REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnam lietuviui šeima yra didžiausia vertybė, o santuoka – būtinas gyvenimo atributas. Nacionalinis ekonominių tyrimų biuras JAV skelbia, kad žmonės yra laimingesni santuokoje, čia jie netgi sveikesni ir gyvena ilgiau, nei jų nevedę draugai. Kol Seimo komitete Konstitucijos pataisa, kildinanti šeimą iš santuokos, sunkiai randa kelią į šviesą, tv3.lt domisi, ar tikrai santuokoje gyvenantys žmonės yra laimingesni.

Dažnam lietuviui šeima yra didžiausia vertybė, o santuoka – būtinas gyvenimo atributas. Nacionalinis ekonominių tyrimų biuras JAV skelbia, kad žmonės yra laimingesni santuokoje, čia jie netgi sveikesni ir gyvena ilgiau, nei jų nevedę draugai. Kol Seimo komitete Konstitucijos pataisa, kildinanti šeimą iš santuokos, sunkiai randa kelią į šviesą, tv3.lt domisi, ar tikrai santuokoje gyvenantys žmonės yra laimingesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarė, liberalė Dalia Kuodytė pirmiausia nurodė visapusiškai remianti Konstitucinio Teismo išaiškinimą, teigiantį, kad šeima toli gražu nėra tik santuokos pagrindu sudarytas vienetas, o tai yra ir prieraišumai, įsipareigojimai, kurie, pažymi ji, nebūtinai reiškia antspaudą pase.

REKLAMA

„Kalbant apie tai, kur žmonės laimingesni, vargu, ar yra toks termometras, kuriuo galėtume tai pamatuoti. Kalbant apie šeimos instituto situaciją, Lietuvoje apie 30 proc. santuokų išyra. Manau, kad neformalizuotas santykis, ne civilinės metrikacijos būdu įvykdytas įsipareigojimas, o dviejų žmonių įsipareigojimai vienas kitam yra žymiai svarbesnis – tai yra gerų santykių ir laimės pagrindas, o ne būtinas antspaudas pase.

Jeigu žmonės šeimą supranta tik kaip reprodukcinę funkciją, tada galima siūlyti konstitucines pataisas, bet šeima, mano nuomone, yra žymiai daugiau. Žinau daug žmonių, kurie labai ilgai gyvena neįregistravę santuokos ir yra puikiausios poros visomis prasmėmis. Tad augti ir tobulėti, vienas kitam įsipareigoti, suteikti saugumą galima nebūtinai santuokoje“, – kalbėjo parlamentarė.

REKLAMA
REKLAMA

Saugesni ir laimingesni

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti, konstitucinių pataisų, kildinančių šeimą iš santuokos, iniciatorė Rima Baškienė nurodė, kad tiek vaikai, tiek sutuoktiniai santuokoje jaučiasi laimingesni ir saugesni.

„35-eri metai santuokoje man leidžia teigti, kad man pasisekė. Man teko dirbti Šeimos ir vaiko reikalų komisijoje, Socialinių reikalų ir darbo komitete, todėl labai atsakingai galiu teigti, kad, pagal visus statistinius duomenis, vaikai laimingiausi yra tose šeimose, kur jaučia saugumą, meilę ir turi abu tėvus. Nekalbu apie tas nelaimes, kai vienas tėvų miršta ar išvyksta. Visgi sutuoktiniai, nešdami tą atsakomybės naštą ir jausdami tą džiugesį, tuo pačiu jaučiasi ir laimingesni. Todėl aš esu įsitikinusi, kad santuoka duoda saugumą, priverčia atsakingiau žiūrėti į gyvenimą ir ugdyti vaikus, rodant teigiamą pavyzdį, o dabar tai labai svarbu“, – nurodė R. Baškienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarė taip pat nurodė, kad laimės santuokoje klausimu buvo atlikti sociologiniai tyrimai, o Nacionalinė tėvų ir vaikų asociacija darė apklausą, kur vaikas yra laimingesnis. Rezultatai, pasak R. Baškienės, yra vienareikšmiški.

„Akivaizdžiai skaičiai parodė: faktas, kad stabili ir darni šeima duoda laimės, pasitikėjimo ir saugumo garantą“, – sakė R. Baškienė.

Gyvenimas bendruomenėje

Psichologė, santykių ekspertė Ramunė Murauskienė pabrėžia, kad šeima santuokoje turi gana neilgą istoriją. Tuo tarpu ilgiausiai žmonės, teigia psichologė, gyvena bendruomenėse.

REKLAMA

„Dabar yra daug dvasinių mokytojų, teigiančių, kad šeimos statusas buvo primestas žmonėms religijų kaip kontrolės būdas šeimoms valdyti. Gali būti, kad žmonės grįš prie to, kas yra natūraliausia, tai yra, gyvenimas bendruomenėje, kai mažus vaikus augino ne viena mama, o moterys, nuo tam tikro amžiaus patikėdamos juos genties vyrams. Ten buvo pasiskirstymas darbais, vyko veikla ir nebuvo tiek susvetimėjimo, nes moterys iš esmės jautėsi atsakingos už vaikų auklėjimą, o vyresni vyrai jautėsi iš esmės atsakingi už berniukų auginimą ir nebuvo jokio „tu – mano, aš – tavo“. Aišku, jokiais būdais nesakau, kad mums visiems dabar reikėtų taip elgtis“, – kalba psichologė.

REKLAMA

R. Murauskienė teigia, kad iš savo patirties, konsultuojant šeimas, ji padarė tokią išvadą: jeigu santuoka būtų geriausia partnerystės forma, žmonės čia susilauktų daugiau sėkmės, nes dabar, teigia psichologė, santuoka ir šeima atneša labai daug nesėkmių.

„Jeigu žiūrime trumparegiškai, turiu susirasti vyrą ir su juo vienu nugyventi ilgai ir laimingai. Žiūrint sielos evoliucijos kontekste, natūralu, kad su vienu vyru išdirbsiu vienas pamokas, ir viskas. Jeigu tą vyrą myliu, galiu pratęsti gyvenimą kartu, bet, jeigu to vyro nemyliu, neturiu nė vienos priežasties – nei vidumi, nei protu – dėl kurios turėčiau pasilikti su tuo žmogumi. Todėl kai karma atidirbta, mes vienas kitą galime paleisti, ir tada ateina kiti žmonės į mūsų gyvenimą: ar tai būtų antras vyras, ar kitas partneris“, – kalbėjo psichologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meilė, laisvė ir Aukščiausiasis

Psichologės teigimu, geriausia gyventi tokioje partnerystėje, kai žmones sieja meilė, o meilės būtina sąlyga yra laisvė.

„Ta meilė nėra strategija ar taktika – tai yra tai, kada gali išlikti savimi, kai gali palikti kitą žmogų ir nepatenkintą. Daug moterų, kurias aš konsultuoju, pataikauja vyrams dėl „šventos ramybės“ – jos parduoda save, tampa labai nelaimingos, prasideda vėžiniai susirgimai, nedarna skydliaukėje ir visi kiti negalavimai“, – nurodė R. Murauskienė.

Ji taip pat paneigė tarp kitų psichologų paplitusį požiūrį, kad vyras, pasipiršęs savo draugai, parodo savo atsakomybę ir iš berniuko tampa vyru.

REKLAMA

„Viskas priklauso nuo žmonių brandos – yra tokių porų, kurie augina kartu vaikus, turi bendrą turtą, vienas kitu pasitiki ir gyvena ne santuokoje. Jiems sakyti, kad vyras neatsakingas, yra absurdas. Galiu pasakyti, kad sėkmingiausia partnerystė bus tada, kai tarp dviejų žmonių bus Aukščiausiasis – Dievas, Krišna ar Alachas – nesvarbu. Tai žmones ir apjungia į prasmingą partnerystę“, – kalbėjo R. Murauskienė.

Nacionalinio ekonomikos tyrimų biuro (NETB) duomenys rodo, kad santuokoje žmonės ne tik laimingesni, bet ir uždirba daugiau, nes vyrai linkę dirbti ilgiau ir namo parnešti daugiau pinigų. NETB tyrimai teigia, kad vaikai, augantys santuokoje, yra sveikesni tiek fiziškai, tiek emociškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų