REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
„Eurovizijos 2016“ nugalėtoja - Ukrainos atstovė Jamala (nuotr. SCANPIX)

Džiūgaujanti Ukraina sekmadienį naktį sveikino „neįtikėtiną“ Eurovizijos pergalę, kurią pasiekė jų šalies atstovė Susana Jamaladinova su daina „1944“, kalbančią apie Stalino vykdytą Krymo totorių deportaciją.

34

Džiūgaujanti Ukraina sekmadienį naktį sveikino „neįtikėtiną“ Eurovizijos pergalę, kurią pasiekė jų šalies atstovė Susana Jamaladinova su daina „1944“, kalbančią apie Stalino vykdytą Krymo totorių deportaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džiūgaujanti Ukraina sveikina „neįtikėtiną“ „Eurovizijos“ pergalę

„Taip!!!, – savo „Twitter“ paskyroje parašė Ukrainos vadovas. – Neįtikėtinas atlikimas ir pergalė! Visa Ukraina širdingai tau dėkoja, Jamala“. Laureatę pasveikino ir šalies premjeras Volodymyras Hroismanas, kuris savo palinkėjimus palydėjo žodžiais „Šlovė Ukrainai!“

REKLAMA

O Kijevo meras Vitalijus Klyčko – buvęs boksininkas, karštai palaikantis Ukrainos suartėjimą su Vakarias – sakė niekad neabejojęs Jamalos pergale, nes ji yra „nuoširdi“.

32 metų džiazo dainininkę ir dainų kūrėją, prisistatančią Jamalos sceniniu slapyvardžiu, kaip pranešama, sukurti triumfą atnešusią dainą įkvėpė prisiminimai apie prosenelę, kuri 1944 metais iš Krymo buvo deportuota su penkiais vaikais, drauge su 240-čia tūkst. kitų totorių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai ateina svetimi, jie ateina į jūsų namus, jie išžudo jus visus ir sako „Mes nekalti, nekalti“, – tokiais žodžiais prasidėjo jos atlikta daina.

Už šią dainą atlikėja gavo 534 balus, kuriuos jai skyrė šalių dalyvių nacionalinės komisijos ir SMS žinutėmis balsavę televizijos žiūrovai.

Dėmesio sutelkimas į Krymą, kurį 2014 metais Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo, galėjo būti palaikytas Maskvos užsipuolimu, bet Jamala tvirtino, kad jokios politinės potekstės nėra.

„Asmeniškai man muzika turi kalbėti apie jausmus. Politika jausmų neturi“, – sakė ji.

Konkurso pareigūnai su tuo sutiko ir sakė, kad dainoje užsimenama veikiau apie istoriją, o ne apie politiką, ir leido ją atlikti, nors Rusijos pareigūnai ir kai kurie politikai Kryme skundėsi, kad šia daina siekiama juodinti Rusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita „Eurovizija“ – Kryme

Vienas iš 2014 metų proeuropietiško Maidano lyderių parašė, kad po Jamalos pergalės būtų derama „Eurovizijos“ konkursą kitais metais surengti Rusijos aneksuotame Kryme.

„Teisingumas būtų įvykdytas, jeigu kita „Eurovizija“ būtų surengta Jamalos istorinėje tėvynėje – Ukrainos Kryme“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė Mustafa Nayyemas.

Vis dėlto politinė įtampa, tvyrojusi tarp Kijevo ir Maskvos prieš konkursą, balsavimui įtakos neturėjo: Ukrainiečiai Rusijai skyrė aukščiausią balą. O rusai beveik jiems atsilygino tuo pačiu skirdama antrą vietą po Armėnijos.

REKLAMA

Viename Kijevo veikiančiame Krymo totorių restorane konkursą per televiziją stebėję žmonės ėmė šokinėti iš džiaugsmo, kai buvo paskelbta jo nugalėtoja.

„Ši daina apie mūsų tragediją buvo padainuota visam pasauliui, ir aš tikiuosi, kad žmonės ją išgirdo“, – sakė Emine (Eminė) prisistatęs jaunas vyras.

Labai norėtume kitą „Eurovizijos“ dainų konkursą surengti Kryme. Visi Krymo totoriai to labai nori, ir aš manau, kad būtų teisinga tai padaryti Ukrainos Kryme“, – sakė Anife (Anifė), kitas restorano lankytojas.

REKLAMA

Kai kurių kitų Krymo totorių nuotaikos buvo dar labiau paveiktos politikos. Vienas verslininkas, kuris pernai padėjo organizuoti eismo tarp žemyninės Ukrainos ir Krymo blokadą protestuojant prieš pusiasalio aneksiją, sakė, kad Jamalos pergalė yra asmeninis Rusijos prezidento Vladimiro Putino pralaimėjimas.

„Tai mūsų pirmoji didžiulė pergalė prieš Putino Rusiją, – savo „Facebook“ paskyroje parašė Lenuras Islyamovas (Lenuras Isliamovas). – Krymo totoriai nėra tik Ukrainos raktas į Krymą, tai raktas į pačią Europą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Krymo totorių liaudies medžliso, kurį Rusija praėjusį mėnesį uždraudė kaip ekstremistinį visuomeninį susivienijimą, lyderis Jamalos pergalę sveikino kaip šviesesnės savo tautos ateities ženklą.

„Krymo totorių liaudies medžliso vardu sveikinu visus Ukrainos piliečius ir mūsų gausius draugus kitose šalyse su puikia Jamalos pergale „Eurovizijoje“. Mes tapome liudininkais, kad esama neįtikėtinai daug tikrų Jamalos talento vertintojų, nepriklausomos Ukrainos šalininkų, Krymo totorių sąjungininkų“, – savo feisbuko puslapyje parašė Refatas Chubarovas.

REKLAMA

Ypatingą padėką jis pareiškė „už dešimtis tūkstančių balsų, atiduotų palaikant Jamalą, kuriuos pasiuntė tėvynainiai iš laikinai Rusijos okupuoto Krymo“.

„Inšala (Jei Dievas panorės), vieną gražią dieną mes būtinai susirinksime visi kartu laisvame nuo rusų okupantų Kryme, senajame ir šauniajame Bachčisarajuje! Šiandien dėl to buvo žengtas dar vienas reikšmingas žingsnis!“, – pridūrė jis. Pati Jamala agentūrai AFP sakė, Kryme nėra buvusi jau dvejus metus, nes dėl Ukrainos palaikymo jis yra „rizikos zonoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų