REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiųjų pasaulio ir regiono valstybių aukšto rango pasiuntiniai antradienį vėl susitiks Vienoje, mėgindami išgelbėti stringančias pastangas nutraukti kruviną pilietinį karą Sirijoje.

Didžiųjų pasaulio ir regiono valstybių aukšto rango pasiuntiniai antradienį vėl susitiks Vienoje, mėgindami išgelbėti stringančias pastangas nutraukti kruviną pilietinį karą Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikimui pirmininkaus JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry  ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas – neįprastas diplomatinis duetas, turint galvoje, kad jie smarkiai nesutaria dėl daugelio kitų pasaulio problemų.

REKLAMA

Susitikime Tarptautinė paramos Sirijai grupė (ISSG), kuriai priklauso 17 valstybių, pakartos savo raginimą visoms Sirijos konflikto šalims nutraukti kovos veiksmus ir nedelsiant užtikrinti humanitarinę prieigą prie apsiaustų bendruomenių.

Tačiau dėl trečio esminio ISSG plano punkto – raginimo Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui ir sukilėliams susitarti dėl „politinės pereigos gairių“, gali kilti rūpesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su J.Kerry į susitikimą Vienoje vykstantys amerikiečių pareigūnai sakė, kad Vašingtonas toliau laikosi pozicijos, kad B.al Assadas privalo pasitraukti, o tai numatančios politinės pereigos gairės turėtų būti parengtos iki rugpjūčio 1-osios.

Tačiau kol kas neatrodo, kad Sirijos lyderis, sulaukęs Rusijos ir Irano karinės paramos, būtų linkęs atsistatydinti, o jo pajėgos toliau dalyvauja kovos veiksmuose, mėgindamos atkovoti iš sukilėlių daugiau teritorijų.

Jungtinių Tautų pasiuntinio Staffano de Misturos (Stafano de Misturos) vadovaujamose taikos derybose Ženevoje nebuvo pasiekta pažangos, ir dabar netgi Vašingtono sąjungininkės privačiuose pokalbiuose reiškia rimtų abejonių, ar pavyks susitarti dėl gairių iki rugpjūčio 1-osios galutinio termino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iki rugpjūčio siekiama parengti gaires, sutartas gaires politinei pereigai“, – žurnalistams Vienoje sakė Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

„Kalbamės su rusais, siekdami užtikrinti geresnę aplinką politinėms deryboms, – sakė jis. – Ypač režimo pusėje.“

Opozicijos koalicija, pasak Valstybės departamento pareigūno, daugiau kalba apie tai, kaip, jų nuomone, derybų keliu galėtų būti parengtas susitarimas. Tuo tarpu B.al Assado atstovai, nors viešai sako remiantys derybas, procese nedalyvauja.

„Režimo ten tiesiog nėra, o aš manau, kad jis iš tiesų yra problemos sprendimo raktas“, – sakė jis.

Vienintelė šalis, galinti pasukti tą raktą, yra Rusija. Maskva, svarbiausia B.al Assado užsienio sąjungininkė, žodžiais palaiko ISSG tikslus, tačiau tuo pat metu teikia karinę paramą su sukilėliais kovojančioms Sirijos vyriausybės pajėgoms.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų