REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Airinė Palšytė (nuotr. Alfredo Pliadžio)

Ryškesnių spalvų naujai pristatytoje Lietuvos olimpinės aprangos kolekcijoje pasigedusi ir drąsiai apie tai viešai prabilusi lengvaatletė 23 metų Airinė Palšytė iš peties rėžė ir apie moterų sporto suvulgarinimą Lietuvos žiniasklaidoje. „Jei sportininkės atrodo gražiai, tai jų darbo rezultatas ir tame nereikėtų ieškoti kažkokių paslėptų minčių. Jei kūnas gražus, kam jį slėpti?“ – klausė šuolininkė į aukštį.

28

Ryškesnių spalvų naujai pristatytoje Lietuvos olimpinės aprangos kolekcijoje pasigedusi ir drąsiai apie tai viešai prabilusi lengvaatletė 23 metų Airinė Palšytė iš peties rėžė ir apie moterų sporto suvulgarinimą Lietuvos žiniasklaidoje. „Jei sportininkės atrodo gražiai, tai jų darbo rezultatas ir tame nereikėtų ieškoti kažkokių paslėptų minčių. Jei kūnas gražus, kam jį slėpti?“ – klausė šuolininkė į aukštį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne taip seniai Lietuvos sporto žiniasklaidą supurtė atviros ir pikantiškos „Šiaulių“ krepšinio klubo legionierės nuotraukos iš socialinio tinklo „Instagram“. Pati amerikietė dėl atvirų savo nuotraukų viešoje erdvėje nemato nieko blogo, tačiau Lietuvos sportininkės taip toli nežengia. Kodėl?

REKLAMA

Pasak A. Palšytės, moterys sporte „seksuojamos“, jos pateikiamos suvulgarintai, tačiau daugiau yra tokių, kurie apskritai sako, kad sportas moterims netinka: „Išdarko kūną, prideda daugiau raumenų, kurie nėra simpatiški kitiems. Moteris gal turėtų būti apkūnesnė, tam tikrų formų, pagal gamtą...“

– Ką jūs galvojate apie tą sportininkių suvulgarinimą?

– Dėl to seksizmo – individualių žmonių nusiteikimas ar požiūris. Jei lengvaatletės ar tenisininkės atrodo gražiai, tai jų darbo rezultatas ir tame nereikėtų ieškoti kažkokių paslėptų minčių. Man daug kas sako, kad turiu duomenis būti modeliu, bet žinau, kad esu sportininkė ir nesistengsiu savęs vulgarinti ar kelti savo pusnuogės nuotraukų.

REKLAMA
REKLAMA

Bet koks sportuojantis žmogus yra gražus, genai daro savo ir prieš juos sunku kovoti. Jei moteriai pasisekė, kad gamta ir tėvai davė gerus genus, ji atrodo gražiai ir sportuoja, kas išryškina viską, kodėl jai neparodyti, ką ji turi. Aišku, gal nereikėtų fotografuotis „Playboy“ žurnalui, tai jau kiekvienos moralinis nusiteikimas. Bet jei kūnas gražus, kam jį slėpti?

Žiniasklaida mėgsta pateikti moterį kaip sekso simbolį ir iš to kažką daryti. Bet tai nėra susiję su sportu. Paimkite bet kokią namų šeimininkę, parodykite su seksualiu sijonėliu valančią dulkes ir „bam“ – ji žvaigždė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Lietuvos sportininkės daug uždaresnės. Užtenka palyginti „Šiaulių“ krepšinio klubo legionierės Deja Mattox nuotraukas socialiniame tinkle „Instagram“, dėl kurių ji žaibiškai Lietuvoje išgarsėjo...

– Amerikietės ar vakarietės atviresnės. Kai aš įkėliau nuotrauką, kai prie baseino guliu su maudymosi kostiumėliu, iš karto keli portalai įsidėjo, kaip Airinė valgo seksualiai braškes prie baseino atostogų metu. Nesvarbu, kad tai buvo sporto stovykla, turėjau valandą laiko, kurią pagulėjau prie baseino tarp treniruočių, bet viskas susukta taip, kad esu „seksbomba“. Tas pigu ir neskanu. Lietuvės santūresnės dėl to nusiteikimo, kad viskas gali būti parodyta pigiai ir todėl dauguma vengia tai daryti.

REKLAMA

Išvažiavusi į užsienį jaučiuosi lengviau ir laisviau, nes Lietuvoje kiekvienas „išėjimas“ sugrįžta su visokiais atgarsiais. Giminių kraštas, visi apie tai plepa, gaunasi šuršulas. Užsienyje daug laisviau į tai žiūri, ne taip vulgarinama. Ten laisvė turi kitokias išraiškas. Todėl ir nuotraukos daug atviresnės, užsienio sportininkės negalvoja, kad bus kažkaip „išpošlinamos“ ir panašiai. Lietuvės gi kaip Marijos žemėje tuoj galvoja, kas kaip pažiūrės, ką kaimynas pasakys...

– Jei užsienio žiniasklaidos priemonė išrinktų jus į seksualiausių olimpiečių dešimtuką, jus tai žeistų ar pamalonintų?

REKLAMA

– Jausčiausi pamaloninta. Tai būtų papildomas dėmesys, o bet koks dėmesys gerai. Daugiau žiūriu iš tos pusės, kad visa tai gerai. Pasiūlymų visokių esu turėjusi, bet esu nusibrėžusi ribas ir galiu pasakyti taip arba ne. Nuoga tikrai negalvoju fotografuotis.

– Ar sąmoningai skiriate dėmesį socialiniams tinklams?

– Nėra žmogaus, kuris kuruotų šią mano veiklą. Gaila, nes tokių turėtų būti. Jie pritraukia rėmėjų dėmesį ir sportininkui ir sporto šakai. Šiame kare esu vienas karys. Darau taip, kaip man atrodo. Mano vadybininkė estė ragina, kad dažniau dėčiau ką nors, nes žmonėms įdomu. Pati baigiau komunikacijos fakultete bakalaurą ir daugmaž žinau, kaip kas turėtų atrodyti. Tik tam fiziškai neturiu laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Į ką lygiuojatės pasaulyje šiuo klausimu?

– Turiu keletą pavyzdžių. Lengvaatletė Darija Klišina turi pasaulinį kontraktą su laikrodžių gamintoju ir jos pagrindinės pajamos iš tos veiklos. Ji sportuoja ir aukštame lygyje. Tai – vienas neblogų pavyzdžių, kaip tokioje šalyje kaip Rusija galima susikurti tam tikrą įvaizdį ir jį paskleisti. Tenise tai – Marija Šarapova. Tai komandinis darbas. Lietuvoje turėtų atsirasti tokių žmonių, o ne patys sportininkai tuo užsiimtų.

Aišku, kai lieka laiko, gali paprašyti kineziterapeuto, kad paspaustų vieną kadrą ir parodytų tuos užkulisius. Tam reikia daugiau laiko nei turiu. Visąlaik atsiranda kritikų, kurie sako, kad per daug, gal nereikia, užsiimk savo veikla. Kita vertus, jei turiu laisvą poilsio minutę, kodėl negaliu įkelti nuotraukos į „Facebook“. Bendravimas su gerbėjais, parodymas, kaip yra sporto pasaulyje yra įdomu ir stengsiuosi tai ir toliau daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų