REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Taip, aš norėčiau, kad mano tėvai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – gana tyliu, tačiau tuo pačiu ir ryžtingu balsu sako plaučių hipertenzija serganti jauna mergina iš Anglijos Marija Walton. „Jie to verti, – toliau tęsia mergina, – Galbūt tai sustabdytų kitus“.

„Taip, aš norėčiau, kad mano tėvai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – gana tyliu, tačiau tuo pačiu ir ryžtingu balsu sako plaučių hipertenzija serganti jauna mergina iš Anglijos Marija Walton. „Jie to verti, – toliau tęsia mergina, – Galbūt tai sustabdytų kitus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marijai šiuo metu yra vos 20 metų, tačiau ji visą gyvenimą buvo neįgali. Sunkia liga – plaučių hipertenzija – serganti mergina nei kelių minučių negali išbūti be deguonies bako, kuris vienintelis jai padeda kvėpuoti. Be jo mergina iškart netektų sąmonės. Marijai dar yra vilties, kad pavojinga plaučių transplantacija galėtų padėti pasveikti, tačiau nežinia, ar tokia operacija bus atlikta, nes ji – ekstremaliai pavojinga.

REKLAMA

Tėvai neleido gydyti

Tiesa, dar kai buvo visai maža, Marija galėjo būti išgelbėta, nes ligą buvo galima išgydyti ankstyvojoje jos stadijoje, užveriant nedidelę įgimtą skylutę jos širdyje. Hipertenzija atsiranda tuomet, kai padidėja kraujagyslių pasipriešinimas tekančiai kraujo srovei.

Paprastai plaučiuose spaudimas yra nedidelis, kaujas teka lengvai, prisisotindamas deguonimi ir pašalindamas anglies dvideginį. Esant hipertenzijai, kraujagyslės yra pažeidžiamos, jos storėja, siaurėja jų spindis, o spaudimas dar labiau didėja.

REKLAMA
REKLAMA

Moters ligaInfographic

Visa tai mažai terūpėjo Marijos tėvams, nes jie atsisakė gydyti dukrą, teigdami, kad viską „turėtų išgydyti Dievas“. Marijos tėvai buvo mormonų tikėjimo. Mormonai griežtai atsisako tradicinės medicinos, taigi savo vaikų neveda pas daktarus, net jiems sunkiai sergant. Jie teigia, kad liga neva turėtų būti išgydoma „dievo galia“. Kitaip sakant, per tikėjimą ir maldas. Marijai augant liga tik kerojosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažylių kapinės

Mergaitės tėvai naudojo alternatyvius gydymo metodus ir vaistus, tačiau jie jų dukrai tikrai nepadėjo. Tik prieš dvejus metus, kai Marija pagaliau paliko tėvų namus, ji suvokė, kad net neturi socialinio draudimo ar net gimimo liudijimo. Jeigu jie būtų gyvene Oregone, greičiausiai būtų apkaltinti vaiko nepriežiūra. Tačiau Marijos atveju, kaip ir daugelio kitų vaikų, viskas buvo visiškai kitaip. Marija augo Idaho valstijoje, esančioje šiaurės vakarinėje Jungtinių Amerikos Valstijų dalyje.

Statistika yra išties kraupi: tūkstančiai naujagimių miršta dėl to, kad jų tėvai netiki medicina, o moterys gimdo ne ligoninėse. Tokioms mažylių mirtims pažymėti mieste yra įrengtos net kapinės, kuriose ilsisi vos dienos, savaitės ar mėnesio sulaukę kūdikiai.

REKLAMA

Mormonais laikomi religinių bendrijų nariai, laikantys 1830 metais Josepho Smitho padiktuotą Mormonų knygą, kurioje aprašoma su Amerika susijusi istorinė teologija, Šventuoju Raštu. Visame pasaulyje žinoma kaip mormonų bažnyčia „Jėzaus Kristaus paskutiniųjų dienų šventųjų bažnyčia“ paplitus daugiausia JAV, o visame pasaulyje turi maždaug 11 milijonų narių.

Pasipriešino artimiesiems

Brianas Hoytas šiuo metu gyvena Boise, vyras užaugo Kristaus Bažnyčios pasekėjų šeimoje. Brianas yra sveikas 43 metų vyras, gyvenantis viename priemiesčio rajone. Jis vadovauja sėkmingam langų valymo verslui. Tiesa, ne viskas anksčiau buvo taip gražu, kaip galėtų pasirodyti. Vyro dukra prieš kelis metus pabėgo iš namų pavogdama kone visas namiškių santaupas. Šiuo metu vyras gyvena su savo partneriu ir jo sūnumi. Vyras pagaliau vėl sugeba įsilieti į normalų šeimos gyvenimą, po to, kai ilgą laiką buvo priklausomas nuo sektos gyvenimo.

REKLAMA

Vyras neteko tikėjimo po to, kai po ilgo gydymo kurso ant jo rankų mirė jo kūdikis. Kol vyresnieji meldėsi už kūdikio gyvybę, Brianas bandė atgaivinti kūdikį su gleivių įsirbimo įtaisu. Vyrui buvo pasakyta, kad kūdikis mirė tik dėl jo kaltės, neva pernelyg menko tikėjimo. „Kaip dievas gali taip pasielgti?“ – tuomet klausiau savęs paties. Brianas įsivėlė į nesibaigiančius konfliktus su savo tėvais ir bažnyčios vyriausiaisiais.

Gydytoją išvadino pedofilu

Kūdikį praradęs ir bandantis ant kojų atsistoti vyras prisimena vieną įvykį, kai jam buvo vos 12 metų. Tuomet per imtynių treniruotę dar būdamas paauglys susilaužė kulkšnį. Trauma, anot jo, buvo labai rimta: lūžo du kaulai, kurie išlindo per pėdą. Berniukui tuomet reikėjo pačios rimčiausios medicininės pagalbos, tačiau jo tėvai berniuko koją gydė su „apkartusiu alyvuogių aliejumi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bandžiau vaikščioti, tačiau mano kūnas tiesiog degė iš skausmo, vos turėjau sąmonę, nedaug trūko, kad būčiau apalpęs“, – prisimena vyras. „Kai netekęs sąmonės vėl pabudau, mano dėdės, tetos ir kiti vyresnieji mane mušė, nes aš neturėjau pakankaimai tikėjimo, kuris galėtų Dievui mane išgydyti. Mano mama ir tetos tik stebėjo visa tai“, – pasakoja Brianas. Anot jo, tai buvo laikyta „tikėjimu“.

Mokykloje Brianui reikėjo atnešti medicininę pažymą, kuri paaiškintų, kas atsitiko berniuko kojai. Jokios pažymos, žinoma, berniukas neturėjo. Mokykla berniuką nuvedė pas gydytoją, tačiau Briano tėvai visais įmanomais būdais situacijoje bandė apkaltinti daktarą, kuris teigė, jog vaikas net nebuvo gydytas, o dėl to atsakomybę prisiimti turėtų tėvai. O jie gydytoją apkaltino išnaudojant jų sūnų. Berniukui gydytojas išrašė galybę vaistų, tačiau, vos grįžus namo, visi medikamentai buvo išmesti į tualetą.

REKLAMA

Kiti sektai priklausę nariai taip pat dalijasi kraupiomis ir sveiku protu sunkiai suvokiamomis situacijomis.  

Pasisako už daugpatystę

Nuo likusio pasaulio atsiskyrusi mormonų fundamentalistų sekta – Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčia – pasisako už daugpatystę.

Vienoje šeimoje gali būti kelios dešimtys žmonų ir net dvigubai daugiau vaikų. Tačiau pratęsti giminę leidžiama ne kiekvienam vyrui.

Mormonams fundamentalistams dvasinis lyderis vadovauja iš kalėjimo kameros: jis nuteistas kalėti iki gyvos galvos už nepilnamečių lytinį išnaudojimą.

Tokiais nusikaltimais įtariami ir kiti sektos nariai, nes daugybė jų nemato nieko bloga, jei nuotakai vos 12 ar 14 metų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų