REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiniasklaidai paskelbus informaciją apie buvusias galimas Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininko Vito Vasiliausko sąsajas su ofšorine kompanija, susijusia su Rusijos oligarchu Nikolajumi Cvetkovu, centrinio banko vadovas antradienį iškviestas pasiaiškinti į Seimą.

Žiniasklaidai paskelbus informaciją apie buvusias galimas Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininko Vito Vasiliausko sąsajas su ofšorine kompanija, susijusia su Rusijos oligarchu Nikolajumi Cvetkovu, centrinio banko vadovas antradienį iškviestas pasiaiškinti į Seimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos atstovai norėjo išgirsti iš V.Vasiliausko, ar prieš tapdamas centrinio banko vadovu jis turėjo įgaliojimus veikti ofšorinės įmonės, susijusios su šiuo Rusijos milijardieriumi, vardu bei kokius įgaliojimus turėjo ir kokius veiksmus atliko Britų Mergelių salose registruotos įmonės „Redder Investments“ vardu. „Tvarkiečiai“ klausė, ar prezidentė Dalia Grybauskaitė, prieš teikdama V. Vasiliausko kandidatūrą į LB vadovus, žinojo šį biografijos faktą.

REKLAMA

Parlamentarai klausė, ar V. Vasiliauskas nemato nieko neteisėto ar amoralaus tame, kad tvarkė Rusijos oligarcho sąskaitas. Taip pat „tvarkiečiams“ įdomu, ar LB valdybos pirmininko artimieji turėjo sąskaitų lengvatinių mokesčių zonose.

V. Vasiliauskas, atsakinėdamas į Seimo narių klausimus, pažymėjo, kad advokatu dirbo nuo 2004 iki 2011 m., tačiau jokių bankinių sąskaitų neatidarinėjo.

„Advokatų praktikos, kuri tęsėsi nuo 2004 m. lapkričio mėnesio iki 2011 m. balandžio mėnesio, metu jokių veiksmų, susijusių su konsultuojamų klientų sąskaitų atidarymu, o tuo labiau – jų tvarkymu, nesu atlikęs“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo V. Vasiliauskas, pabrėždamas, kad jis klientus konsultavo mokesčių, sąskaitų atidarymo klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu konsultavęs sąskaitos atidarymo klausimais, tai yra konsultavau apie tai, kokią informaciją reikia pateikti kredito įstaigoms, kokius dokumentus reikia pateikti. Konsultacijos visais atvejais buvo teikiamos, laikantis Lietuvos įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatų.

„Rusijos oligarchų sąskaitų netvarkau“, – akcentavo centrinio banko vadovas.

V. Vasiliauskas, atsakinėdamas į klausimą, ar D. Grybauskaitė žinojo tai, kokias bendroves jis konsultavo, dirbdamas advokatu, akcentavo, jog advokatai turi laikyti paslaptyje informaciją apie savo klientus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nei aš pats, nei mano šeimos nariai neturi sąskaitos tikslinėse teritorijose“, – pažymėjo LB vadovas, klausiamas, ar jis, jo artimieji neturi sąskaitų vadinamuosiuose mokesčių rojuose.  

Trauktis neketina

Naujienų portalas 15min.lt, vadovaudamasis nutekėjusiais Panamos teisininkų kompanijos „Mossack Fonseca“ duomenimis, praėjusią savaitę paskelbė, jog V. Vasiliauskas, prieš tapdamas centrinio banko vadovu, atstovavo ofšorinei bendrovei, susijusiai su Rusijos oligarchu N. Cvetkovu. V. Vasiliauskas neneigė dokumentų autentiškumo ir pripažino atstovavęs ne vienai ofšorinei įmonei, tačiau jis tikino nepadaręs nieko neteisėto.

REKLAMA

Pasak portalo, V. Vasiliauskas 2006 metų pabaigoje - 2007 metų pradžioje turėjo įgaliojimus veikti Britų Mergelių salose registruotos įmonės „Redder Investments“ vardu - atidaryti sąskaitas SEB banke ir gauti duomenis, reikalingus jas valdyti. 2004 metais įsteigta bendrovė priklausė Olandijoje registruotai įmonei „Nikoil Asset Management B.V.“, o 2005-ųjų pabaigoje vienintele jos akcininke tapo Rusijos „Uralsib“ grupės Šveicarijos bendrovė „Uralsib IB Holding AG“ - „Uralsib“ gimė, sujungus to paties pavadinimo banką ir „Nikoil Finance“. N.Cvetkovas buvo pagrindinis „Uralsib“ akcininkas.

REKLAMA

Seimo nariai tikino, kad ši informacija meta šešėlį ne tik ant V. Vasiliausko, bet ir ant jį į centrinio banko vadovus pasiūliusios prezidentės D. Grybauskaitės. Parlamentarai klausė, ar dėl to nevertėtų V. Vasiliauskui pasitraukti iš pareigų. Pats LB vadovas neslėpė nesutinkantis su tokiomis pastabomis.

„Jei būčiau tvarkęs finansinius klausimus su tikslinių teritorijų įmonėmis, jei būčiau atstovavęs asmenims, kurių reputacija yra kontraversiška, tai sprendimas būtų pakankamai paprastas, bet aš to nedariau.

Mano teiktos teisinės paslaugos buvo susijusios su absoliučiai legalia veikla, todėl čia šešėlio nematau. Dabar yra populiaru kalbėti apie tikslines teritorijas. Tai yra faktas, bet nieko daugiau“, – aiškino V. Vasiliauskas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų