REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkės (LTPF) Loretos Soščekienės pareiškimus apie tai, kad po 17 val. ir savaitgaliais policijos komisariatais bus užrakinti, vadina spekuliavimu.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkės (LTPF) Loretos Soščekienės pareiškimus apie tai, kad po 17 val. ir savaitgaliais policijos komisariatais bus užrakinti, vadina spekuliavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra spekuliavimas“, – LTPF vadovės teiginius įvertino E. Šileris.

Portalui tv3.lt policijos generalinio komisaro pavaduotojas aiškino, jog po 17 valandos policijos pareigūnai paliks komisariatus ir dirbs, patruliuodami, tačiau tai nereiškia, kad komisariatai bus visiškai uždaryti.

REKLAMA

„Tai yra metų laiko senumo informacija. Po 17 valandos išvažiuoja pareigūnai patruliuoti savo teritorijoje, lieka dešimt budinčių dalių apskrities vyriausiuose policijos komisariatuose, kurie atsakingi už apskritį, o komisariatas kaip dirbo, taip ir dirbs, tiesiog, jei nėra interesantų, sulaikytų asmenų ar poreikio, tie žmonės iš komisariatų aktyviai patruliuos, dirbs darbą gatvėje vietoje to, kad būtų užsidarę patalpose, į kurias niekas neina“, – aiškino E. Šileris.

REKLAMA
REKLAMA

Policija dirba 24/7 be savaitgalių, be poilsio dienų, tik tiesiog yra efektyvesnė forma. Viena yra laikyti žmones kabinetuose ir laukti, kol kažkas ateis, o kita aktyviai veikti, nuvažiuoti, jei žmogus kviečiasi policiją pas jį“, – pridūrė pašnekovas.

Turėtų būti budėtojai

L. Soščekienė pažymėjo, jog policininkai piktinasi, kad pristačius pažeidėją į policijos komisariatą jame ir reikia pasilikti, o būtent tada iškyla kitos problemos.

„Pristatei girtuoklį į komisariatą po 17 valandos, tai pats jį ir prižiūrėk – juk komisariate daugiau nieko nėra. Jei bus koks įvykis, reaguoti negalėsi. Nebent girtą klientą išmesi į gatvę. Tuomet policijos pareigūnams rekomenduojama gerai apsidairyti, ar tik kas nepamatė gerai „įkalusio“ piliečio, linguojančio nuo komisariato durų. Ir melstis, kad šis laimingai pasiektų namus, o ne taptų nusikaltimo auka. Nes, priešingu atveju, teks aiškintis, kodėl jis buvo išleistas. Pareigūnai piktinasi, kad praktiškai negali į komisariatus pristatyti neblaivių asmenų už pasipriešinimą policijos pareigūnui, jo nurodymų nevykdymą“, – dėstė pareigūnų atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Šilerio teigimu, savaitgaliais ir darbo dienomis po 17 valandos policijos komisariatai gali būti atidaromi, jei tam yra poreikis, pavyzdžiui, sulaikius pažeidėją. Be to, pasak policijos generalinio komisaro pavaduotojo, sulaikytą asmenį atvežęs pareigūnas ne visada turi pasilikti komisariate, mat jame turi dirbti budėtojas.

„Po 17 valandos komisariatas atsirakina, visos patalpos yra, infrastruktūra, įranga yra ir yra asmuo pristatomas į komisariatą. Tokiu atveju asmenį pristato patruliuojantis pareigūnas, tačiau yra visais atvejais kiekviename rajone vyresnysis, kuris yra kaip mobilus budėtojas, kuris ir dokumentacija, ir visais kitais dalykais užsiima. Būtent tas, kuris vakar visą parą ten buvo, jis atvažiuoja ten ir būna“, – komentavo E. Šileris.

REKLAMA

Vis dėlto, pasak vienos iš policijos vadovo, pareigūnai neturėtų atlikti asmenų išblaivinimo funkcijos, todėl neretai neblaivius asmenis veža namo.

„Mes stengiamės išblaivinimo funkcijos neatlikinėti. Geriau tą girtą namo nuvežti“, – aiškino E. Šileris.

Taip dirba nuo 2008 m.

„Nei vienas policininkas, kuris dirbo komisariate, nėra siunčiamas namo laukti, nedirbti, turėti išeiginę dieną. Jis tiesiog aktyviau įdarbinamas dirbti bendruomenės labui. Vietoje to, kad jis bus uždarytas komisariate ir lauktų pristatyto asmens, pats yra mieste, važiuoja įvykį įforminti, patruliuoja, teikia pagalbą žmonėms. Ir kai reikia, jis gali grįžti į komisariatą“, – aiškino policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

REKLAMA

Anot jo, tokia tvarka dalis Lietuvos komisariatų dirba jau nuo 2008 m.

„Kai kurie komisariatai taip veikia nuo 2008 metų, dabar patys paskutiniai komisariatai šitą dalyką padarė, berods, nuo šių metų kovo 1 dienos. Taigi, jau porą mėnesių praėję ir jokių problemų nėra, nes pajėgos valdomos centralizuotai iš apskričių policijos komisariatų, o, jeigu apie Lietuvą kalbant, tai iš Policijos departamento Pajėgų valdymo valdybos“, – kalbėjo E. Šileris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų