REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas šeštadienį per itin retai rengiamą valdančiosios partijos suvažiavimą sakė, kad šalis yra „atsakinga“ branduolinė valstybė, vykdanti politiką nenaudoti branduolinio ginklo pirma ir įsipareigojusi jo neplatinti.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas tūkstančiams delegatų, susirinkusių į pirmąjį po daugiau kaip 35 metų Korėjos darbo partijos suvažiavimą, Kim Jong Unas taip pat paskelbė naują penkmečio planą šios skurdžios šalies mirštančiai ekonomikai stiprinti ir žmonių gyvenimo būdui „atgaivinti“.

REKLAMA

Jo komentarai, kuriuos sekmadienį paskelbė valstybinė žiniasklaida, pasirodė didėjant susirūpinimui, kad Šiaurės Korėja gali netrukus įvykdyti penktą branduolinį bandymą.

Kim Jong Unas suvažiavimą pradėjo nuo Šiaurės Korėjos branduolinės programos gynimo ir gyrė „puikų ... ir jaudinantį“ testą sausio 6 dieną, kai, pasak Pchenjano, buvo išbandyta galinga vandenilinė bomba.

Tačiau jo šeštadienio kalboje buvo pabrėžta, kad Šiaurės Korėja taip pat yra „atsakinga branduolinį ginklą turinti valstybė“ su arsenalu, sukurtu atgrasinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų respublika nepanaudos branduolinio ginklo, nebent į jos suverenumą kėsintųsi kokios nors agresyvios priešiškos jėgos su branduoliniais ginklais“, – sakė jis. Jo kalbos vertimą į anglų kalbą pateikė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Tokia formuluotė rodytų, kad branduolinius ginklus būtų galima panaudoti ir prieš kokios nors branduolinės valstybės ataką įprastiniais ginklais, bet versijoje korėjiečių kalba aišku, kad toks scenarijus apimtų būtent branduolinę ataką.

Neplatinimo pažadas

Kim Jong Unas taip pat pažadėjo, kad Pchenjanas „ištikimai vykdys“ savo neplatinimo įsipareigojimus ir sieks kad visame pasaulyje būtų atsisakyta branduolinių ginklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėja 2003 metais pasitraukė iš pasaulinės Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties (NPT) ir tai buvo bendrai pirmas toks atvejis.

Pchenjano branduolinių ginklų doktrina visuomet buvo sudėtingas savigynos, atgrasinimo ir grasinimo derinys.

2006 metais, kai įvykdė savo pirmąjį branduolinį bandymą, Šiaurės Korėja pabrėžė, kad „niekada nepanaudos branduolinių ginklų pirma“.

O 2013 metų balandį, kai įrašė branduolinę programą į savo įstatymus, Šiaurės Korėja deklaravo, kad branduoliniai ginklai gali būti panaudoti tik invazijai ar kitos branduolinės galios atakai atremti.

REKLAMA

Tačiau pastaraisiais metais, ypač – po griežtų sankcijų, kurias Jungtinės Tautos (JT) įvedė dėl sausio mėnesį įvykdyto ketvirto branduolinio bandymo, Pchenjanas ne kartą perspėjo dėl prevencinių branduolinių smūgių Pietų Korėjai ir Jungtinėms Valstijoms.

„Valdančiosios Kim šeimos išlikimas yra glaudžiai susijęs su branduoliniais ginklais, nes jie padeda įteisinti paveldėtą Kim Jong-Uno valdžią ir atbaidyti jo užsienio priešininkus“, – sakė Šiaurės Korėjos saugumo klausimų ekspertas Alexandre‘as Mansourovas (Aleksandras Mansurovas).

REKLAMA

Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos suvažiavimas daugelio yra laikomas formalia Kim Jong-Uno, kaip aukščiausiojo lyderio, „karūnacija“ praėjus daugiau kaip ketveriems metams po to, kai jis perėmė valdžią po tėvo Kim Jong-Ilo (Kim Čen Iro) mirties 2011 metų gruodį.

Valstybinė televizija sekmadienį, per specialią šeštadienį pasakytos jo kalbos transliaciją, parodė Kim Jong-Uną kalbantį priešais didžiulę partijos emblemą – kūjį, pjautuvą ir kaligrafijos teptuką, kurie simbolizuoja darbininkus, valstiečius ir intelektualus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonominis planas

Ekonomikos fronte Kim Jong-Unas pristatė penkmečio planą, kuris numato našumo ir produkcijos gerinimą svarbiuose sektoriuose, ypač akcentuojant energetiką.

Tačiau jo kalboje buvo mažai konkrečių iniciatyvų ar skaičių.

„Tikslas ... yra atgaivinti bendrą žmonių pragyvenimą ir ... padėti pamatus tvariam šalies ekonomikos gerėjimui“, – sakė Kim Jong-Unas.

Jo valdymas buvo siejamas su jo „byungjin“ („paralelinės plėtros“) politika siekti branduolinių ginklų ir, drauge, ekonominės plėtros.

Kai kurie analitikai spėjo, kad Kim Jong-Unas gali pasinaudodamas šiuo suvažiavimu užsiminti apie posūkį į ekonominę šios lygties pusę.

REKLAMA

Savo kalboje Kim Jong-Unas taip pat sakė, kad Šiaurės Korėja sieks gerinti ir normalizuoti santykius su anksčiau „priešiškomis“ šalimis.

Iš Kim Jong-Uno kalbos buvo aišku, kad Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programos ateitis yra nediskutuotina.

Susirūpinimą, kad Šiaurės Korėja galbūt rengiasi penktam branduoliniam bandymui, šeštadienį pakurstė neseniai iš palydovo padarytos nuotraukos, kuriose užfiksuota veikla Pungjė-ri branduolinių bandymų poligone šalies šiaurės rytuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų