REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Apdovanojimų ceremonija (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

FIBA Europe“ sprendimą pašalinti iš „EuroBasket 2017“ turnyro aštuonias rinktines sulaukė Tarptautinio olimpinio komiteto pritarimo. Pastarojo atstovas Patrickas Hickey tikino, kad tai reikėjo padaryti, kad būtų apsaugotas sporto vientisumas.

33

FIBA Europe“ sprendimą pašalinti iš „EuroBasket 2017“ turnyro aštuonias rinktines sulaukė Tarptautinio olimpinio komiteto pritarimo. Pastarojo atstovas Patrickas Hickey tikino, kad tai reikėjo padaryti, kad būtų apsaugotas sporto vientisumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TAIP PAT SKAITYKITE: „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas: FIBA grasinimai ir veiksmai atsisuks prieš juos

REKLAMA

FIBA išsiuntė įspėjamuosius laiškus 14 šalių, kur reiškiamas nepasitenkinimas sąsajomis su Eurolyga – šiuo metu prestižiškiausiu Europos klubinio krepšinio turnyru. FIBA Europe kovo mėnesį tvirtino, kad federacija, kuri palaikys Eurolygą, automatiškai praras vietą vyrų nacionalinių komandų varžybose.

Aštuonios iš 14 – Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Makedonija, Juodkalnija, Rusija, Serbija, Slovėnija ir Ispanija – turi klubus, sudariusius sutartis su Eurolygos organizacija. Šias šalis FIBA jau pašalino iš 2017 metų Europos čempionato.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Olimpinio komiteto prezidentas Patrickas Hickey palaikė tokius drastiškus FIBA veiksmus ir įspėjo, kad reikia sustabdyti privačiu kompanijų mėginimus užgrobti sportą.

„Jau kurį laiką stebiu pavojingas pelno siekiančias organizacijas pagrobti sportą. Jei dabar to nenužudysime, prarasime kontrolę, - teigė jis. – Jei ignoruosime situaciją, tai kitas dalykas bus privačios organizacijos, kurių nekontroliuojame, sieks surengti alternatyvias olimpines žaidynes.“

Dar šešios šalys – Lietuva, Graikija, Izraelis, Italija, Lenkija ir Turkija - bus išmestos iš Europos krepšinio čempionato, jei vienas ar daugiau klubų pasirašys sutarti su Eurolygos organizuojamais turnyrais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanija – Europos čempionė ir olimpiados sidabro medalių laimėtoja bus didžiausia netektis, tačiau tokios gausybės šalių diskvalifikacija visiškai numuš turnyro vertę. Įdomu, kad Izraelis ir Turkija, kartu su Suomija ir Rumunija, ketina organizuoti 2017 metų Europos krepšinio čempionatą.

Ispanija ir Lietuva, užsitikrinę teisę žaisti Rio de Žaneiro olimpiadoje, gali sulaukti prastų naujienų iš FIBA Vykdomojo komiteto posėdžio, kursi vyks balandžio 23 ir 24 dienomis. Čia ketinama kelti klausimą, ar bausmė nepaklustančioms šalims turėtų būti išplėsta iki pasaulinio masto – olimpinio atrankos turnyro, olimpinių žaidynių ir pasaulio čempionato.

REKLAMA

Serbija, Turkija, Graikija, Italija ir Kroatija tikisi pasiekti Rio de Žaneirą per atrankos turnyrus liepos mėnesį. Du iš trijų atrankos turnyrų turėtų vykti Serbijoje ir Italijoje, nors yra pasiūlymų jį surengti ir Vokietijoje.

Eurolygos gyvavimas prasidėjo 2000 metais, kai Europos stambiausi klubai nusprendė atsiskirti nuo FIBA ir įkurti naują klubų turnyrą. FIBA su generaliniu sekretoriumi Patricku Baumannu, kolega Tarptautiniame olimpiniame komitete esančiam Hickey, mėgina susigrąžinti kontrolę ir paskelbė apie naują Čempionų lygą, kuri turėtų startuoti nuo kito sezono.

„FIBA elgiasi absoliučiai teisingai ir mes juo palaikysime, - teigė Hickey, kuris taip pat eina ir Airijos olimpinio komiteto prezidento pareigas. – Visiškai pritariu Patricko Baumanno veiksmams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų