REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
Šiaurės Korėjos lyderis bus paskelbtas „Didžiąja saule“ (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėja penktadienį pradėjo didžiausią per dešimtis metų politinį šou, turintį įtvirtinti šalies lyderio Kim Jong Uno absoliučia valdžią ir temdomą tikimybės, kad bus susprogdintas dar vienas branduolinis užtaisas.

100

Šiaurės Korėja penktadienį pradėjo didžiausią per dešimtis metų politinį šou, turintį įtvirtinti šalies lyderio Kim Jong Uno absoliučia valdžią ir temdomą tikimybės, kad bus susprogdintas dar vienas branduolinis užtaisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmajame per beveik 40 metų valdančiosios partijos suvažiavime dalyvaus tūkstančiai atrinktų delegatų iš visos šalies. Šis susirinkimas teoriškai yra aukščiausias sprendimus priimantis Šiaurės Korėjos organas.

REKLAMA

33 metų Kim Jonh Unas dar netgi nebuvo gimęs, kai vėliausias Korėjos darbo partijos suvažiavimas buvo surengtas 1980 metais. Tikimasi, kad lyderis šiame susitikime pasakys programinę kalbą, kuri bus kruopščiai analizuodama, ieškant kokių nors ženklų apie politikos arba valdančiojo elito narių pokyčius.

1980-ųjų susitikimas buvo surengtas siekiant paruošti Kim Jong Uno tėvą Kim Jong Ilą netrikdomam valdžios perėmimui iš dabartinio lyderio senelio, Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinis suvažiavimas, kaip manoma, prasidėjo penktadienio rytą didžiuliuose Balandžio 25-osios rūmuose, ant kurio fasado buvo pakabinti du milžiniški abiejų velionių lyderių portretai ir didžiulės raudonos ir aukso spalvos valdančiosios partijos vėliavos.

Uždarytos durys

Per 100 užsienio žurnalistų, pakviestų nušviesti šį renginį, nebuvo įleisti į pastatą ir galėjo fotografuoti bei filmuoti tik iš specialiai parengtos vietos už maždaug 200 metrų, sostinėje dulkiant lietui.

Tuo tarpu valstybinė televizija nerodė tiesioginės suvažiavimo transliacijos, savo rytinę laidą skirdama partijos pasiekimų šlovinimui, rodant archyvinius kadrus. Vienu metu du pranešėjai, dirbdami tandemu, apie pusvalandį skaitė komentarą apie partijos laimėjimus, kurį anksčiau paskelbė Šiaurės Korėjos oficiali naujienų agentūra KCNA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors šio suvažiavimo programa ir netgi trukmė lieka nežinoma, daugelio nuomone, jame bus siekiama patvirtinti Kim Jong Uną teisėtu Kimų šeimos dinastinio valdymo, besitęsiančio jau beveik septynis dešimtmečius, teisėtu paveldėtoju.

Suvažiavimas taip pat tikriausiai patvirtins oficialia doktrina Kim Jong Uno nustatytą politikos kursą ( byungjin), numatantį, kad šalis stiprins savo branduolinių ginklų arsenalą ir tuo pačiu vystys ekonomiką. Prieš šį suvažiavimą nacionalinės ir Korėjos darbo partijos vėliavos papuošė plačias, lietaus nuplautas Pchenjano gatves; tai pat kabėjo transparantai su šūkiais, tokiais kaip „Didieji draugai Kim Il Sungas ir Kim Jong Ilas visada bus su mumis“.

REKLAMA

Dar vienas transparantas, pakabintas skersai gatvės, skelbė: „Ginkite Korėjos revoliucijos štabą, netausodami savo gyvybių.“

Kim Jong Unui atėjus į valdžią 2011 metų gruodį po jo tėvo mirties, Šiaurės Korėja išbandė du branduolinius užtaisus ir atliko du sėkmingus kosminių raketų paleidimus, kurie laikomi užmaskuotais balistinių raketų bandymais. Nors tarptautinė bendruomenė tuos veiksmus smerkė ir skelbė sankcijas, Kim Jong Unas tęsė savo politiką – sukurti įtikinamą branduolinio atgrasymo veiksnį, tobulinant raketų ir atominių ginklų technologijas.

REKLAMA

Seulo pareigūnai prognozavo, kad partijos suvažiavimas truks keturias dienas, o atidarymo dieną bus paskelbta Kim Jong Uno kalba bei ilga ataskaita apie partijos pasiekimus. Valstybinė televizija nustatė toną: viena pranešėja skelbė liaudies „nuoširdžiausią padėką“ Kim Jong Unui už šios „didžios politinės šventės“ suorganizavimą.

Praeiviai, sutikę pasikalbėti su žurnalistais prie suvažiavimo rūmų, griežtai laikėsi oficialios linijos. „Kol vadovauja didysis lyderis Kim Jong Unas, ateitis bus šviesi ir sėkminga“, – sakė vienas jaunas vyras, vardu Kim Kwang Nimas.

Be kita ko, šis suvažiavimas išrinks naują partijos Centro komitetą, kuris savo ruožtu renka partijos Politinio biuro narius. Kai kurie analitikai prognozuoja reikšmingus personalo pokyčius, kai Kim Jong Unas į valdžią atves jaunų lyderių, atrinktų dėl jų ištikimybės, kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų