REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
83
„Laura and the Lovers“ (nuotr. YouTube)

Lietuvos atstovas ketvirtadienį septynioliktąjį kartą lips ant Eurovizijos scenos. Naujienų agentūra BNS pateikia septyniolika įdomių faktų apie lietuvius šiame tarptautiniame dainų konkurse.

83

Lietuvos atstovas ketvirtadienį septynioliktąjį kartą lips ant Eurovizijos scenos. Naujienų agentūra BNS pateikia septyniolika įdomių faktų apie lietuvius šiame tarptautiniame dainų konkurse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Nuo 1994-ųjų su pertraukomis Lietuvai atstovavo 16 atlikėjų ir grupių, 11 kartų dainos skambėjo konkurso finaliniame etape.

REKLAMA

* Šių metų Lietuvos atstovas Donatas Montvydas, naudojantis Donny Montell scenos vardą, yra vienintelis lietuvių solistas, keliaujantis į Euroviziją antrąjį kartą: 2012-aisiais su daina „Love Is Blind“ jis finale užėmė 14-ąją vietą.

* Balandžio pabaigoje D. Montvydas sakė, kad pasiruošimui jau išleista apie 50 tūkst. eurų bei planuojama išleisti dar apie 30 tūkstančių eurų.

* „Svarbiausia optimizmas, svarbiausia dainuoti su Lietuva širdyje, tada viskas bus gerai“, – tokiais žodžiais D. Montvydą prieš ketvirtadienio pasirodymą ramino prezidentė Dalia Grybauskaitė, kalbėjusi su dainininku per vaizdo konferenciją. Ji taip pat palinkėjo „sėkmingo salto“.

REKLAMA
REKLAMA

* Lietuva nė karto nėra laimėjusi Eurovizijos – kaimynams latviams, rusams ir estams tai yra pavykę padaryti po kartą, baltarusiai ir lenkai taip pat nėra pasiekę pergalės konkurse.

* Blogiausiai Lietuva pasirodė pirmąjį kartą 1994-aisiais Dubline. Ovidijus Vyšniauskas su daina „Lopšinė Mylimai“ tuomet negavo nė vieno balo ir užėmė paskutiniąją, 25-ąją vietą. Po nesėkmingo debiuto į Euroviziją Lietuva sugrįžo tik 1999-aisiais.

* Geriausias visų laikų Lietuvos pasiekimas Eurovizijos finale buvo šeštoji vieta - ją užėmė 2006-aisiais Graikijoje užėmė žymių Lietuvos dainininkų penketukas „LT United“ su daina „We Are The Winners“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* 2014-aisiais nuspręsta, kad nacionalinėje atrankoje į Euroviziją gali dalyvauti tik Lietuvos piliečiai.

* Lietuvos atstovų dainų pavadinimuose keturis kartus buvo paminėtas žodis „love“.

* 2014-aisiais Eurovizijos rengėjai po įtarimų dėl galimo balsų pirkimo, kuriuose minima Lietuva ir Azerbaidžanas, pagrasino diskvalifikuoti nacionalinius transliuotojus, tačiau grasinimų neįvykdė. Apie tai, jog Lietuvoje buvo perkami balsai už Rusijos ir Azerbaidžano atstovus, 2013-aisiais paskelbę kai kurie Lietuvos portalai tuomet sulaukė kibernetinių atakų.

REKLAMA

* Lažybininkai laikosi skeptiškos nuomonės apie šiųmetines Lietuvos galimybes Eurovizijoje: „Tonybet“ prognozuoja 23-25, „Topsport“ 28-ąją, „Unibet“, „William Hill“ - 29-32 vietas.


Taip pat skaitykite:

„Eurovizija“ – lažybininkų rojus: kurių šalių pergalės tikisi lošėjai?

Dalia Grybauskaitė paviešino vaizdo pokalbį su „Eurovizijos“ atstovu Donatu Montvydu

„Eurovizijos“ dainų topas: kurioms pranašaujama didžiausia sėkmė?


* „Olybet“ kontora siūlo lažintis, kad D.Montvydas darydamas salto nugrius. Išradingą lažybų variantą jie pateikė ir D.Montvydui dalyvaujant Eurovizijoje prieš ketverius metus, taip pat leidę spėti, ar atlikėjui pavyks sumanytas triukas.

REKLAMA

* Lietuvai per du dešimtmečius daugiausia balų, vertinant ir pusfinalius, ir finalus, yra skyrę kaimynai latviai, ir šalys, kuriose didžiausia lietuvių išeivių bendruomenė - Airija bei Didžioji Britanija. Nuo jų nedaug atsilieka Gruzija. Lietuviai Gruzijos atlikėjus taip pat vertino palankiai: daugiausia balų, įskaitant pusfinalius ir finalus, lietuviai skyrė Latvijai, Gruzija liko antroje vietoje, Estija - trečioje.

* Pernai Lietuva ir San Marinas buvo vienintelės šalys, finale neskyrusios nė vieno balo Rusijos atlikėjos Polinos Gagarinos dainai „A Million Voices“, kuri konkurse užėmė antrąją vietą. Lietuva palankiausiai Rusijos atlikėjus vertino 2001-aisiais (10 balų), 2006-aisiais (12 balų) bei 2013-aisiais pusfinalyje (10 balų). Rusija geriausią savo įvertinimą - 10 balų Lietuvai skyrė 2001-aisiais Kopenhagoje vykusiame Eurovizijos finale, kai Lietuvai atstovavo grupė „Skamp“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Lietuvai Eurovizijoje septynis kartus yra atstovavę solistai vyrai, tris - moterys, du kartus dainas atliko mišrūs duetai (Linas Adomaitis ir Simona Jakubėnaitė, Monika Linkytė ir Vaidas Baumila). Konkurse dalyvavo ir penkios grupės: „Laura and the lovers“, „InCulto“, „Skamp“, „4 Fun“ ir kolektyvas „LT United“.

* 2010-aisiais Europos transliuotojų sąjunga vertino grupės „InCulto“ dainos „Eastern European Funk“ tekstą, viešai kilus abejonių, jog jame galėtų būti politinio atspalvio, tačiau to nenustačiusi leido palikti žodžius „We survived the reds and 2 world wars“.

REKLAMA

* Politinį atspalvį įgijo ir 2009-aisiais Maskvoje vykęs konkursas: Lietuvos atstovas Sasha Sog pagrasino trauktis iš Eurovizijos dėl nesutarimų su organizatoriais, kurie neįgyvendino kai kurių jo prašymų - tuomet jis teigė, kad nesklandumai yra prastų Lietuvos ir Rusijos santykių pasekmė. Atlikėjas su ispanų atlikėja finale pasidalino 23-24 vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų