REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį vyksta į NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą, per kurį bus diskutuojama apie Rusiją, o Juodkalnija pakviesta į NATO.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį vyksta į NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą, per kurį bus diskutuojama apie Rusiją, o Juodkalnija pakviesta į NATO.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Briuselyje ministrai turėtų pasirašyti protokolą dėl Juodkalnijos pakvietimo į Aljansą. Nuo šio pasirašymo Juodkalnija formaliai pradės stojimo į NATO procesą. Ministrai nusprendė pakviesti šią Balkanų šalį į Aljansą praėjusių metų pabaigoje.

REKLAMA

Protokolą ratifikavus NATO šalių ir Juodkalnijos parlamentuose, ši Balkanų šalis taptų 29-ąja Aljanso nare.

„Tai yra kur kas svarbiau nei tik procedūriniai žingsniai, – Briuselyje per spaudos konferenciją telefonu trečiadienį sakė JAV ambasadorius NATO Douglasas Lute. – Tai įrodymas, kad NATO išlieka atvira naujoms narėms.“

D.Lute teigė, kad Juodkalnijos kvietimas į NATO taip pat yra „labai svarbus signalas“ Bosnijai, Gruzijai ir Makedonijai, kurios siekia narystės Aljanse.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos klausimas

Ministrai taip pat diskutuos apie Rusijos keliamas grėsmes ir tolesnius santykius su šia šalimi. Šioje diskusijoje Lietuvos ministras akcentuos, kad Vakarai turi išlikti nuoseklūs, o Rusija savo veiksmais turi parodyti suinteresuotumą tolesniu dialogu, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Tuo metu D.Lute teigė, kad NATO išlieka atvira dialogui su Rusija, tačiau neketina grįžti prie įprastinių santykių su Maskva ir imsis priemonių Rytų Europos saugumui užtikrinti.

Afganistano reikalai

Atskira sesija bus skirta NATO ir Europos Sąjungos bendradarbiavimui aptarti.

Briuselyje taip pat įvyks NATO ir kitų Aljanso misijoje Afganistane „Tvirta parama“ dalyvaujančių valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimas, per kurį bus aptarta tolesnė veikla Afganistane, NATO ir Afganistano partnerystės raida bei parama šios šalies gynybos ir saugumo pajėgoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV ambasadorius NATO sakė, kad ministrai diskutuos apie misijos vykdymą ir 2017 metais. Taip pat bus aptariamos galimybės išlaikyti tarptautinį Afganistano ginkluotųjų pajėgų finansavimą iki 2020 metų.

Šis NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas yra paskutinis prieš liepą Varšuvoje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą. Prieš jį birželį dar įvyks NATO gynybos ministrų susitikimas.

Baltijos šalys prašo kiekvienoje iš jų dislokuoti po sąjungininkų batalioną, kurio sudėtyje yra iki tūkstančio karių, bei oro gynybos garantijų iš oro policijos misijos naikintuvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų