REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Rusijos karinė galia: Putino politika skaičiais (nuotr. SCANPIX)

Dešimčiai tūkstančių žiūrovų, kurie pirmadienį gėrėjosi įspūdingu Rusijos kariniu šou, ne tik priminė apie praeitį, tačiau ir leido pasiruošti ateičiai, rašoma CNN.

25

Dešimčiai tūkstančių žiūrovų, kurie pirmadienį gėrėjosi įspūdingu Rusijos kariniu šou, ne tik priminė apie praeitį, tačiau ir leido pasiruošti ateičiai, rašoma CNN.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors oficialiai kasmetinis grandiozinis paradas yra skirtas Sovietų Sąjungos pergalei prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare, ji Kremliui tuo pačiu suteikia galimybę pademonstruoti visai šiuolaikišką karinę galią.

REKLAMA

Nuo pat ryto Raudonąja aikšte Maskvoje burzgėjo sunkūs naujausi tankai T-14. Danguje griaudėjo viršgarsiniai lėktuvai.

Šio parado metu Rusijos ginkluotosios pajėgos atrodė galingesnės negu tuomet, kai baigėsi Šaltasis karas.

Rusijos kariuomenėInfographic

REKLAMA
REKLAMA

Armijos modernizacija

Per paskutinius kelis dešimtmečius Rusija išleido milijardus pačios didžiausios ir nevėkšliškiausios karo mašinos, kurią paveldėjo iš Sovietų Sąjungos, modernizacijai ir pertvarkai.

Didžiulės lėšos buvo investuotos į naująją branduolinių raketų kartą, tankus ir lėktuvus. Pasikeitė net karinė forma, tapusi elegantiškesnė.

Esminį vaidmenį vis dar atlieka nemenkas Rusijos branduolinis arsenalas, kurį neseniai papildė tarpkontinentinės balistinės raketos, skirtos kovai su amerikiečių „priešraketiniu skydu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskva taip pat turi pasaulinės klasės zenitinius kompleksus ir šiuolaikišką aviaciją, kurios griaunamoji jėga neseniai buvo pademonstruota Sirijoje.

Operacijų plėtra užsienyje

Tačiau Rusijos karinė galia remiasi ne tik šiuolaikiniu arsenalu, tačiau ir yra pasiruošusi panaudoti ją tarptautinėje arenoje.

Penkių dienų konfliktas su Gruzija 2008 metais, karinė operacija Ukrainoje 2014 ir Sirijos prezidento Basharo al Assado palaikymas aviacija, pademonstravo, kad Kremlius dabar jau ruošiasi yra pasirengęs vykdyti gana ryžtingą išorinę politiką.

REKLAMA

Kartu, sprendžiant iš visko, netgi užsienio sankcijos, įvestos siekiant nubausti prezidentą Vladimirą Putiną dėl užsienio politikos avantiūrų, nemažina Rusijos lyderio populiarumo šalies viduje.

Netgi po to, kai Rusija įsitraukė į Sirijos pilietinį karą, V. Putino reitingas, anot „Ledava-centr“ duomenų, nenusileidžia žemiau 82 proc.

Rusijos kariuomenės eksportasInfographic

REKLAMA

Ar užteks pinigų?

V. Putino valdžiai armija – svarbus patriotizmo šaltinis. Ne veltui ji yra pasiruošusi investuoti į ją milijardus.

Per paskutinius metus nacionalinis gynybos biudžetas kiek sumažėjo, tačiau jis ir toliau išlieka vienu didžiausių pasaulyje.

Būdama viena didžiausių pasaulyje naftos gamintojų Rusija stipriai nukentėjo dėl kritusių energijos šaltinių kainų. Dabar ji yra priversta mažinti išlaidas – įskaitant ir gynybos.

Esant žemoms naftos kainoms Rusijos asignacijos gynybai ir toliau, tikėtina, bus mažinamos. Tačiau vieną galima teigti užtikrintai – artimiausiu metu Rusijos armijos palaikymas šalyje nemažės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ir JAV kariuomenės išlaidosInfographic

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų