REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už darbą poilsio ir švenčių dienomis, naktį, viršvalandžius ateityje siūloma apskaičiuoti atlygį, atsižvelgiant į darbuotojo atlyginimą, o ne į vidutinį jo atlyginimą.

Už darbą poilsio ir švenčių dienomis, naktį, viršvalandžius ateityje siūloma apskaičiuoti atlygį, atsižvelgiant į darbuotojo atlyginimą, o ne į vidutinį jo atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas ketvirtadienį svarstydamas naująjį Darbo kodeksą pritarė „darbiečio“ Kęstučio Daukšio, liberalo Gintaro Steponavičiaus bei socialdemokratės Irenos Šiaulienės pataisoms: už balsavo 57, prieš - 7, o susilaikė 13 parlamentarų. Socialinių reikalų ir darbo komitetas buvo nutaręs, kad už tokį darbą turėtų būti mokamas vidutinis darbuotojo darbo užmokestis. Jeigu Seimas būtų pritaręs siūlymui, darbuotojai galėtų gauti didesnį atlygį už darbą švenčių dienomis, naktį ir viršvalandžius.

REKLAMA

Teigiama, kad labiausiai nukentėtų gaunantieji ypač mažus atlyginimus ar minimalią algą, ir jų uždarbis priklauso nuo „išdirbių ir normų įvykdymo“.

Komiteto vadovė socialdemokratė Kristina Miškinienė BNS teigė, kad tokiam apmokėjimui, kokiam pritarė Seimas, buvo pritarusi ir Trišalė taryba.

Parlamentarė pripažino, kad komiteto variantas būtų palankesnis darbuotojui - jis gautų daugiau, bet tai pareikalautų šiek tiek daugiau darbdavio lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet ne Seimo nariai mokės padidintus atlyginimus darbuotojams“, - teigė ji.

Prieš |Seimo narių siūlytas pataisas balsavusi Aplinkos apsaugos komiteto narė Aurelija Stancikienė BNS tvirtino, kad pasisakę už jas parlamentarai nusiteikęs pabloginti finansines darbo sąlygas tokiems darbuotojams.

„Skaičiuos nuo tuo metu darbuotojo gaunamo minimalaus atlyginimo be jokių jo dar gaunamų priedų. Mes iš esmės verčiame darbdavius žmonėms forminti minimalias algas įvertinant tai, kad jiems gali tekti dirbti švenčių, poilsio dienomis, naktimis ar viršvalandžius ir tada nuo minimumo jiems bus mokamas už tokį darbą atlygis - jis būtų mažesnis, negu būtų apskaičiuojamas vidutinis“, - BNS sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbietis“ Mečislovas Zaščiurinskas BNS teigė, kad į vidutinį atlyginimą įskaičiuojami ir atostoginiai, ir papildomi uždarbiai už viršvalandžius, kurių kiekį Seimas nusiteikęs padidinti trečdaliu - nuo 120 val. dabar iki 180 val. ateityje. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Kęstutis Glaveckas, balsavęs už K.Daukšio, G.Steponavičiaus bei I.Šiaulienės pataisą, BNS tvirtino remiąs idėją įpareigoti darbdavius darbuotojams mokėti daugiau.

„Jeigu jam (darbdaviui - BNS), tas nepatinka, gali nesamdyti dirbti sekmadienį dirbti, jeigu jam to reikia, tegu moka daugiau“, - BNS teigė jis.

REKLAMA

Tačiau konservatorius Rimantas Jonas Dagys neatmetė, kad ši pataisa dar bus svarstoma iš naujo. Parlamentaras teigė irgi nesutinkąs, kad už tokį darbą būtų mokamas vidutinis darbo užmokestis.

„Reikėtų parašyti, kad dvigubinasi tas, tas ir tas, o ne skaičiuojamas vidurkis“, - BNS teigė jis.

K.Miškinienė BNS taip pat sakė, kad dėl pataisos Seime gali būti perbalsuojama.

Seimas antradienį nepritarė socialdemokrato Algirdo Syso pataisai, kuria jis siūlė numatyti, kad darbo užmokestis apimtų visus papildomus uždarbius, tiesiogiai darbdavio išmokamus darbuotojui už jo atliktą darbą.

REKLAMA

Seimas linkęs nustatyti, kad darbuotojo darbo užmokestį sudarytų kelios dalys: bazinis užmokestis (valandinis atlygis arba mėnesinė alga), papildoma dalis, nustatyta darbuotojo ir darbdavio susitarimu, priedai už įgytą kvalifikaciją, priemokos už papildomą darbą ar papildomų pareigų ar užduočių vykdymą, o taip pat premijos.

Seimas po svarstymo sutiko, kad ateityje už viršvalandinį darbą būtų mokamas ne mažesnis kaip pusantro darbuotojo atlyginimo dydžio užmokestis, o už viršvalandžius poilsio dieną ar naktį - ne mažesnė kaip dviguba alga bei už viršvalandžius švenčių dieną – ne mažesnis kaip 2,5 darbuotojo algos dydžio užmokestis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų