REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Centrinis Bankas nusprendė stabdyti 500 eurų banknotų gamybą, tačiau jais ir toliau bus galima atsiskaityti.

Europos Centrinis Bankas nusprendė stabdyti 500 eurų banknotų gamybą, tačiau jais ir toliau bus galima atsiskaityti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ECB trečiadienį nusprendė nutraukti banknoto gamyba dėl nuogastavimų, kad šis banknotas dėl savo dydžio, didelės vertės ir lengvo transportavimo padeda užsiimti neteisėta veikla.

REKLAMA

Anot Lietuvos banko, Lietuvoje 500 eurų banknotais nėra dažnai atsiskaitoma, o į Lietuvos banką jų daugiau grįžta nei yra išleidžiama.

„500 eurų banknotai ir toliau bus atsiskaitymo priemonė, tad jų turintiems gyventojams nerimauti tikrai nėra dėl ko. Be abejo, kasdieniams atsiskaitymams 500 eurų banknotas nėra dažnai naudojamas. Mūsų duomenimis, šių banknotų netgi daugiau grįžta į Lietuvos banką, nei yra išleidžiama. Tai reiškia, kad Lietuvoje cirkuliuoja kitose euro zonos šalyse išleisti šio nominalo banknotai“, – pranešime sakė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

REKLAMA
REKLAMA

500 eurų banknotų išleidimas į apyvartą bus sustabdytas maždaug 2018 metais.

Tarp Lietuvos banko į apyvartą išleistų banknotų populiariausi yra 20 ir 50 eurų banknotai (atitinkamai 22 proc. ir 52 proc. visų išleistų banknotų pagal kiekį). 500 eurų banknotų emisija yra neigiama, tai yra į Lietuvos banką jų sugrįžta daugiau, nei yra išleidžiama. Per visą laikotarpį nuo euro įvedimo Lietuvos bankas išleido 559 tūkst. vienetų 500 eurų banknotų (279,5 mln. eurų), o atgal sugrįžo 848 tūkst. vnt. (424 mln. eurų).

Dėl savo dydžio ir lengvo transportavimo 500 eurų banknotai įgijo didžiulę paklausą šešėlinių finansų pasaulyje, todėl juos galima iškeisti į didesnę sumą negu nominali kupiūrų vertė. Šešėliniame pasaulyje šie banknotai vadinami binladenais – pagal velionį džihadistų tinklo „al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų