REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jautiena vertinama dėl savo maistinių ir skoninių savybių. Tačiau kaip išsirinkti išties gerą ir kokybišką šios rūšies mėsą ir kokiose prekybos vietose jos pirmiausia ieškoti? Gerą jautieną atpažinti nėra paprasta. Tam reikia daug patirties bei edukacijos. Visgi renkantis mėsą atspirtimi gali būti vizualinės savybės, kurių pagalba galite atmesti vakarienę sugadinsiantį produktą.

Jautiena vertinama dėl savo maistinių ir skoninių savybių. Tačiau kaip išsirinkti išties gerą ir kokybišką šios rūšies mėsą ir kokiose prekybos vietose jos pirmiausia ieškoti? Gerą jautieną atpažinti nėra paprasta. Tam reikia daug patirties bei edukacijos. Visgi renkantis mėsą atspirtimi gali būti vizualinės savybės, kurių pagalba galite atmesti vakarienę sugadinsiantį produktą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai teigia, kad minimaliam jautienos vartojimo standartui svarbu, jog jaučio mėsa nebūtų vyresnio nei dviejų metų galvijo, o po telyčių mėsa nesislėptų apsiveršiavusios ir melžtos karvės mėsa.

REKLAMA

„Jautiena pirmiausia turi būti pakankamai drėgna, bent kiek riebalinga ir ne per tamsi. Tokia gali būti ir pieninių, ir mėsinių veislių galvijų mėsa, nepriklausomai nuo jų lyties. Jei jautiena tamsoka, visai be riebalų,raumuo nėra didelis, skurdžios ar suglebusios būsenos – tikėtina tai pienui skirtos ir bent vidutinį amžių pasiekusios karvės mėsa.

Jei jautiena tamsi link juodumo, neriebi tačiau raumuo išsivystęs ir didelis – tai gali būti tiek mėsinės, tiek pieninės kategorijos jautis, kurio amžius yra virš dviejų metų ir kurio mėsa gali būti kietoka ir rūgštoka. Abiem atvejais gerų rezultatų tikėtis neverta“, - sako vienas iš aukščiausios kokybės jautiena prekiaujančios parduotuvės vienas iš įkūrėjų Liutauras Daugirdas.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pakankamai gera gali būti ir mažos dalies pieninių galvijų mėsa, vis tik stabilus aukščiausios kokybės produktas gaunamas iš mėsinių galvijų kategorijos. Jų mėsa prikaupia daug mineralų, geriau vystosi raumuo bei sukaupiama daugiau riebalų tiek raumenų išorėje tiek raumens viduje. Marmuringumu vadinami raumenyje esantys riebalai ir nustato jautienos kokybės standartą kuris yra skirtas kepimui.

Dėl jų mėsa bus minkštesnė, sultingesnė ir turės geresnes skonines savybes – kepimo metu šie riebalai karamelizuojasi ir suteikia turtingesnį skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pačios aukščiausios kokybės, premium klasės jautiena, gaunama iš geriausių mėsinių galvijų, dažniausiai galima įsigyti tik specializuotose mėsos parduotuvėse. Vidutinės kategorijos, bet kokybiškai augintosmėsinių galvijų jautienos galima rasti ir turguose.

„Specialių, mėsinių veislių galvijų auginimu Lietuvoje dažniausiai užsiima pakankamai nedideli ūkiai, todėl nuolat aprūpinti produkcija didžiųjų prekybos centrų tinklus jiems būtų per sunku. Todėl dauguma jų renkasi realizavimą turguose, kur nereikalaujama įsipareigojimo nuolat tiekti didelius kiekius produkcijos. Be to, turguje prekiauti mėsa gali ir patys ūkininkai“, – sakė prekybos miestelio rinkodaros vadovas Jonas Plenta.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų