REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valdžia ketina prisidėti prie paminklo tremtiniams atminti ir įamžinti Rusijos mieste Tomske statybų.

Lietuvos valdžia ketina prisidėti prie paminklo tremtiniams atminti ir įamžinti Rusijos mieste Tomske statybų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministerija (URM) BNS informavo planuojanti skirti 7 tūkst. eurų paminklo gamybai, transportavimui ir statybai. Taip pat planuojamos skirti lėšos paminklo atidengimo ceremonijai.

REKLAMA

Dėl lėšų skyrimo dar turės apsispręsti Vyriausybė.

Paminklo Tomske iniciatorius - architektas, grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas, o skulptūros autorius - Tadas Gutauskas.

Anot Užsienio reikalų ministerijos, ketinama pagaminti 1.30 cm aukščio granito paminklą su tekstu lietuvių ir rusų kalbomis „Lietuvių tremtiniams ir politiniams kaliniams atminti“ ir lietuviško kryžiaus su saulute reljefu.

Šiuo metu paminklo projektas yra derinamas su atsakingomis Rusijos institucijomis. Tomsko miesto taryba sprendimą ketina priimti gegužės mėnesį. Ministerija teigia, kad siekiama, jog paminklas būtų atidengtas Gedulo ir vilties dieną birželio 14-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

„Užsienio reikalų ministerija, kartu su projekto iniciatoriais Lietuvos ambasada Rusijos Federacijoje ir labdaros paramos fondu „Jauniems“ siekia šiuo projektu prisidėti prie istorinės atminties išsaugojimo ir išreikšti tinkamą atminimą Lietuvos tremtiniams“, - teigia URM.

Tomsko sritis buvo viena pagrindinių lietuvių tremties vietų. Rusijos Tomsko miesto stalininių represijų „Memorialinio muziejaus NKVD kalėjimo“ teritorijoje esančiame skvere jau yra nedideli akmeniniai paminklai, skirti latvių, estų ir lenkų tremtiniams, kalėjusiems ir palaidotiems Tomske.

1940-1952 metais sovietinės okupacijos metu į lagerius ir tremtį buvo išvežta daugiau kaip 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų