REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį įvykusiame Darbo partijos suvažiavime pasirodė ir partijos įkūrėjas, garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Save pristatęs liberaliu demokratu rėžė kalbą apie Lietuvos ekonomiką, tačiau ekonomistai netruko pastebėti įsivėlusių ekonominių spragų.

Savaitgalį įvykusiame Darbo partijos suvažiavime pasirodė ir partijos įkūrėjas, garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Save pristatęs liberaliu demokratu rėžė kalbą apie Lietuvos ekonomiką, tačiau ekonomistai netruko pastebėti įsivėlusių ekonominių spragų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien kai kurie ekonomistai, komentatoriai, politologai pradeda atsibusti iš gilaus sapno ir kalbėti tai, apie ką aš kalbėjau 15 metų iš eilės. Tokie kaip Gitanas Nausėda, kuris neigė mūsų partijos modelį, o dabar sako: žiūrėkit, Vengrija sumažino PVM, pas juos padidėjo nacionalinio produkto vartojimas 12,5 proc. Jau nekalbant apie tai, kad nesugeba iki galo suprasti rinkos dėsnių ir efekto, bet jau kad kalba... Nes tai ne vartojimas padidėjo, o sumažėjo nekontroliuojama kontrabanda ir nacionalinis gamintojas daugiau pradėjo gaminti produkto", - suvažiavime sakė V. Uspaskichas.

REKLAMA

Pranešimą perskaitęs Gitanas Nausėda netruko atsakyti.

„Savaitgalį įvykusiame Darbo partijos suvažiavime į sceną ant balto žirgo išjojo, anot jo paties žodžių, liberalas demokratas Viktoras Uspaskichas (kitas man žinomas "liberalas demokratas" gyvena Rusijoje - V. Žirinovskis) ir padarė triuškinantį pranešimą apie Lietuvos ekonomiką. Kliuvo ir jūsų nuolankiam tarnui“, - savo socialinio tinklo paskyroje rašo Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistas pirmiausia iškėlė klausimą, ką reiškia V. Uspaskicho paminėtas „nacionalinio produkto vartojimas?“. Komentaruose iškelta versija, kad tikriausiai tai guliašo valgymas.

„Na, ne Vengrija, bet Rumunija, ir ne vartojimas, t.y. žmonių apetitas valgyti, o oficiali apyvarta, nuo kurios skaičiuojami mokesčiai. Pridėkime dar tai, kad prieš 4-5 metus ekonomika buvo nustekenta krizės ir mažinti mokesčius būtų reiškę lįsti į dar didesnį biudžeto deficitą ir valstybės skolą. Kainų Lenkijoje ir Lietuvoje skirtumą lemiantis Lenkijos zloto kursas euro atžvilgiu 2011 m. pradžioje buvo 3,9 zloto už vieną eurą, dabar - 4,35 zloto“, - toliau V. Uspaskicho pasakymą komentavo G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalui tv3.lt ekonomistas pasakojo, iš tikrųjų kalbama apie oficialų vartojimą, kuris įregistruojamas statistiškai ir nuo kurio skaičiuojami mokesčiai, o tai tik viena iš BVP dalių.

„Auga būtent oficiali apyvarta po PVM lengvatos pritaikymo. Jei rumunai sumažino nuo 24 proc. iki 9 proc., tai 15 proc. punktų, bet praktiškai tiek pat išaugo apyvarta. Todėl jie nelabai ką prarado mokesčių prasme, tiek kiek sumažino PVM tarifą, tiek išaugo apyvarta“, - vertina G. Nausėda.

Anot jo, Lietuvoje šiuo metu PVM lengvatų taikymas svarstytinas, nes visa dar kybo pažadai dėl lengvesnių mokesčių tarifų.

REKLAMA

„Jei reiktų rinktis tarp lengvatinio PVM ir bendro PVM tarifo mažinimo, aš apsisakyčiau už mažinimą tiems kertiniams maisto produktams, kurie sudaro didelę nepasiturinčių vartojimo krepšelio dalį: mėsa, pieno produktai. Yra dar viena priežastis kodėl man atrodo tai palankiau daryti. Jei sumažintume bendrą PVM tarifą 2 proc. punktais, pasislėpti už to nežymaus sumažinimo prekybininkams būtų lengviau. Jie kainų iš esmės nepakeistų. Taip pat Lenkija šiuo metu ypatingai deginančiai veikia mūsų vartojimą. Visa tai ir lemia, kad pastaruoju metu sąlygos tai daryti yra kur kas palankesnės nei prieš 5-6 metų“, - paaiškina kodėl V. Uspaskicho išsakytos mintys negalėjo būti taikomos anksčiau.

REKLAMA

Gimstamumą skatintų geresnės ekonominės sąlygos

Darbo partijos suvažiavimo metu V. Uspaskichas taip pat pasisakė apie šalies gimstamumo problemą. „Aš kartais pagalvoju, kad neturtingose šalyse gimstamumas didesnis nei turtingose. Tai gal mes per daug turtingi ir reikia nubiednėti?" – teigė politikas.

Vis dėlto G. Nausėda pažymi, kad gimstamumo skatinimo pavyzdžių reikėtų žvalgytis tikrai ne į neturtingas šalis.

„Gimstamumą lemia ekonominės paskatos, turime puikų pavyzdį 2007-2008 metus, kada buvo dosnios išmokos, motinystės atostogos. Tai paveikė mūsų gimstamumo rodiklius. Nei per tą laiką labai pagerėjo gyvenimas, nei ką, tiesiog buvo pagerinta socialinė politika. Tai buvo nubraukta dėl krizės, bet tai aiškiai parodo, kokiais instrumentais gimstamumą vėl galima pasiekti“, - tv3.lt portalui sako G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prabilęs moksline tematika, V. Uspaskichas taip pat susilaukė atkirčio.

„Jūs tik pagalvokite, 1970 m. mokslininkai padarė eksperimentą su žiurkėmis, jie padarė idealias sąlygas joms - klimatas, erdvė, maistas. Ir todėl, kad žiurkės labai greitai vystosi, buvo patogu stebėti jų populiaciją. Nuo antros kartos jos visos susipyko tarpusavyje. O jau ketvirtoje kartoje pasirodė lesbietės ir homoseksualai. Šeštoje kartoje baigė vystytis, degradavo ir išnyko. Nepastebit, kas dabar vyksta? Nematot nieko tokio panašaus?“, - sakė V. Uspaskichas.

Dėl šio politiko pavyzdžio, G. Nausėda jį prilygino žinomiems rusų genetikams.

„Ech, dosni rusų žemė selekcininkais! Ivanas Mičiurinas, Trofimas Lysenko, Viktoras Uspaskichas. Ne veltui Darbo partijos deleguoti ministrai tokie ypatingi...“, - komentavo „Facebooke“ G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų