REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Los Andželo šiukšlių rinkėjas, pramintas „Niūriuoju miegaliumi“, ketvirtadienį buvo pripažintas kaltu dėl 10 žmonių nužudymo, o ši nutartis vainikavo bylą dėl du dešimtmečius trukusio žudiko maniako siautėjimo, kurio aukomis tapdavo neturtingos jaunos juodaodės.

Buvęs Los Andželo šiukšlių rinkėjas, pramintas „Niūriuoju miegaliumi“, ketvirtadienį buvo pripažintas kaltu dėl 10 žmonių nužudymo, o ši nutartis vainikavo bylą dėl du dešimtmečius trukusio žudiko maniako siautėjimo, kurio aukomis tapdavo neturtingos jaunos juodaodės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lonnie Franklinas Jr. nerodė jokių emocijų, kai buvo skaitoma nutartis, o aukų artimieji, kurie abejojo, ar greitai sulauks teisingumo, tyliai verkė teismo salėje ir šluostėsi akis. „Mes jį pričiupom“, – šūktelėjo Porteris Alexander'as Jr., kurio 18-metė dukra Alicia buvo pašauta ir pasmaugta. Merginos lavonas buvo rastas paslėptas po čiužiniu viename skersgatvyje 1988 metų rugsėjį.

REKLAMA

„Tam reikėjo daug laiko. Tačiau, Dievo malone, tai įvyko. Didžiulis palengvėjimas“, – pridūrė aukos tėvas.

Prokurorai sieks, kad žudikui būtų skirta mirties bausmė per antrąjį šio teismo etapą, kuris turėtų prasidėti gegužės 12 dieną.

63 metų L.Franklinas taip pat buvo pripažintas kaltu dėl mėginimo nužudyti, kai praėjus dviem mėnesiams po Alicios Alexander nužudymo pašovė kitą moterį į krūtinę, o vėliau išmetė leisgyvę auką iš savo oranžinio automobilio „Ford Pinto“. Gyva likusi Enietra Washington padėjo susieti septynias ankstesnius nužudymus ir buvo viena iš svarbiausių liudininkių šioje byloje.

REKLAMA
REKLAMA

„Niūrusis miegalius“

Nužudymai, vykdyti 1985–2007 metais, buvo priskiriami žmogui, pramintam „Niūriuoju miegaliumi“ (Grim Sleeper), nes po pasikėsinimo į E.Washington gyvybę ir vėlesnių išpuolių buvo 14 metų pertrauka.

Vis dėlto prokurorai dabar laikosi nuomonės, kad žudikas niekada nebuvo sudėjęs rankų ir kad per tą laikotarpį veikiausiai būta kitų aukų.

Tie nusikaltimai liko neišaiškinti dešimtmečius, o bendruomenės nariai skundėsi, kad policija ignoruoja aukas dėl jų rasės, taip pat dėl fakto, kad kai kurios jų buvo prostitutės ir narkomanės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma nužudymų buvo įvykdyti, kai Jungtines Valstijas krėtė kreko – prastos kokybės kokaino – vartojimo epidemija. Tuo metu vadinamajame Pietiniame centro regione aktyviai veikė dar bent du kiti žudikai maniakai.

„Niūriojo miegaliaus“ 10 aukų, tarp jų viena 15-metė, buvo nušautos arba pasmaugtos, o jų palaikai būdavo randami išmesti skersgatviuose arba šiukšlių konteineriuose. Daugumos tų moterų organizmuose buvo rasta kokaino pėdsakų.

Šios bylos tyrimas buvo atnaujintas po vėliausio nužudymo, kai speciali tyrėjų grupė buvo paskirta iš naujo išanalizuoti dešimčių nužudymų, kurių pareigūnai nesugebėjo išaiškinti 9-ame dešimtmetyje. Ta komanda surinko balistinius duomenis ir paėmė DNR mėginių analizei, kuri dar nebuvo prieinama, kai buvo vykdomi ankstesni nužudymai.

REKLAMA

Išdavė sūnaus DNR

L.Franklinas, anksčiau dirbęs šiukšlininku rajone, kuriame buvo vykdomos žmogžudystės, o vienu metu dirbo Los Andželo policijos departamento garaže, visą laiką buvo tyrėjų panosėje, sakė apygardos prokuroro pavaduotoja Beth Silverman.

Šis vyras buvo susietas su virtine nusikaltimų, kai jo sūnaus DNR mėginys, gautas pastarąjį suėmus dėl smulkaus nusikaltimo, pasirodė esantis labai panašus į genetinę medžiagą, likusią ant daugelio aukų kūnų.

Vienas pareigūnas, apsimetęs padavėju, surinko picos gabalėlius ir servetėles su L.Franklino DNR, kai vyras surengė savo gimtadienio šventę.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad L.Franklino DNR sutampa su medžiaga, rasta ant daugelio nužudytų moterų krūtų ir drabužių, taip pat ant šiukšlių maišo, kuriame buvo rastas vėliausios aukos kūnas, užtrauktuko.

Ta auka – Janecia Peters – buvo rasta 2007 metų sausio 1 dieną, kai kažkoks šiukšlių konteineryje rausęsis žmogus pastebėjo jos raudonai nulakuotus nagus, kyšančius iš skylės maiše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų