REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje šeštadienį vyks tradicinė aplinkosauginė akcija „Darom“, per kurią savanoriai visose 60-yje savivaldybių tvarkys pasirinktas vietas.

Lietuvoje šeštadienį vyks tradicinė aplinkosauginė akcija „Darom“, per kurią savanoriai visose 60-yje savivaldybių tvarkys pasirinktas vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešosios įstaigos „Mes darom“ direktorė Roberta Ažukaitė BNS sakė tikinti, kad akcijoje dalyvaus panašiai tiek pat žmonių, kiek ir pernai - maždaug ketvirtis milijono. Ji pripažino, kad dalyvių skaičių gali lemti ir oro sąlygos.

REKLAMA

Akcija prasidės 10 valandą. Dauguma tvarkomų vietų bus įprastos, nauji taškai sudaro maždaug penktadalį.

Organizatoriai pripažino, kad rengdamiesi akcijai susidūrė su nesklandumais - nėra iki galo aišku, ar trijose savivaldybėse bus priimamos nerūšiuotos atliekos.

„Yra sunkumas su trimis atliekų tvarkymo centrais, tai - Telšiai, Vilnius ir Marijampolė. Jie neišrūšiuotų atliekų nepriima, nes sistema yra pasikeitusi. Bet savivaldybės yra šių atliekų tvarkymo centrų steigėjos, tikimės, kad jie dialogą atras ir atliekos bus vietose, kuriose reikia, išrūšiuotos ir priimtos. Nes ta situacija, kai nevyriausybinė organizacija turi spręsti tokius dalykus su valstybinėmis institucijomis, vadinčiau, yra nesusipratimas“, - BNS sakė R.Ažukaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, Vilniaus mieste ir rajone, kur gyventojų skaičius didžiausias, nėra įtrauktos papildomos gyventojų pasiūlytos tvarkymo vietos motyvuojant papildomomis išlaidomis. Pavyzdžiui, Vilniuje tvarkomų taškų skaičius prilygsta Šiauliams, nors šiame mieste gyventojų bent penkiskart mažiau.

„Stengsimės kitais metais likviduoti šias problemas, bandyti glaudžiau tartis su savivaldybėmis. Bet atsižvelgiant į tai, kiek žmonių per „Darom“ akcijas ateina, kiek yra nemokamos darbo jėgos, tai, manau, savivaldybėse trūksta tiktai noro“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybių atstovai tikina, kad visos akcijos metu surinktos šiukšlės bus išvežtos.

Nerūšiuotų atliekų nepriims

Didžiausią teritoriją Lietuvoje aptarnaujančio Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Tomas Vaitkevicius patvirtino, kad centras nerūšiuotų atliekų negali priimti dėl Vyriausybės priimto nutarimo, kuris imtas taikyti šiemet. Pasak jo, didžioji dalis regioninių atliekų tvarkymo centrų spėjo įdiegti atliekų rūšiavimo linijas, tačiau Vilnius užtruko su darbais ir planuoja tokią liniją paleisti gegužės pradžioje.

REKLAMA

„Žinau, kad Vilniaus miesto savivaldybė pasirūpino, kad tos atliekos, kurios bus surinktos „Darom“ metu, būtų pristatomos į įmonę, kuri užsiims tų atliekų rūšiavimu. Tai nėra mūsų nenoras prisidėti prie „Darom“ akcijos. Jei tiesiai šviesiai - nepritariu tokiam aplinkosaugininkų sprendimui, kuris, mano požiūriu, nėra adekvatus, bet turime labai aiškų apribojimą, kad nerūšiuotų atliekų negalime priimti“, - sakė jis.

Pasak T.Vaitkevičiaus, centras prisidės prie akcijos priimdamas stambiagabarites atliekas.

Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas patvirtino, kad atliekos bus išvežtos. Telšių rajono savivaldybės atstovai BNS informavo, kad šiukšlės bus perduotos rūšiavimui, tik, priešingai nei ankstesniais metais, už šią paslaugą savivaldybei teks sumokėti. Tą patį patvirtino Marijampolės vicemerė Irena Lunskienė.

REKLAMA

R.Ažukaitė informavo, kad sekmadienį po akcijos Kaune vyks ir dar vienas renginys - Ąžuolyno bėgimas „Darom“ taurei laimėti.

Aplinkos tvarkymo akcija „ Darom“ Lietuvoje kasmet organizuojama nuo 2008 metų. Pasaulinis judėjimas „Let‘s do it world“, kurio nariais drauge su kitų 111 valstybių atstovais yra ir akcijos „ Darom“ organizatoriai Lietuvoje, yra pripažintas Jungtinių Tautų Organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų