REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusio omonininko Vladimiro Razvodovo advokatė pareiškė nušalinimą jos kliento bylą nagrinėjančio Lietuvos apeliacinio teismo teisėjui Kęstučiui Juciui. Vėliau kito omonininko advokatė pareiškė nušalinimą visai trijų teisėjų kolegijai.

Buvusio omonininko Vladimiro Razvodovo advokatė pareiškė nušalinimą jos kliento bylą nagrinėjančio Lietuvos apeliacinio teismo teisėjui Kęstučiui Juciui. Vėliau kito omonininko advokatė pareiškė nušalinimą visai trijų teisėjų kolegijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį ketino pradėti nagrinėti prokuratūros skundą dėl dviejų buvusių OMON pareigūnų – Boleslovo Makutynovičiaus ir V.Razvodovo – išteisinimo dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų 1991 metais. Skelbta, kad B.Makutynovičius yra miręs, o V.Razvodovas į procesą Vilniuje neatvyksta, jiems atstovauja valstybės skirti advokatai.

REKLAMA

Posėdžio pradžioje V.Razvodovo gynėja pareiškė, kad teisėjų kolegijos pirmininkas K.Jucys 1991 metais dirbo vidaus reikalų valdyboje tardytoju ir dalyvavo sausio įvykių procese, atliko procesinius veiksmus kaip tardytojas. Tu metu sausio įvykių procesas apėmė didelę veiksmų dalį, tik veliau į atskiras dalis, bylas procesas buvo suskirstytas.

„Manau, kad dalyvavimas tame procese yra pagrindas teisėjui nusišalinti“, – sakė advokatė l.iudmila Karvelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji teigė, kad dėl teisėjo nusišalinimo neišsako kategoriškos nuomonės, tačiau, jos vertinimu, reikia atsižvelgti, kad byla yra sudėtinga, gali būti nagrinėjama aukštesnės instancijos teismuose ir sukelti rezonansą.

Advokatė taip pat sakė, kad kitiems jos kolegoms advokatams buvo draudžiama dalyvauti Sausio 13-osios byloje, kurią nagrinėja Vilniaus apygardos teismas, jeigu tie advokatai anksčiau dirbo prokurorais ar tardytojais ir bent kažkiek buvo susiję su Sausio 13-osios bylos tyrimu.

Teisėjas pasiaiškino

Tuo metu K.Jucys paaiškino, kad dar 2015 metų lapkritį informavo Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Aloyzą Kruopį apie dabar advokatės nurodytas aplinkybes, tačiau pirmininkas teisėjo nusišalinimo nepatvirtino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kito išteisinto omonininko B.Makutynovičiaus advokatė Jūratė Kleinauskienė pareiškė nušalinimą visai teisėjų kolegijai.

Vėliau nušalinimą teisėjui K.Juciui pareiškė ir prokuratūra.

K.Jucys kartu su dar dviem kolegijos nariais išėjo spręsti dėl advokatės pareikšto nušalinimo. Nutartis bus skeliama kitą savaitę, balandžio 26 dieną.

Vilniaus apygardos teismas pernai birželio 4 dieną paskelbtu nuosprendžiu abu omonininkus išteisino, paskelbęs, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimų požymių.

Prokurorų skunde atsižvelgta į kritiką dėl tarptautinės teisės nuostatų taikymo ir pagal tai pakeistas kaltinimas.

REKLAMA

---------------

Išteisinamąjį nuosprendį skundžiantys Generalinės ir Vilniaus apygardos prokuratūrų atstovai prašo panaikinti nuosprendį, pripažinti B.Makutynovičių ir V.Razvodovą kaltais dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui bei paskirti po 12 metų laisvės atėmimo.

Pernai lapkritį buvo pranešta, kad Lietuvoje už akių teistas B.Makutynovičius mirė Rusijoje.

Taip pat prašoma iš kaltinamųjų civilinių ieškovų naudai solidariai priteisti pareikštus civilinius ieškinius. Prokurorų nuomone, nuosprendis naikintinas dėl teismo išvadų neatitikimo faktinių bylos aplinkybių, netinkamo baudžiamojo įstatymo taikymo bei esminio baudžiamojo proceso įstatymo pažeidimo.

Kaltinamajame akte teigiama, kad B. Makutynovičius 1991 metais rėmė Rusijos agresiją prieš Lietuvą. Jis, kaip teigė kaltintojai, siekė sutrikdyti valstybinių institucijų veiklą, įsakė būrio nariams, kuriems vadovavo Eduardas Petrauskas, panaudoti teroro ir bauginimo priemones prieš įvairius nepriklausomos Lietuvos pareigūnus. Omonininkai užpuldavo pareigūnus, policininkus, iš jų atimdavo tarnybinius ginklus, asmeninius daiktus, neteisėtai sulaikydavo ir pristatydavo į užgrobtą tuometinės Lietuvos policijos akademijos pastatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų