REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinius, ekonominius ir finansinius sunkumus išgyvenančiai Moldovai būtinos reformos, vyriausybei reikia suteikti šansą jas vykdyti, sako šalyje viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Politinius, ekonominius ir finansinius sunkumus išgyvenančiai Moldovai būtinos reformos, vyriausybei reikia suteikti šansą jas vykdyti, sako šalyje viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra supratimas tų kolegų ne tik Europos Sąjungoje, bet ir kitose šalyse, Jungtinėse Valstijose, kad reikia rodyti dėmesį, ne angažuojantis, užimant kažkokią poziciją, pusę, bet išsakant lūkesčius ir suteikiant šansą naujai Vyriausybei. Šimtas dienų nėra daug, bet užduotys labai sudėtingos, šansas yra parodyti rezultatą - vien laukti, stebėti užleidžiant iniciatyvą kitiems „stebėtojams“, manau, nebūtų pats sėkmingiausias variantas“, - telefonu iš Kišiniovo BNS sakė ministras.

REKLAMA

Kartu jis atkreipė dėmesį, jog „avansu kažkokio palaikymo nebus“, o jo Moldova gali tikėtis tik jei bus matomos „pastangos, konkrečios reformos“.

Lietuvos indėlis yra ženklus

Anot ministro, vizitu siekiama išsiaiškinti informaciją apie situaciją šalyje bei dar kartą pasiųsti žinią, ko Europa tikisi iš Moldovos. Jis pažymėjo, jog yra pirmasis užsienio reikalų ministras, viešintis su oficialiu vizitu per šimtą naujosios šalies vyriausybės darbo dienų. Susitikimuose su šalies prezidentu Nicolae Timofti (Nikolaje Timofčiumi), užsienio reikalų ministru Andrejumi Galburu, opozicijos atstovais, kandidatais būsimuose prezidento rinkimuose jis sakė pabrėžęs būtinų reformų svarbą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai susiję su bankiniu sektoriumi, su derybomis su Tarptautiniu valiutos fondu, tai susiję ir su spaudos laisve, nes jų laisvės indeksas krito keturiomis pozicijomis, 76-oji pozicija nėra ta, kuria galima didžiuotis, bet tai susiję su skaidrumu, ypač žiniasklaidos priemonių nuosavybės prasme. Lygiai taip pat skaidrumas reikalingas bankiniam sektoriui, kalbant apie sąskaitų skaidrumą. Labai svarbu demonopolizuoti valstybines struktūras, svarbu nemonopolizuoti įtakos, kas, deja, yra gana simptomiška šioje valstybėje“, - teigė L.Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Moldovoje, anot ministro, dirba 25 aukšto lygio patarėjų reformoms grupė, 5 jų - iš Lietuvos.

„Tai rodo, kad Lietuvos indėlis yra ženklus“, - sakė L.Linkevičius.

Lauks vasaros

Pasak jo, konkrečius sprendimus dėl kovos su korupcija, skaidrumą didinančių priemonių Moldova yra įsipareigojusi priimti iki liepos 1-osios.

Jis atkreipė dėmesį, kad Moldovoje netrukus vyks pirmieji tiesioginiai prezidento rinkimai, kuriuose apie dalyvavimą kol kas paskelbė tik vienas kandidatas.

Be vykusių pokalbių, ministras trečiadienį taip pat susitinka su šalies premjeru Pavelu Filipu, parlamento vadovu Andrianu Candu (Andrianu Kandu).

REKLAMA

Po tūkstantinių gyventojų protestų Moldovoje sausį buvo paskirta nauja Vyriausybė. Politinė krizė Moldovoje, kuri yra viena skurdžiausių Europos valstybių, tuomet kilo dėl korupcijos skandalo, susijusio su daugiau nei milijardo JAV dolerių dingimu prieš 2014 metų lapkritį vykusius parlamento rinkimus. Pastaruoju metu protestai vėl atsinaujina.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų