REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Postapokaliptinė tikrovė – Černobylis (nuotr. SCANPIX)

Penktadienį Seimo rūmuose Vilniuje bus minimo Černobylio katastrofos 30-osios metinės.

15

Penktadienį Seimo rūmuose Vilniuje bus minimo Černobylio katastrofos 30-osios metinės.

REKLAMA

Šiai progai skirtoje konferencijoje dalyvaus Lietuvos, Latvijos, Japonijos, Izraelio, Ukrainos ir Baltarusijos atstovai. Bus diskutuojama apie atominę energetiką, jos pavojus, branduolines avarijas, taip pat bus aptarta Černobylio avariją likvidavusių asmenų situacija skirtingose šalyse, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

REKLAMA
REKLAMA

Konferenciją rengia Seimo Energetikos komisija ir labdaros fondo „Mūsų krantas“ (Europos černobyliečių paramos fondas).

REKLAMA

1986 metų balandžio 26 dieną ketvirtajame Černobylio atominės elektrinės bloke, esančiame netoli Ukrainos miesto Pripetės, įvyko avarija. Sprogus branduoliniam reaktoriui, jis buvo visiškai sunaikintas, o į aplinką išmestas didelis kiekis radioaktyvių medžiagų, tarp jų radioaktyvūs cezio ir jodo izotopai. Debesis, susidaręs nuo degančio reaktoriaus, išnešiojo įvairias radioaktyvias medžiagas didžiojoje Europos dalyje. Per radioaktyvius kritulius labiausiai užterštas regionas į šiaurės rytus nuo branduolinės jėgainės dabartinėje Baltarusijoje, Rusijoje ir Ukrainoje.

Likviduojant katastrofos padarinius dalyvavo ir apie 7 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiuo metu gyvų iš jų belikę kiek daugiau kaip pusė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų