REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

FIBA ir Eurolygos karas įgauna pagreitį. Lietuvos vyrų rinktinei gresia pašalinimas ne tik iš 2017-ųjų Europos čempionato, bet ir iš šių metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

FIBA ir Eurolygos karas įgauna pagreitį. Lietuvos vyrų rinktinei gresia pašalinimas ne tik iš 2017-ųjų Europos čempionato, bet ir iš šių metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė krepšinio federacija iš būsimų Senojo žemyno pirmenybių jau išmetė čempionę Ispaniją, taip pat tokias pajėgias komandas kaip Serbiją, Rusiją, Kroatiją, Slovėniją, Juodkalniją, be to – Bosniją ir Hercegoviną bei Makedoniją.

REKLAMA

Jei Vilniaus „Lietuvos rytas“ nekeis sprendimo žaisti Eurolygos organizuojamame Europos taurės turnyre, FIBA gali iš Lietuvos rinktinės atimti teisę žaisti ne tik žemyno čempionate, bet ir olimpiadoje. FIBA poziciją palaiko Tarptautinio olimpinio komiteto vadovai.

Apie šią situaciją portalas tv3.lt kalbėjosi su buvusiu Lietuvos krepšinio federacijos vadovu, dabartiniu LKF garbės prezidentu Vladu Garastu. Jis kaip visada savo nuomonę reiškė drąsiai ir vaizdingai.

REKLAMA
REKLAMA

-Kaip vertinate FIBA ir Eurolygos konfliktą, dėl kurio gali itin skaudžiai nukentėti ir Lietuvos rinktinė?

Tai sunkiai suvokiama, visiška nesąmonė. Tarptautinė federacija užsimojo sugriauti visą krepšinį. FIBA veiksmai man primena Stalino elgesį, tai yra, nežmonišką diktatūrą. Vis dar tikiu, kad FIBA pagąsdins, bet paskui atsitrauks.

Bet aštuonių šalių rinktinės jau išvytos iš Europos čempionato...

-Esu įsitikinęs, kad tai neteisėta. Kaip galima išmesti rinktinę iš čempionato ar olimpiados, jei komanda iškovojo teisę ten žaisti. Reikia teisybės ieškoti teismuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip elgtis „Lietuvos ryto“ vadovams? Jei jie nutars nekeisti pozicijos ir rungtyniaus Europos taurės turnyre, o LKF nepašalins Vilniaus klubo iš federacijos narių, mūsų šalies rinktinės Rio de Žaneire galime ir nematyti.

Labai sudėtinga situacija. „Lietuvos rytas“ juk privatus klubas. Jam atstovauja keletas Lietuvos rinktinės narių ar kandidatų. Jei sostinės komanda netektų galimybės žaisti LKL, ji galėtų neišleisti savo žaidėjų į rinktinę. Klubas savo lėšomis augina krepšininkus. Jie subręsta ne Mėnulyje, o klubuose.

REKLAMA

Manau, būtina kuo skubiau vienytis toms šalims, kurių rinktinės jau pašalintos iš Europos čempionato, ir toms, kurioms vis grasinama. Reikia nenusileisti FIBA šantažui. Na, ir reikėtų kontaktuoti su tomis, šalimis, kurių rinktinėms sankcijos negresia. Gerai būtų įkalbėti tas šalis, kad jos solidariai su pašalintomis komandomis atsisakytų dalyvauti Europos čempionate. Tada dėl medalių galės kovoti Malta, San Marinas ir Gibraltaras.

-Neatsakėte, kaip, jūsų nuomone, reikia elgtis „Lietuvos rytui“?

Sunku pasakyti. Gal vilniečiams reikėtų atsisakyti dalyvavimo Europos taurės varžybose ir pasiaukoti vardan rinktinės – kad ji dalyvautų olimpinėse žaidynėse. Mat Eurolygos pateiktas skundas Europos Komisijai iki olimpiados turbūt nebus išnagrinėtas.

REKLAMA

O po olimpinių žaidynių reikia jau radikaliai spręsti šią problemą. Kita vertus, ir dabar reikia veikti greitai, ryžtingai ir smogti FIBA organizacijai atgal. Jei nebus vienybės tarp FIBA skriaudžiamų šalių, visas išskers kaip vilkas avinėlius. O dabar tik tyla ir ramybė – negirdėjau, kad tų šalių atstovai, prieš kuriuos užsimojo FIBA, aktyviai bendradarbiautų. Jau reikia revoliucijos prieš tarptautinę krepšinio federaciją.

-Ar įsivaizduojate situaciją, kad LKF pašalina Vilniaus klubą iš savo narių?

Tai – ne išeitis. Po metų FIBA jau netoleruos ir klubų žaidimo Eurolygoje. Taigi bus klibinamas ir Kauno „Žalgiris“. Jeigu „Lietuvos rytas“ nebegalės žaisti Lietuvos krepšinio lygoje, jos varžybos bus nebeįdomios. Juk „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvikovos yra pačios svarbiausios LKL čempionate, jos sukelia didžiulė susidomėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-Tai ką daryti? Nuversti dabartinę FIBA valdžią su generaliniu sekretorimi Patricku Baumannu priešakyje labai sudėtinga.

Taip, pakeisti valdžią itin sunku, nes ten sprendžia ne europiečiai. Jų ten mažuma. Viską lemia afrikiečių, azijiečių, arabų sprendimai. Savo akimis mačiau, kaip jiems lankstosi ir pataikauja Baumannas. Žinau, kad jam vis dar įtaką daro buvęs vienas FIBA vadovų Borislavas Stankovičius. Nors jis jau sunkiai vaikšto, bet vis dar įtakingas.

Europos atstovai FIBA valdžioje yra tik vargšeliai. Štai Europos čempionatai dabar bus rengiami tik kas ketverius metus. FIBA elgiasi netinkamai, kai melžia pinigus iš šalių federacijų – įvairius čempionatus, olimpinius atrankos turnyrus gali organizuoti tik tos šalys, kurios pasiūlo daugiausia pinigų.

REKLAMA

Lengviau būtų pakeisti „FIBA Europe“ valdžią, o tada gal pabandyti atsiskirti nuo pasaulinės FIBA organizacijos. Pamenu, kai prieš keletą metų net 28 „FIBA Europe“ šalių atstovai pareiškė norą atsiskirti nuo FIBA. Nežinau, galbūt atstumtoms rinktinėms ateityje reikėtų rengti alternatyvų Europos čempionatą.

Blogai ir tai, kad Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovams į krepšinį nusispjauti. Jiems tai nėra labai svarbi sporto šaka. Rio de Žaneire žaistų amerikiečiai, argentiniečiai, brazilai, prancūzai ir IOC vadovams to pakaktų. Spėju, kad jie nesuktų galvos, kad olimpiadoje nebūtų daugybės kitų pajėgių rinktinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų