REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertai nevienareikšmiškai vertina politikų susitarimą įvesti „Sodros“ įmokų lubas. Nors sutariama, kad jos yra būtinos, tačiau pabrėžiama, kad tai turėtų būti daroma kartu su kitomis reformomis, nes priešingu atveju socialinė sistema išliktų netvari. Be to, tikimasi, kad lubų įvedimas padės į šalį pritraukti daugiau investicijų.

Ekspertai nevienareikšmiškai vertina politikų susitarimą įvesti „Sodros“ įmokų lubas. Nors sutariama, kad jos yra būtinos, tačiau pabrėžiama, kad tai turėtų būti daroma kartu su kitomis reformomis, nes priešingu atveju socialinė sistema išliktų netvari. Be to, tikimasi, kad lubų įvedimas padės į šalį pritraukti daugiau investicijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Lazutka siūlo reformuoti sistemiškai

Vienas socialinio modelio kūrėjų, Vilniaus universiteto Teorinės ekonomikos katedros vedėjas Romas Lazutka teigia, kad „Sodros“ lubos turėtų atsirasti kartu su nedarbo draudimo ir bazinės pensijos finansavimo reformomis.

REKLAMA

„Visus pertvarkymus darant pasijudina nemažai „Sodros“ pinigų ir reikia juos kažkur kompensuoti. Tikėjomės, kad jei būtų bazinė pensija perkelta į biudžetą, tai tuomet „Sodros“ išlaidos gerokai sumažėtų ir galima būtų tuos pertvarkymus daryti. Dėl lubų „Sodra“ netenka lėšų, bet sumažėja jos įsipareigojimai. Siūlėme daryti tokią sisteminę reformą, bet buvo atsisakyta judinti visus valstybės finansus, nes buvo Finansų ministerijos ir pačio ministro, ir net Vyriausybės vadovo pasakyta, kad čia reikia daryti tik socialinį modelį“, - BNS sakė R.Lazutka.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, žalinga tik įvesti „Sodros“ lubas ir nesiimti kitų reformų.

„Kai bandoma paimti vieną fragmentą, jį bandyti keisti, o visa kita palikti, tai yra negerai. Sistema yra tiesiog griaunama, ardoma. Reikėtų siekti, kad sistema būtų tvari, o įvedus lubas jos tvarumas tik mažėja“, - teigė R.Lazutka.

Anot jo, „Sodros“ lubos galėtų siekti apie du vidutinius darbo užmokesčius. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė trečiadienį teigė, kad Vyriausybė ir Seimo atstovai sutarė dėl 10 vidutinių atlyginimų „Sodros“ lubų, o vėliau jas būtų siekiama mažinti iki 5-kių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Bitinas: lubos reikalingos, klausimas tik dėl jų dydžio

Buvęs socialinės apsaugos ir darbo viceministras, teisininkas Audrius Bitinas mano, kad „Sodros“ lubų įvedimas kartu su lankstesniu Darbo kodeksu yra naudingas, galima diskutuoti tik dėl lubų dydžio.

„Šitas principas, manau, turėtų būti nediskutuojamas, kad („Sodros“ lubos - BNS) turėtų būti. Klausimas tik, kokio lygio lubos. (...) Pirmaisiais metais gali būti ir 10 (vidutinių darbo užmokesčių - BNS), pažiūrėti ekonominį efektą ir po to panagrinėti kitus dalykus. Mano supratimu, vien tik įvedus lubas, bet nepriėmus lankstesnio Darbo kodekso, tas rezultatas būtų abejotinas, bet žiūrint kompleksiškai, tas yra būtina“, - BNS sakė A.Bitinas.

REKLAMA

Anot jo, per kelerius metus „Sodros“ įmokų lubos turėtų būti sumažintos iki 5 vidutinių darbo užmokesčių.

„Lubų įvedimas generuoja „Sodros“ deficitą, bet jeigu mes padarom lankstesnį Darbo kodeksą, kuris vėliau sukuria įvairesnių darbo formų, tas kompensuojasi. Manau, kad dabartiniame variante, kuris yra dabar apsvarstytas, iš tikrųjų tas leistų padaryti tam tikrą sąsają ir, mano supratimu, turėtų būti lubos įvestos“, - kalbėjo teisininkas.

Tikisi, kad lubos padės pritraukti daugiau investicijų

Asociacijos „Investors' Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė BNS teigė, kad „Sodros“ įmokų lubos padės į Lietuvą pritraukti daugiau užsienio investicijų.

REKLAMA

„Manau, kad 10 vidutinių darbo užmokesčių lubos yra didelės ir palies labai nedidelį skaičių gerai apmokamų darbuotojų. Bet esant intencijai mažinti iki 5 užmokesčių lygio, manau jau vien lubų įvedimo faktas teikia vilčių ir tikrai duos pozityvių sprendimų dėl investicijų pritraukimo. Tie investuotojai, kurie žiūri, kur yra gerai apmokami žmonės, o darbo apmokestinimo kaštai nėra dideli, jie tikrai atkreips dėmesį į Lietuvą“, - BNS sakė R.Skyrienė.

Jos teigimu, lubos paskatins ir darbo užmokesčio augimą.

„Lubų įvedimas garantuotai duos impulsą atlyginimų augimui, nes darbdavys sutaupytas lėšas pasidalins su darbuotojais. Investuotojų klausėme, ką jie darytų, jei įvedus lubas, įmonė sutaupytų lėšų, tai 77 proc. atsakė, kad tas lėšas skirs atlyginimų augimui“, - prognozavo R.Skyrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusprendė įvesti įmokų lubas

A.Pabedienskienė trečiadienį pranešė, jog premjero Algirdo Butkevičiaus susitikimo su Seimo frakcijų vadovais buvo nuspręsta įvesti „Sodros“ įmokų lubas. Jei lubos būtų taikomos jau dabar, jos paliestų darbuotojus, per mėnesį uždirbančius 7569 eurus, nes ketvirtąjį 2015 metų ketvirtį vidutinis darbo užmokestis siekė 756,9 euro.

„Sodros“ įmokų lubas anksčiau siūlyta taikyti tiems darbuotojams, kurių darbo užmokestis viršytų 5 vidutinius darbo užmokesčius (VDU) per mėnesį - šiuo metu tai būtų atitinkamai apie 3585 eurai ir 45420 eurų. Tačiau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas toliau pasisako prieš tokį pasiūlymą.

REKLAMA

Šiuo metu „Sodros“ įmokų dydis nėra apribotas, ribojamos tik „Sodros“ išmokos.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2015 metais asmenų, kurių vidutinės draudžiamosios pajamos per mėnesį buvo didesnės nei 7569 eurai, buvo 9255, o šių metų pirmąjį ketvirtį – 3411. Skaičiuojant naudota sąlyga, kad tokias pajamas asmuo gavo bent vieną mėnesį per šį laiką, Manoma, kad skaičiuojant pajamas per visus 12 mėnesių, tokių asmenų turėtų būti dar mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų