REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Lietuvos krepšinio rinktinė (nuotr. SCANPIX)

FIBA organizacija kerta šaką, ant kurios pati sėdi. „Absurdas“, - apie kol kas grasinimą šalinti Lietuvos rinktinę ne tik iš 2017 metų Europos čempionato, bet ir olimpiados tv3.lt kalbėjo Eurolygos flagmano mūsų šalyje Kauno „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

33

FIBA organizacija kerta šaką, ant kurios pati sėdi. „Absurdas“, - apie kol kas grasinimą šalinti Lietuvos rinktinę ne tik iš 2017 metų Europos čempionato, bet ir olimpiados tv3.lt kalbėjo Eurolygos flagmano mūsų šalyje Kauno „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį „FIBA Europe“ direktorius Kamilis Novakas Graikijos žiniasklaidai patvirtino, kad 8 šalys jau yra pašalintos iš 2017 metų Europos pirmenybių. Tai Serbija, Juodkalnija, Kroatija, Makedonija, Bosnija ir Hercogovina, Slovėnija, Rusija ir Europos čempionė Ispanija. Iki balandžio 20 dienos FIBA laukia Lietuvos ir dar penkių šalių Lenkijos, Italijos, Izraelio, Turkijos bei Graikijos atsakymų.

REKLAMA

Nevyriškas FIBA sprendimas

„Ten yra FIBA ir generalinis sekretorius Patrickas Baumanas, kuris mėgina viską reguliuoti. Kiekvienas grasinimas bus panaudotas Eurolygos dokumentuose, teismuose prieš juos. Šiuolaikiniame pasaulyje, kur yra demokratija naudoti spaudimą ir versti kažkur dalyvauti, nenormalu ir sunkiai suvokiama“, - teigia P. Motiejūnas.

„Žalgirio“ klubo direktorius susidariusią savotišką mėsmalę, į kurią įtraukti klubai, nacionalinį čempionatą organizuojanti lyga ir šalies rinktinė yra ne kas kita kaip „FIBA bėgimas nuo atsakomybės ir nemokėjimas išspręsti klausimo“.

REKLAMA
REKLAMA

„O visų pirma tai labai nevyriškas sprendimas „pakišti“ federacijas. Jei pati FIBA nori rasti sprendimą, tai ir turėtų imtis kažkokių priemonių, o dabar numeta atsakomybę federacijoms ir liepia tvarkytis viduje“, - teigė jis.

Rekomendacijų negavo, prašo užtarimo

Visa kebeknė kilo dėl to, kad „FIBA Europe“ nori priversti klubus, pasirinkusius žaisti ne jos organizuojamoje Čempionų lygoje, o Europos taurėje, kuri priklauso Eurolygai, dabar už tai atsakyti. Iš Lietuvos klubų Vilniaus „Lietuvos rytas“ deklaravo, kad kitą sezoną renkasi Europos taurę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas savaitgalį patvirtino, kad LKF palaiko FIBA poziciją: „LKF iki balandžio 20 dienos išsiųs „FIBA Europe“ laišką, kuriame bus patvirtinta, kad LKF pozicija nesikeičia – federacija rekomenduoja klubams žaisti FIBA organizuojamose varžybose“.

LKF pozicija aiški – rekomenduoti, tačiau nesiimti drastiškų priemonių, tokių, kaip šalinimas iš Lietuvos čempionato. Tiesa, „Lietuvos ryto“ klubo atstovas Remigijus Kazilionis teigė, kad kol kas stebi situaciją ir laukia, kaip viskas pasibaigs, o rekomendacijų rinktis FIBA turnyrą nei žodžiu, nei raštu net negavo.

REKLAMA

„Tikimės, kad krepšinio federacija atsižvelgs į Eurolygos raginimą padėti savo šalių klubams, apginti jų interesus. Apie rekomendaciją žaisti FIBA turnyruose žinome tik iš žiniasklaidos. Klubas nėra gavęs jokių rekomendacijų, laiškų ar raštų iš LKF“, - teigė R. Kazilionis.

LKL stoja mūru už Lietuvos klubus

Mūru už Lietuvos klubus – tiek „Lietuvos rytą“, tiek pernai Europos taurėje žaidusį „Neptūną“ – stoja Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas Remigijus Milašius: „Kol kas jokio spaudimo mūsų klubams nėra. Teisiškai negalime priversti jų kažką rinktis ar nesirinkti. LKL krepšinio lyga sprendimus priima savarankiškai.“

REKLAMA

Ar pareikalavus LKL gali išmesti „Lietuvos rytą“ iš čempionato? „To niekada nebus“, - teigė LKL prezidentas. - Tie FIBA laikai, kai duoda nurodymus, jau praėjo. Eurolyga sukurta prieš 15 metų. Tai puikus, aiškus turnyras. Klubai pasirenka ten, kur geriau. Jie mato, kas geras vadovas, gera organizacija ir pasirenka geriausią variantą.“

Tiesa, jei klubų dalyvavimo klausimą gali svarstyti LKL valdyba, tai Lietuvos krepšinio federacija gali tiesiog imti ir pašalinti bet kokį klubą iš LKF narių. O ne LKF narys žaisti Lietuvos čempionate negali. Ar prie to gali būti prieita, belieka tik spėlioti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Milašius stebėjosi, kad klubai priverstiniu būdu varomi į kitą turnyrą: „Gyvename civilizuotoje šalyje, Europos sąjungoje. Gali atsirasti ir valstybių vadovai, kurie gali pradėti domėtis, kas čia vyksta. Kaip galima Europos federacijoms neleisti dalyvauti Europos čempionate? Kas ten bus? Vedančios pasaulio šalys – Ispanija, Rusija, krepšinio madas diktuojantys Balkanai. Vyrai turi susėsti prie stalo ir susitarti. Negalima taip juoktis iš krepšinio. Uždrausti galima viską, bet nemanau, kad FIBA turi tiek teisinių regalijų. Tai emocijos. Tas klausimas bus išspręstas.“

REKLAMA

Federacijos turėtų kurti savo produktą - be FIBA

„Apskritai, nieko naujo neatsitiko – kaip grasino, taip grasina. Yra noras parodyti, kad jie viską valdo. Koks gali būti dialogas? Eurolygos komandos kviečia į susitikimus, diskusiją, o jokio atsakymo nėra jau pusantrų metų. Tai – principo reikalas. Tai neparemta požiūriu į krepšinį, noru padėti klubams. Jei klubai apsisprendė, kodėl turi būti prievarta“, - klausė P. Motiejūnas.

Anot „Žalgirio“ direktoriaus, nereikia LKF apeliuoti į tai, kad nesikiša į privatų verslą. „Privatūs klubai nėra kažkoks verslas. Krepšinis nėra verslas – tai išlaidos. Nė vienas neuždirba ir galvoja, kaip geriau žaisti, kad kuo mažiau išleistų. Tai yra – kaip uždirbti daugiau iš bilietų pardavimo, kad būtų aukštesnio lygio varžybos, labiau tobulėtų žaidėjai. Visi klubai žiūri tik į tai. Eurolyga per 15 metų parodė, kad galima eiti į priekį ir viską padaryti, o FIBA per dvejus metus tik pristatė, kad bus Čempionų lyga. Pernai atsirado „FIBA Europe“ turnyras, tai pamenate, kaip pasielgė su dviem Lietuvos klubais, kurie buvo priversti apsisukti oro uoste, nors jiems buvo pažadėta, kad žaisti galės. Kai FIBA mato, kad pralaimėjo, tuomet grasina federacijoms. Absurdas.“

REKLAMA

Galbūt pačioje FIBA organizacijoje laikas permainoms? „Laisvai. Kaip futbole vyksta pasikeitimai po skandalų, taip ir krepšinyje gali įvykti. Federacijos turi susivienyti ir žiūrėti, ne ką FIBA gali pasiūlyti, o pačioms kurti kažkokį produktą. Ypač kalbant apie pagrindines Europos šalis. Jei jos susivienytų ir sakytų, kad darysime savo Europos čempionatą, kursime produktą, puikiai tą padarytų. Nereikėtų ir FIBA pagalbos ir nurodymų. Esmė – produktas žiūrovams, rėmėjams ir televizijai.“

„Žalgiris“ į atranką žaidėjų neišleis 

Paklaustas, kaip šis FIBA bizūnas gali ar negali paliesti „Žalgirį“, P. Motiejūnas atkreipė dėmesį į naujo formato atrankos į  Europos čempionatą „langus“ viduryje sezono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai palies, kai reikės paleisti žaidėjus į tuos „langus“. Visi Eurolygos klubai ne kartą sakė, kad to nebus. Dėliojame savo tvarkaraštį ir nenumatome viduryje sezono atiduoti žaidėjų žaisti su rinktinėmis atrankos rungtynių“, - teigė Lietuvos čempionų vadovas.

Primename, kad šiuo metu Kauno klubo aprangą vilkti kone pusė Lietuvos rinktinės žaidėjų – Robertas Javtokas, Renaldas Seibutis, Paulius Jankūnas, Lukas Lekavičius, pernai Europos čempionatą praleidęs Martynas Pocius. Iki sezono vidurio čia žaidė ir Mantas Kalnietis, vėliau persikėlęs į Milano "Armani Jeans" komandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų