, mes juos įtikinsime (nesiimti parlamentinio tyrimo – tv3.lt) kitoje taryboje“, – pažymėjo G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas „tvarkiečių“ sprendimą atšaukti Politinę tarybą ir svarstymus apie drastiškesnį elgesį pavadino spaudimu, kuriuo nieko nepasieks.

„Jei bando spaudimą daryti. Aš manau, kad be reikalo jie čia tas emocijas tokias turi. Aišku, jie bando daryti spaudimą, nes dabar jie pirmininkauja Politinei tarybai, tai teisę atšaukti turi. Tą jie ir padarė. Bet aš nemanau, kad kažkas dėl to pasikeis.

Žinote, koalicija nėra paprasta. Ne vien „tvarkiečiai“, bet ir „darbiečiai“ visokius spaudimus mums daro, tai čia yra tokia tų partijų prigimtis – jiems reikia daugiau populizmo negu tikrų sprendimų, kurie reikalingi. Mes turime iš esmės priešingą koncepciją – mes galvojame, kad reikia per likusį laiką padaryti maksimaliai sprendimus, kurie yra reikalingi ekonomikai ir žmonėmis“, – aiškino G. Kirkilas.

REKLAMA

Apkaltino šantažu

Griežčiau įsižeidusių „tvarkiečių“ veiksmus įvertino Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

„Aš vertinu tai neigiamai todėl, kad man tai primena įsižeidusių vaikų smėlio dėžėje kaprizus. Ir niekaip kitaip tai negalėčiau pavadinti. Jeigu mes dirbame koalicijoje, tai dirbame, o, jei yra noras persigalvoti, tai čia jau yra kitas klausimas. Galime ir jį panagrinėti. [...]

Jeigu mes pradėsime tokį šantažą – „mes norėjome tokio žaisliuko, tokio sprendimo, o Jūsų nuomonė kitokia, tai mes Jums kažką sugriausime, nespręsime kitų klausimų“ – tai tos emocijos neduos rezultatyvaus darbo, išskyrus bereikalingų emocijų pliūpsnį“, – „tvarkiečių“ sprendimą atšaukti Politinę tarybą vertino „darbiečių“ vadovas.

REKLAMA

V. Mazuronis neslėpė, jog „darbiečiai“ sutiktų apsvarstyti ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ iniciatyvą pasitraukti iš valdančiosios koalicijos, tačiau to daryti koalicijos partneriams nepataria.

„Galima tai vadinti politiniu spaudimu, galima vadinti smulkiu šantažu. Jeigu „tvarkiečiai“ priima sprendimą, kad jie jau ten negali dirbti kartu, priima sprendimą išeiti iš koalicijos, tai čia yra politinis jų sprendimas, kiekviena partija turi tokią galimybę, nors aš nemanau, kad tai yra teisingiausias sprendimas.

Mūsų, Darbo partijos, pozicija yra tokia, kad tai yra koalicijos silpninimas viena ar kita forma ir nebaigimas darbų, likus pusei metų iki rinkimų. Tai yra nenaudinga niekam, o taip pat ir patiems „tvarkiečiams“. Manau, kad tai („tvarkiečių“ pasitraukimas iš koalicijos – tv3.lt) būtų nenaudingas valstybei, nes jei įvesime politinį nestabilumą, tai būtų neteisinga valstybės požiūriu.

Jeigu „tvarkiečiai“ ir toliau manys, kad nereikia susirinkti ir spręsti klausimus arba jie nenorės dalyvauti, tai aš manau, kad turėtumėme spręsti tuos klausimus su likusiais koalicijos partneriais, tai yra su socialdemokratais“, – komentavo Darbo partijos pirmininkas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų