REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Jurga Šeduikytė (nuotr. Organizatorių)

Balandžio 16 d., šeštadienį, didžiausios dizaino mugės Lietuvoje „Uptown Market“ metu startuos stilingiausia miesto tvarkymo akcija „Rink šiukšles ne gėdingai, o madingai“. Akcijos iniciatorės dainininkė Jurga Šeduikytė ir „UPCHI“ ir įvaizdžio studijos įkūrėja Laura Žilionytė bei menų fabrikas „Loftas“ miestui neabejingus vilniečius kviečia prisijungti prie smagaus žaidimo – burtis į komandas ir sutvarkyti labiausiai apleistas Naujamiesčio vietas.

50

Balandžio 16 d., šeštadienį, didžiausios dizaino mugės Lietuvoje „Uptown Market“ metu startuos stilingiausia miesto tvarkymo akcija „Rink šiukšles ne gėdingai, o madingai“. Akcijos iniciatorės dainininkė Jurga Šeduikytė ir „UPCHI“ ir įvaizdžio studijos įkūrėja Laura Žilionytė bei menų fabrikas „Loftas“ miestui neabejingus vilniečius kviečia prisijungti prie smagaus žaidimo – burtis į komandas ir sutvarkyti labiausiai apleistas Naujamiesčio vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį, 12 val., menų fabriko „Loftas“ kieme susirinkę akcijos dalyviai, lydimi komandų vadovais tapusių Lietuvos įžymybių, gaus labiausiai apleistų Naujamiesčio vietų žemėlapį ir kibs į darbus. Priešingai nei įprasta manyti, šiukšlių rinkimas šįkart visai neprimins „juodo“ darbo – pasipuošę akcijos dalyviai už pakeltas šiukšles plos vieni kitiems, tvarkymo vietose darys asmenukes „prieš“ ir „po“, o po talkos į „Lofto“ kiemą grįžusios geriausios komandos bus apdovanotos autoriniais mugėje „Uptown Market“ dalyvaujančių Lietuvos dizainerių darbais.

REKLAMA

Akcijos dalyvių registracija į „Rink šiukšles ne gėdingai, o madingai“ vyksta čia.

Jūsų dėmesiui – interviu su akcijos iniciatorėmis Jurga Šeduikyte ir Laura Žilionyte.

Akcijos šūkis „Rink šiukšles ne gėdingai, o madingai“. Ar rinkti šiukšles gali būti gėdinga?

Laura Žilionytė: Prieš dvidešimt metų niekas garsiai nekalbėjo, kad pakelti šiukšlę gali būti smagus ir gražus gestas, tais laikais „kieti“ vyrukai ir merginos per daug nemąstydami galėjo šiukšlę mesti tiesiai sau po kojomis. Dabar laikai keičiasi – žmonių sąmoningumas auga, o augant mąstančiųjų gretoms, keičiasi ir mados.

REKLAMA
REKLAMA

Jurga Šeduikytė: Daugeliui šiukšlės asocijuojasi su mikrobais, ligomis ar apsileidimu. Daugelis taip pat galvoja, kad žmonės rinkti šiukšlių eina tik apsiavę guminius batus ir tėvo „vatinukę“. Mes sakome – ne, ir kviečiame prie mūsų akcijos prisijungti pasipuošus – pakelti šiukšlę madingai. Garantuojame ne tik gerą nuotaiką, bet ir švaresnį Naujamiestį bei vardinius Lietuvos dizainerių prizus aktyviausiems akcijos dalyviams.

Kaip kilo idėja sutvarkyti liūdniausias Vilniaus vietas?

Jurga Šeduikytė: Idėja kilo Laurai, kai jos kaimynas vienam garbiam svečiui ant galvos vos neužmetė stiklainio su raugintais agurkais. Kaip sugėdinti tokius kaimynus nelabai aišku, o apsitvarkyti ir neleisti blogam vaizdui gadinti nuotaikos – tikrai galima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laura Žilionytė: Taip, ši mintis kilo šalia vieno daugiabučio stebint, kaip vyresnio amžiaus žmonės pro šešto aukšto langus mėto ne tik nuorūkas ar popieriukus, bet ir trijų litrų stiklainius, o kartais sugalvoja pašerti varnas ar balandžius, mėtydami maisto likučius.

Jurga Šeduikytė: Nors šiais metais koncentruojamės į Naujamiesčio šiukšlynus ir krūmynus, kviečiame prisijungti ir kitų rajonų gyventojus – juk nėra nieko smagiau nei stebėti pagyvenusį Lietuvos pilietį, neturintį dėl ko burbėti, nes po jo langu neliko visiems kaimynams apdainuotos šiukšlių krūvos. Gavau vieną laišką, kuriame rašoma, jog Saulėtekio rajonui taip pat reikia tvarkos. Mieli studentai, atkreipkite dėmesį ir junkitės prie mūsų – juk patiems bus smagiau eiti į paskaitas.

REKLAMA

Kodėl pasirinkote būtent Naujamiestį?

Jurga Šeduikytė: Nuo kažko reikia pradėti. Naujamiestis atsigauna – tiek kultūriniu požiūriu, tiek vizualiai. Kuriasi loftų bendruomenės, jaunimas mielai keliasi į šį rajoną, ne kartą teko gėrėtis ir savo vieno kvadratinio metro darželius po langais prižiūrinčiais daugiabučių gyventojais. Be to, viso Vilniaus mes tikrai neaprėpsime, todėl kviečiame visus stilingus, madingus ir garbingus žmones prisijungti prie mūsų. Jei negalite atvykti, prisijunkite pakeldami bent po 20 šiukšlių. Iš anksto ploju ir šypsausi!

REKLAMA

Kodėl verta dalyvauti šioje akcijoje?

Jurga Šeduikytė: Net jei oras bus prastas - gera nuotaika garantuota. Antra – tiek plojimų už tai, ką darai, dar nebūsi sulaukęs. Tikimės, jog visame mieste paplis virusas ir kažkam pakėlus šiukšlę, šalia esantis žmogus paplos. Patys sau ploti ketiname kas valandą. Juk tikrai yra už ką. Trečia – jei nori būti ar esi madingas, trokšti pasikalbėti su žymiais žmonėmis, svajoji susirasti bendraminčių ar, neduok Dieve, neturi ką veikti šį šeštadienį, būtinai ateik į „Loftą“ ir nuspalvink savimi šią akciją. Be mūsų diena bus gerokai pilkesnė, o su mumis – kupina naujų patirčių, juoko ir pažinčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokie žmonės dalyvauja tokiose akcijoje? Ar gali dalyvauti bet kas?

Laura Žilionytė: Gali dalyvauti visi be išimties, gali atsivesti savo vaikučius ir net augintinius. Kuo daugiau – tuo smagiau!

Jurga Šeduikytė: Laukiame visų. Tik nuo norinčiųjų poreikių ir aktyvumo priklausys ar akcijoje dalyvaus tik Naujamiestis ar ir kiti Vilniaus rajonai, o gal net visa Lietuva. Būkite geri, jei sugalvosite prisijungti prie šio didelio ir prasmingo gero darbo, užfiksuokite savo tvarkomas vietas „prieš“ ir „po“, parašykite rajoną ar miestą, iš kurio esate, savo vardą bei pavardę ir siųskite adresu [email protected]. Pačius išradingiausius ir stilingiausius šiukšlių rinkėjus po renginio sudėsime į siužetą, kuriame galite sužibėti ir Jūs.

REKLAMA

Ar ši akcija bus vienkartinė, ar ji bus kartojama ir vėliau?

Laura Žilionytė: Būtų smagu, jei pavykus šiai akcijai ji turėtų tęstinumą – viskas priklausys nuo žmonių iniciatyvos.

Jurga Šeduikytė: Norėtume, kad kuo daugiau žmonių užsikrėstų šio žaidimo taisyklėmis ir nuo šiol žmogui pakėlus šiukšlę – visi paplotų. Su komanda jau generuojame dar vieną idėją. Galiu išduoti, jog juodi delnai ateityje plos akcijai susijusiai su miesto eksterjero dizainu.

Ar tokios akcijos kelia žmonių sąmoningumą ir skatina juos nelikti abejingiems šiukšlei ant žemės?

REKLAMA

Jurga Šeduikytė: Žmones patraukia viskas, kas yra pateikiama žaidimo keliu ir suprantama kalba. Daugelis dirba juodus darbus, kad pragyventų. Mes siūlome prisijungti prie gražios, lengvos ir miestui naudingos idėjos. Jei skauda nugarą ar ranka nekyla pakelti šiukšlę, visada gali paploti tai šalia padariusiems. Iki šeštadienio!

 

Pirmoji švaros akcija „Rink šiukšles ne gėdingai, o madingai“ vyks jau šį šeštadienį, balandžio 16 d., vienos dienos dizaino mugės „Uptown Market“ metu. Ji prasidės 12 val., Vilniaus menų fabriko „Loftas“ kieme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų