REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Marijonas Mikutavičius (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Žiūrimiausias muzikos renginys baigėsi. 2016-ųjų „Eurovizija“ nuskambėjo garsiai, audringai, o po paskelbto nugalėtojo – Ukrainos – kalbos nesibaigs dar labai ilgai. Niekada savo nuomonės atvirai išreikšti nevengęs muzikantas, „X Faktoriaus“ teisėjas ir šį kartą liko aštrus, tačiau teisingas. Tik svarbiausia nepamiršti, kad M. Mikutavičius pasidalino savo nuomone, savo įžvalgomis. Gi, sakoma, „kiekvienam neįtiksi“.

34

Žiūrimiausias muzikos renginys baigėsi. 2016-ųjų „Eurovizija“ nuskambėjo garsiai, audringai, o po paskelbto nugalėtojo – Ukrainos – kalbos nesibaigs dar labai ilgai. Niekada savo nuomonės atvirai išreikšti nevengęs muzikantas, „X Faktoriaus“ teisėjas ir šį kartą liko aštrus, tačiau teisingas. Tik svarbiausia nepamiršti, kad M. Mikutavičius pasidalino savo nuomone, savo įžvalgomis. Gi, sakoma, „kiekvienam neįtiksi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar tikėjotės, kad laimės Ukraina?

- Apie tai nemąsčiau. Pati daina yra muzikali, skirtingai nuo daugelio kitų pasirodymų. Visgi girdėjau nuomonių, kad daina bloga dėl to, kad yra liūdna. Tada nežiūrėkime filmų, kurie yra liūdni. Tada ir namus paišykime geltona spalva, nes linksma. Toks požiūris yra visiškai niekinis. Žinoma, šios dainos automobilyje per radiją kiekvieną dieną neklausyčiau, bet matosi, kad yra įdėta sielos. Pridėjus politinius procesus – sužaidė tinkamai.

REKLAMA

Akivaizdu, kad šioje dainoje atspindima skaudi istorija, tačiau ji tinka ir dabartinėje politinėje situacijoje. Visgi, kai rusai rėkia, kai tai politizuota daina, reikia priminti, kad praėjusiais metais jie taip pat siuntė tam tikrą žinutę – taiką pasaulyje, taikos balandžius. Ukrainiečiai šiemet pasiuntė savo žinutę, nėra ko pykti.

- O aš džiaugiatės, kad būtent ši daina išplėšė pergalę?

- Nei krykštauju, nei ką, bet, manau, šiai šaliai pergalė dabar yra labai svarbi. Jų tautiniam pasitikėjimui, savimonei tai yra žvėriškai svarbu. Būčiau džiaugęsis, jei ir Australija būtų laimėjusi. Visgi jiems tai būtų viena pergalė iš daugelio, o ukrainiečiai gavo galimybę pasijausti išdidžiai.

REKLAMA
REKLAMA

- Kaip vertinate australų pasirodymą ir antrąją vietą?

- Pasirodymas gražus, kokybiškas. Reikia pripažinti, kad australai, kaip ir visi anglosaksai, jeigu jau susikaupia, tai padaro puikiai. Mano nuomone, daina skambėjo puikiai, sunku prie ko prikibti, tačiau man ji nebuvo kažkuo unikali.

Visgi konkursas politizuotas, o australai yra simpatiški, Europoje neturi priešų. Tie, kurie su visais gerai sugyvena, paprastai susirenka daug simpatijų.

- Ar paliko įspūdį australės vokalas?

- Čia nėra klausimų, nuostabi dainininkė. Viskas estetiškai suderėjo. Ir jos gylis tiko prie visos sceninės estetikos. Gražu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar Rusija finale pasirodė geriau nei pusfinalyje ir buvo verta trečiosios vietos?

- Vizualiai pasirodymas yra tvarkingas, bet pati daina man yra šlykšti. Tai yra skonio reikalas, bet man visos slaviškos, „Kirkoroviškos“ , bulgariškos interpretacijos visada atrodė blogis ir savo nuomonės laikausi. Ši daina yra niekinė ir ,palyginus su daugeliu kitų, bloga.

Prie vizualinės dalies prikibti sunku, nes padirbėta gerai. Taigi, kadangi daina yra niekas, o vaizdas geras – rezultatas yra vidutinis. Geri rezultatai yra amžini, nes rusų yra sumautai daug, pribarstyta visur, tai ir vertinimas toks gaunasi.

REKLAMA

- Kaip jums Bulgarijos pasirodymas?

- Visiškai neatsimenu, tad esu nelinkęs komentuoti. 

- Kaip tuomet Švedija?

- Švedas yra labai fainas. Jį kažkada anksčiau buvau girdėjęs. Tikrai simpatiška daina, ir vaikis fainų bruožų, jaukus. Lyg ir nieko ypatingo, bet labai skoninga su gražiu balso tembru. Man gražu. Be jokių maštabiškų šūkčiojimų, tiesiog jauki, šilta daina.

- Ar patiko Prancūzija?

- Taip, patiko. Prancūzų daina yra žymiau geriau nei ta austrė, kuri dainavo prancūziškai.

- Armėnija?

- Kaip ir sakiau po pusfinalio, labai geras pasirodymas. Manau, kad ji puikiai dainuoja, plius pakankamai europietiškas stilius ir mergina, matosi, prisižiūrėjusi Beyonce. Labai stiprus pasirodymas. Tiek vizualiai, tiek pati daina ir atlikimas. Mergina tikrai verta grieko.

REKLAMA

- Ar ji būtų verta pirmosios vietos?

- Kad ji laimėtų, reikėjo, kad ją būtų užpuolęs Azerbaidžanas. Na, kitaip susiklosčius aplinkybėms, ji gal ir galėjo laimėti. Jei taip būtų nutikę, aš tikrai nevaidinčiau nustebusio.

- Ką manote apie aukštą Lenkijos poziciją?

- Girdėjau, kad mano draugai juokėsi iš jo, bet man kažkodėl patiko. Lenkas yra savotiškas, įdomus, plius aš mėgstu filmus apie vampyrus. Į tą stilių pataikė – gotikiniai Drakulos aprėdai, goto nagai. Stilistika man visai nieko ir ,reikia pripažinti, puikiai dainuoja. Keistas, bet man visada tokie buvo įdomūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kaip jums Donato pasirodymas?

- Donatas savo darbą atliko puikiai. Asmeniškai daina man nepatinka, tačiau pats pasirodymas yra fainas. Kaip supratau iš jo interviu, jis padarė tai, ko žiauriai norėjo. Jam patinka būti „Eurovizijoje, žaisti tą žaidimą. Jam patinka dainuoti švedų dainas. Jis yra tame pasaulyje, kuriame nori būti, o jo kontekste pasirodė gerai. Visgi tokiais atlikėjų tipažais nelabai domiuosi, nes viskas atrodo labai atidirbta, mechaniškai. Standartas. „Eurovizijos“ „mainstream‘as“.

Pasikartosiu, kad pasirodymas tame kontekste buvo puikus, tačiau atlikėjų šiemet buvo įdomesnių. Jeigu tikslas buvo įtikti „Eurovizijos“ reikalavimams, standartams, tai Donatas padarė didžiausią darbą lyginant su visais lietuviais, kurie dalyvavo konkurse.

REKLAMA

- Daugelis sako, kad tokią aukštą poziciją jis užėmė dėl savo balso.

- Vėlgi, reikia pripažinti, kad buvo geresnių vokalistų. Nenoriu būti nekorektiškas, nes Donatas už mane daugeliu atveju dainuoja geriau, bet, žiūrint „Eurovizijos“ kontekste, tai tembriškai buvo įdomesnių balsų. Visgi, sveikinimai.

- „Facebook“ pakomentavote, kad visi, kurie nepasidarė asmenukės prie televizoriaus ekrano, kuomet Lietuva buvo trečioje vietoje, tokios progos neturės dar penkiasdešimt metų.

- Aš tiesiog ironizavau. Nusijuokiau, kai Darius Užkuratis pradėjo krykštauti, kad štai, mes treti. Tas noras iššokti aukščiau bambos kartais sukelia šypseną. Toje žinutėje buvo tiesiog ironija.

REKLAMA

- Dešimtoje vietoje liko belgai.

- Faina mergina. Jie neša džiugią žinutę ir prisiminė man grupės „Skamp“ pasirodymą. Muzikos lengvumas, pateikimas panašus į „You got style“. Šauni mergaitė ir pasirodymas gražus, bet, būčiau nustebęs, jei ji būtų nugalėjusi, nes, mano galva, buvo stipresnių pasirodymų. Konkurencija jiems buvo per didelė.

- Ką šis dešimtukas atskleidžia? Ar Eurovizija juda gera linkme?

- „Eurovizija“ visuomet judės ten, kur nori. Vertinant reikia atskirti, ką tu pats mėgsti, nes tokiu atveju, muzikos, kurią mėgstu , buvo labai nedidelė dalis. Kita vertus, jei vertiname „Euroviziją“ jos pačios kontekste, nes ji tarsi atskiras pasaulis, tai šių metų konkursas buvo pakankamai įdomus. Vyravo įdomios dainos. Gaila, kad gruzinai nepateko į dešimtuką, nes tai yra mano skonio daina. Man labai gražūs jų vizualiniai sprendimai, ištransliavo, kaip puikų muzikinį klipą. Gaila, kad latviai nepakilo aukščiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi vienas dalykas yra amžinas – čia didelę įtaką darys politiniai-geografiniai dalykai. Jie niekada nemirs, jų neįmanoma išvengti. Taip pat „Eurovizijai“ reikia susimąstyti dėl to, kad ją jau vadina „Švedovizija“. Jie pradėjo siaubingai diktuoti savo madas, daugeliui atlikėjų rašo dainas, o jos daugeliu atvejų panašios, tad žlunga pirminis „Eurovizijos“ principas, kad turi varžytis šalys, tautinis identitetas, kultūra. Nors gal tai atspindys, kas vyksta su visu pasauliu – globalizacija, sienos trinasi, anglų kalba įsigali. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų