REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Pensininkė (nuotr. Fotolia.com)

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas, ekonomistas Žilvinas Šilėnas pasibaisėjo Seimo nario Mečislovo Zasčiurinsko siūlymo panaikinti galimybę žmonėms savo 2 proc. SODRAI pervedamų įmokų pervesti į kaupiamąjį pensijos fondą.

14

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas, ekonomistas Žilvinas Šilėnas pasibaisėjo Seimo nario Mečislovo Zasčiurinsko siūlymo panaikinti galimybę žmonėms savo 2 proc. SODRAI pervedamų įmokų pervesti į kaupiamąjį pensijos fondą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apiplėšimas“, – socialine tinkle „Facebook“ trumpai parlamentaro siūlymą apibūdino ekonomistas.

REKLAMA

Portalui tv3.lt Ž. Šilėnas priminė, kad šiuo metu savo 2 proc. įmokų SODRAI galime pervesti į privatų pensijų fondą – taip veikia II pakopos pensijų kaupimas. Būtent šią galimybę panaikinti pasišovęs Darbo partijos frakcijos Seime atstovas M. Zasčiurinskas.


ŽIŪRIMIAUSIA GALERIJA:


„Tai būtų labai kenksminga. Viena iš minčių, kodėl yra antroji pensijų pakopa, yra tam, kad tu senatvei susikauptum šiek tiek pinigų pats ir nebūtum visiškai priklausomas nuo SODROS pensijos. Kitaip tariant, mintis yra padaryti, kad žmogus nebūtų senatvėje priklausomas vien nuo SODROS pinigų. Tą norima uždrausti“, – aiškino ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

Privačius fondus vadina „pomirtinio gyvenimo pardavimu“

„Tie privatūs kaupiamieji fondai populiariai kalbant yra pomirtinio gyvenimo pardavimai“, – portalui tv3.lt sakė M. Zasčiurinskas, paklaustas, kodėl siekia panaikinti galimybę pensiją kaupti privačiuose fonduose.

„Pasaulio bankas šitą privačių kaupiamųjų fondų sistemą rekomendavo tik buvusioms tarybinėms respublikoms, tai yra Vengrijai, Rusijai, Lenkijai, Latvijai, Estijai ir taip toliau.


ŽIŪRIMIAUSIA GALERIJA:


Ką aš turiu galvoje? Vakarų pasaulyje privačius kaupiamuosius fondus finansuoja pats žmogus, jis pats sprendžia, turi pinigų, finansuoja ir prisiima visą riziką. Buvusiose tarybinėse respublikose rekomendavo, kad tie pinigai būtų valstybiniai. Ir šiuo metu Lietuvoje į privačius kaupiamuosius fondus yra pervesta beveik trečdalis valstybės biudžeto. Tai yra preziumuojama, kad Lietuvoje dirbantys akcijų specialistai yra protingesnis negu „Wall Street“ berniukai“, – aiškino M. Zasčiurinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbiečio“ teigimu, žmonėms, pasirašę sutartis dėl II pensijų pakopos, neretai neįsigilina į sutarties sąlygas, nesuvokia, kaip smarkiai esą rizikuoja.

„Žmonės neskaito tų sutarčių, o ten parašyta, kad visą riziką prisiima žmogus. Įsivaizduokite, gaunasi taip, kad aš darysiu biznį, o, jei bus blogai, tai Jūs atsakysite. [...]

6 milijardai litų pervesta į privačius kaupiamuosius fondus. Tai, įsivaizduokite, koks čia biznis. Jums tokius pinigus pervedinėja, Jūs lediniu veidu atsiskaičiuojate, kiek Jums reikia, kad „Porsche“ galėtumėte važinėti, o visa kita rizikuojate ne Jūs, o kiti“, – privačius pensijų kaupimo fondus kritikavo Seimo narys.

REKLAMA

Seime M. Zasčiurinskas minėtą Pensijų sistemos reformos pataisą pristatys ketvirtadienį.

Pastabų turi ir teisininkai

Seimo Teisės departamento išvadoje pabrėžiama, kad M. Zasčiurinsko pasiūlymas prieštarauja Pensijų sistemos reformos įstatymo paskirčiai, tai yra nustatyti valstybinio socialinio draudimo įmokos dalies, papildomos dalyvio lėšomis mokamos pensijų įmokos ir papildomos iš valstybės biudžeto lėšų už dalyvį mokamos pensijų įmokos kaupimo, užtikrinančio gyventojų papildomas pajamas senatvėje.

„Pažymėtina, kad šiame įstatyme nustatyta valstybės pareiga kasmet pervesti pensijų kaupimo bendrovėms tam tikrą pensijų įmokos dydį vertintina kaip valstybės įsipareigojimas pensijų kaupimo bendrovėms ir piliečiams, lemiantis piliečių apsisprendimą sudaryti pensijų kaupimo sutartis, kurios ją sudariusioms šalims turi įstatymo galią.

REKLAMA

Be to, siūlymas nepervesti pensijų kaupimo bendrovėms valstybinio socialinio draudimo pensijų įmokos yra tiesioginių valstybės įsipareigojimų nevykdymas“, – pažymima Teisės departamento išvadose.

M. Zasčiurinskas neslėpė nepritariantis šioms teisininkų išvadoms. Anot jo, 2 proc. SODRAI skiriamų įmokų galima būtų panaudoti kitiems tikslams, o ne pensijos kaupimui privačiuose fonduose.

„Kokie lūkesčiai? O pensininkai neturi lūkesčių? Arba visi kiti, kurie draudžiasi socialiniu draudimu? Kokie jų lūkesčiai yra? Kodėl mes tuos 6 milijardus litų negalėjome panaudoti pensijų didinimui?

Valstybės biudžeto lėšos turi būti naudojamos ne atskiros žmonių grupės interesų tenkinimui, o visuotiniam gėriui, visiems“, – kalbėjo M. Zasčiurinskas.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų