REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai perdirbėjams leidus birželį iki 14 proc. mažinti pieno supirkimo kainas, tuo nepatenkinti pieno rinkos krizę išgyvenantys gamintojai sako, tai reiškia jų padėties tolesnį blogėjimą.

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai perdirbėjams leidus birželį iki 14 proc. mažinti pieno supirkimo kainas, tuo nepatenkinti pieno rinkos krizę išgyvenantys gamintojai sako, tai reiškia jų padėties tolesnį blogėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu perdirbėjai sako, jog nuo birželio pieno supirkimo kainos gali kiek stabilizuotis, nors rinkos atsigavimo ženklų kol kas nėra.

REKLAMA

B.Markauskas: pieno supirkimo kainos toliau mažės

Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Bronius Markauskas sako, jog birželio mėnesį pieno supirkimo kainos toliau mažės, o tam didžiausios įtakos turi pieno perteklius rinkoje.

„Vis blogyn ir blogyn, ir neaišku, kada tas blogumas baigsis. Europoje tik kalbama apie pieno gamybos ribojimą, bet nė viena šalis nesiima veiksmų. Kol gamyba nemažės, tol niekas nepasikeis“, - BNS teigė B.Markauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, gegužę vidutinė bazinio pieno supirkimo kaina siekia 14 centų už kilogramą, o birželį šis rodiklis gali nukristi 17,9 proc. iki 11,9 cento.

„Košmaro viršūnė bus birželio mėnuo. Keisčiausia yra - politikai vaidina didelius gynėjus ir reguliuotojus, bet Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra birželio mėnesiui davė leidimą pieno perdirbimo įmonėms 14 proc. sumažinti pieno supirkimo kainas“, - kalbėjo B.Markauskas.

Agentūra leido perdirbėjams mažinti kainas

Agentūros generalinio direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus pareigas Artūras Bagotyrius BNS patvirtino, jog didžiajai daliai pieno perdirbėjų, įskaitant Vilkyškių pieninę ir „Rokiškio sūrį“, leista nuo birželio kainą mažinti vidutiniškai 13-14 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien yra duoti leidimai mažinti pieno supirkimo kainas vidutiniškai 13-14 proc. Mes išnagrinėjame rinką, matome biržos ir Europos rinkos kainas. Atsižvelgiant į pasaulines kainas ir tendencijas, pieno kritimą Lenkijoje ir Vokietijoje, mes turėjome duoti tą leidimą. Visą visumą įvertinę, mes nusprendėme suteikti leidimus“, - sakė A.Bagotyrius.

D.Trumpa: sunku pasakyti, ar jau rastas kainų dugnas

Vienos didžiausių šalies pieno perdirbimo bendrovių „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa BNS sakė, jog bendrovė prašė leisti sumažinti pieno supirkimo kainas 10-14 proc. dar vasario mėnesį, o leidimas gautas tik dabar.

REKLAMA

„Mes tokį prašymą agentūrai buvome pateikę dar vasario mėnesį. Mes pateikėme savo skaičius, apie pajamų kritimą dėl kainų kritimo. Rinkos reguliavimo agentūra išnagrinėjusi tai mums leidimą suteikė. Kainų sumažinimas įvyko balandį mūsų įmonės atveju“, - BNS kalbėjo D.Trumpa.

Jo teigimu, kol kas neaišku, ar pieno rinka artimiausiu metu stabilizuosis.

„Principe atsigavimo ženklų tikrai nesimato. Nedrąsiai galima teigti, kad kainų kritimas, kuris buvo stebimas visą šių metų pavasarį, nustojo lėtėti. Ar tai ilgalaikė tendencija, ar jau rastas kainų dugnas, sunku pasakyti“, - sakė D.Trumpa.

REKLAMA

Vilkyškių pieninės vadovas Gintaras Bertašius BNS taip pat patvirtino, jog įmonė prašė Rinkos reguliavimo agentūros leidimo mažinti pieno supirkimo kainas, tačiau daugiau detalių apie tai neatskleidė.

„Mes prašėme leidimo. Klausimas eina birželio mėnesiui, bet negalėčiau komentuoti. Prašymas buvo pateiktas - tai faktas. Buvo prašyta daugiau nei 3 proc. sumažinti kainą“, - tvirtino G.Bertašius.

Jo žodžiais, vasaros sezono metu yra tikimybės, kad pieno supirkimo kainos stabilizuosis.

„Vis dar gaminama pasaulyje ir Europoje per daug pieno. Pasiūla yra didesnė nei paklausa. Lietuvos pieno supirkimo rinkoje vasarą gali būti stabilizacija. Iš tikrųjų bendrovėje galėtų būti stabilumas“, - teigė G.Bertašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministrė: birželio mėnesį kainos gali staiga kristi

Tuo metu žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė tikina, jog vis dar tebevyksta derybos tarp pieno gamintojų ir perdirbėjų, kad pieno supirkimo kainos būtų stabilios, tačiau birželio mėnesį rinkoje gali įvykti staigus kainų kritimas.

„Aš suprantu, kad perdirbėjams dabar irgi nėra gerai, tačiau mes nematome geranoriškumo iš jų pusės, prekybininkai nė kiek nenusileidžia - nori išlaikyti pelnus. Kalbame su perdirbėjais, žiūrime, kokios yra jų galimybės išlaikyti stabilias kainas. Pieno rinkoje gegužės mėnesį kainos yra 3-4 proc. mažesnės nei buvo balandžio mėnesį, bet birželį nusimato didesnis kritimas - apie 9-10 proc. Rinkoje pokyčių nėra. Akivaizdaus pagerėjimo nėra“, - teigė ministrė.

REKLAMA

Pasak jos, gegužės mėnesį pieno supirkimo kaina siekia 11-18,5 cento už kilogramą, o birželį ji gali sumažėti iki 10-18 centų.

Buvo sutarę išlaikyti stabilią kainą

Premjeras Algirdas Butkevičius ir pieno perdirbėjai balandžio pabaigoje buvo sutarę, kad pastarieji vasarą nemažins pieno supirkimo kainos. A.Butkevičius tvirtino, kad birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais perdirbėjai išlaikys kainą, kokia buvo balandžio pabaigoje, tačiau pieno gamintojai jau tuomet teigė netikintys šiuo susitarimu ir manantys, kad kainos toliau mažės - esą perdirbėjai jas visada mažina, jeigu gamintojams skiriama valstybės parama.

REKLAMA

„Buvo susitarta, kad birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais perdirbėjai išlaikys kainą, kokia yra šiuo metu. Trims mėnesiams kaina neturėtų būti mažinama, jei neatsitiktų kažko nenumatyto, kas mažintų pajamas“, - po susitikimo su pieno sektoriaus atstovais žurnalistams tuomet sakė premjeras.

Jis taip pat pabrėžė, kad pieno perdirbėjai šį kartą žada tikrai išlaikyti pažadą ir nemažinti žaliavinio pieno supirkimo kainų, nes derybos buvo labai įtemptos.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas premjero pažadą vertino skeptiškai. Jis pabrėžė, kad balandžio pradžioje A.Butkevičius su pieno perdirbėjais jau buvo sutaręs išlaikyti pieno supirkimo kainas, tačiau šio susitarimo nebuvo laikomasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Stančikas taip pat kaltino pieno perdirbėjus, kad gamintojams gaunant paramą, jie dirbtinai mažina pieno supirkimo kainas, todėl žemdirbių gautos paramos lėšos per mažėjančią kainą atitenka perdirbėjams.

Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA) gegužės pradžioje išmokėjo 16 mln. eurų nacionalinės paramos ūkininkams už jų laikomas karves. Pinigai išmokėti 26 tūkst. pieno gamintojų. Dar 2 mln. eurų bus išmokėti birželio mėnesį.

Bendra Lietuvos ir ES parama pieno gamintojams šiemet gali siekti 65,1 mln. eurų.

V.Baltraitienė anksčiau yra sakiusi, jog reikėtų dar 20 mln. eurų iš valstybės biudžeto papildomai paramai pieno gamintojams, kurie nedidintų arba mažintų pieno gamybą šią vasarą, tačiau kol kas ši paramos schema nėra patvirtinta.

Skaičiuojama, kad dėl pasaulinės pieno krizės ir žemų supirkimo kainų pieno gamintojai pernai prarado apie 75 mln. eurų pajamų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų