REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Aleksas Stanislovaitis (nuotr. Fotodiena.lt)

Lietuvos lengvaatlečių šeima  sukrėsta - penktadienį treniruočių stovykloje Ispanijoje savo kambaryje negyvas rastas buvęs Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės treneris, Lietuvos sporto universiteto senato pirmininkas, mokslų daktaras ir profesorius Aleksas Stanislovaitis. Antradienį treneris minėjo savo 53 metų gimtadienį.

24

Lietuvos lengvaatlečių šeima  sukrėsta - penktadienį treniruočių stovykloje Ispanijoje savo kambaryje negyvas rastas buvęs Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės treneris, Lietuvos sporto universiteto senato pirmininkas, mokslų daktaras ir profesorius Aleksas Stanislovaitis. Antradienį treneris minėjo savo 53 metų gimtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žymiausi A. Stanislovaičio auklėtiniai – daugiakovininkė Austra Skujytė ir sprinteris Rytis Sakalauskas šiuo metu kartu su treneriu buvo Ispanijoje. Abu sportininkai aktyviai ruošiasi šturmuoti kvalifikacinius normatyvus ir prasibrauti į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Atėnų olimpinei videčempionei Austrai tai jau būtų penktos žaidynės.

REKLAMA

A. Stanislovaitis kartu su buvusia lengvaatlete žmona Jūrate Kudirkaite Stanislovaitiene augino dviejų metų dukrą Emiliją.

Apie netektį sužinojęs Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis buvo priblokštas.

„Siaubinga naujiena. 33 metus artimai pažinojau. Buvo ir sportininkas, treneris, rinktinės vyriausiasis treneris. Man teko garbė, kad jis treniravo abu mano vaikus Martą ir Kostą, sporto mokslui daug davė. Jo buvo daug, jis buvo visur, galima buvo paklausti jo nuomonės ir išgirsti įdomų atsakymą. Su jo iškeliavimu Lietuvos sportas, ypač lengvoji atletika labai daug praranda“, - tv3.lt komentavo E. Skrabulis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad A. Stanislovaitis visą gyvenimą atidavė lengvajai atletikai, niekuomet nebuvo iš jos išėjęs. „Labai gaila, kad tiek daug padaręs ir dar galėjęs padaryti žmogus palieka mus. Siaubinga netektis“, - sakė jis.

Anot LLAF prezidento, veikiausiai sustreikavo trenerio širdis: „Jo šeimoje buvo toks širdies ligų paveldimumas, reikėjo galbūt operuotis, viršsvoris... Dabar liko žmona, dukrytė, sunku apie tai kalbėti. Pribloškė visus, su kuo tenka bendrauti. Jaunas vyras. Netektis visam Lietuvos sportui, lengvajai, jo šeimai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Skrabulis teigė, kad su savo geriausiais auklėtiniais A. Stanislovaitis į Ispaniją išvyko praėjusį ketvirtadienį. Ten turėjo gludinti pasirengimą Europos čempionatui ir Rio de Žaneiro olimpiadai. „Deja, turime tokį rezultatą. Pergyvena visa lengvaatlečių bendruomenė, užjaučiame šeimą, gaila, bet žmogaus nebesugrąžinsi“, - komentavo jis.

Daug metų A. Stanislovaitį pažinojęs vienas garsiausių Lietuvos sporto fotografų Alfredas Pliadis taip pat buvo priblokštas: „Labai liūdna žinia, netikėta, pritrenkianti. Nuostabus treneris ir žmogus, kurį pažinojau nuo tada, kai susidraugavau su lengvąja atletika – daug dešimtmečių.“

REKLAMA

Anot jo, Aleksas buvo prie mokslo, teorijos, metodikos, leido daug knygų. „Esu iliustravęs jo paruoštas knygas, vieną, apie sprinterius, puošia mano viršelis, - pasakojo A. Pliadis. – Aleksas buvo žmogus su tokiu šmaikščiu humoru, korektiškas, inteligentiškas ir mielas pašnekovas. Esu šoke, kad tokie žmonės taip palieka šį pasaulį.“  

A. Stanislovaičio karjera

Profesoriaus laipsnį turėjęs velionis 1985 m. baigė Lietuvos kūno kultūros institutą (dabar – Lietuvos sporto universitetas), įgijo kūno kultūros dėstytojo profesinį bakalauro laipsnį.

REKLAMA

1998 m. apgynė disertaciją tema „Specializuotų jėgos, greitumo ir ištvermės treniruočių krūvių poveikis griaučių raumenų funkcijos adaptaciniams ypatumams“ (Biomedicinos mokslai, Biologija (01B).

1998–1996 m. metais A. Stanislovaitis dirbo Kauno kūno kultūros ir sporto skyriuje bei sporto mokykloje „Gaja“ lengvosios atletikos trenerio pareigose.

Nuo 1996 m. jis buvo Kauno sporto mokyklos „Viltis“ lengvosios atletikos treneriu, o 1997—1999 m. – Kauno futbolo klubo „Inkaras“ fizinio rengimo treneriu.

Nuo 1998 m. A. Stanislovaitis dirbo LSU.

Prof. A. Stanislovaitis buvo ilgametis Akademijos Senato pirmininkas, Tarybos narys, sporto mokslininkas, vienas žymiausių lengvosios atletikos trenerių. Prieš užimdamas LSO prorektoriaus pareigas buvo Treniravimo mokslo katedros vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žymiausi prof. Alekso Stanislovaičio auklėtiniai – Lietuvos 100 m (2010 m.), 200 m (2011 m.), estafetės 4 po 100 m (2009 m.) bėgimo rekordininkas, pasaulio universiados sidabro medalininkas (2011 m.) Rytis Sakalauskas, Europos uždarų patalpų penkiakovės vicečempionė (2011 m.), pasaulio uždarų patalpų (2012 m.) bronzos medalininkė Austra Skujytė.

Velionis profesorius yra vadovėlių apie fizinį rengimą bei lengvąją atletiką autorius ir bendraautorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų