REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Kauno infekcinėje ligoninėje mirė nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karys (nuotr. TV3)

Sunerimę dėl žinios apie pirmadienį netikėtai mirusį karį šauktinį, keletas kartu tarnaujančių karių atsisakė pietauti.

5

Sunerimę dėl žinios apie pirmadienį netikėtai mirusį karį šauktinį, keletas kartu tarnaujančių karių atsisakė pietauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pietauti atvykę kariai liko prie įėjimo į valgyklą ir žurnalistams teigė, kad bijo dėl savo sveikatos ir gyvybės bei yra nepatenkinti, kad jų niekas neinformavo apie esamą situaciją.

REKLAMA

„Nieko negaliu įtarti, nieko negaliu kaltinti, bet matant, žinant, gyvenant čia – tai tiesiog yra baisu“, – kalbėjo vienas iš pietauti atsisakiusių karių, jaunesnysis eilinis Žilvinas.

Pasak Mokomojo pulko vado grupės viešųjų ryšių karininko kapitono Gintaro Striupaičio, pietauti atsisakė apie 20 iš maždaug 500 Kunigaikščio Vaidoto mechanizuoto bataliono karių.

Mokomojo pulko, kuriame tarnavo miręs karys, kariai pietus valgė.

 Neaišku, kokia liga

„Yra žaibinė forma, bet neaišku, ar tai yra sepsis, ar kažkokia kita liga“, – žurnalistams sakė Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vadė pulkininkė leitenantė Jolita Siesartienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Imamasi visų priemonių, kad infekcija neplistų“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

„Reiškiame gilią užuojautą šeimos nariams, informavome tėvus, jie atvyks į dalinį“, – kalbėjo ministras.

Karys dėl aukštos temperatūros ir pykinimo sekmadienį per pietus kreipėsi į Ruklos pirminės karių sveikatos priežiūros centro medikus. Suteikus būtinąją pirmąją medicinos pagalbą karys nuvežtas į Jonavos ligoninę, vėliau į Kauno klinikas ir Kauno infekcinę ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karys tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradėjo šių metų balandžio 4 dieną ir tarnavo Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje. Pastaruoju metu karys nusiskundimų sveikata neturėjo.

Išreiškė užuojautą

Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas pulkininkas leitenantas Aleksiejus Gaiževskis susisiekė su kario artimaisiais ir išreiškė užuojautą dėl sūnaus netekties. „Jo sveikatos grupė buvo aukščiausio lygio – A grupė. Tarnyboje karys buvo traktuojamas tik labai gerai ar puikiai, intensyviai dalyvavo visuose mokymuose“, – kalbėjo A.Gaiževskis. Pasak jo, galimybė, kad karys apsinuodijo maistu, mažai tikėtina, nes kiti kariai blogai nesijautė.

REKLAMA

„Gavę informaciją apklausėme visus mokomojo pulko karius, ypač jo skyrių ir būrį, ir absoliučiai daugiau nė vienas karys neturėjo jokių nusiskundimų“, – kalbėjo pulko vadas. Imtasi profilaktinių priemonių: dezinfekuojamos patalpos, kuriose karys gyveno, siekiant užtikrinti kitų karių saugumą.

Sulaukia skundų iš šauktinių

Karių teisių gynimo centro generalinis direktorius Laimonas Jakas teigia, kad skundų iš karių sulaukiama kone kiekvieną savaitę. Anot jo, yra tikimybė, kad karys buvo aplaidžiai apžiūrėtas.

„Neseniai buvome informuoti tiesiogiai iš karių Ruklos mokomajame pulke, kad įvyko skaudi nelaimė – mirė karys infekcinėje klinikoje. Šiandien kariai šauktiniai baiminasi dėl savo gyvybių ir ketina boikotuoti nevalgydami duodamo maisto, nes įtariama, kad minėtas karys mirė ir dar keli išvežti į ligoninę būtent dėl apsinuodijimo maistu. Kariai yra išsigandę, o maistą valgykloje vertina itin prastai.

REKLAMA

Mūsų centras kas savaitę sulaukia skundų iš dalinių, kada kariams neleidžiama vykti pas medikus, nuo rimtų ligų siūloma analgino ar aspirino tabletė, tepaliukas, o karo medikai tik gainioja mūsų kareivėlius iš kabinetų. Todėl šioje situacijoje gali būti labai tikėtina, kad karys, kuris kreipėsi pagalbos į medikus, buvo netinkamai apžiūrėtas, buvo aplaidžiai žiūrima į jo sveikatos problemas ir vietoje rimtos pagalbos pradžioje buvo matyt pasiūlytas vaistas nuo temperatūros ir vaistai nuo skrandžio“, - sako L. Jakas.  

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų