REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vadinamasis „Panamos popierių“ skandalas, kilęs dėl iš vienos Panamos teisinių paslaugų bendrovės nutekintų dokumentų, atskleidusių pasaulinį mokesčių vengėjų tinklą, privertė pirmaujančius Didžiosios Britanijos politikus atskleisti duomenis apie savo pajamas ir mokesčius. Šiose mokesčių deklaracijose nėra nieko skandalingo, bet yra daug įdomaus. Ką gi mes sužinojome?

Vadinamasis „Panamos popierių“ skandalas, kilęs dėl iš vienos Panamos teisinių paslaugų bendrovės nutekintų dokumentų, atskleidusių pasaulinį mokesčių vengėjų tinklą, privertė pirmaujančius Didžiosios Britanijos politikus atskleisti duomenis apie savo pajamas ir mokesčius. Šiose mokesčių deklaracijose nėra nieko skandalingo, bet yra daug įdomaus. Ką gi mes sužinojome?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Davido Camerono motina nemanė, kad tėvas paliko jam pakankamai pinigų

Kaip rodo D. Camerono biuro laikraščiams išsiųstas pranešimas, ji manė, kad 300 tūkst. svarų (430 tūkst. JAV dolerių) suma, kurią Ianas Cameronas premjerui paliko savo testamentu, yra per maža, palyginti su tuo, kas buvo palikta jo broliui ir seserims, taigi ji davė jam dar 200 tūkst. svarų. Šiems pinigams nebus taikomas paveldėjimo mokestis, nebent ji per septynerius metus nuo šios dovanos dienos numirtų.

REKLAMA

Toriai moka daug mokesčių

2014–2015 finansiniais metais Davidas Cameronas sumokėjo 75,898 tūkst. svarų mokesčių. Tai yra daugiau negu tais metais uždirbo Leiboristų partijos lyderis Jeremy‘s Corbynas (72,645 tūkst. svarų).

Tačiau tai yra niekas, palyginti su Londono meru Borisu Johnsonu. Be savo, kaip mero, atlyginimo, kuris sudarė 143,911 tūkst. svarų per metus, jis uždirbo 266,667 tūkst. svarų už straipsnius savaitinėje „The Daily Telegraph“ laikraščio rubrikoje ir gavo 224,617 tūkst. svarų autorinį atlyginimą už knygas. Tai reiškia, kad mokesčių (276,505 tūkst. svarų) jis sumokėjo daugiau negu iš viso uždirbo D. Cameronas (200,307 tūkst. svarų).

REKLAMA
REKLAMA

D. Cameronas turi daug grynųjų pinigų

2010 metais premjero postą užėmęs D. Cameronas pardavė visas turėtas akcijas, kad nekiltų jokių interesų konfliktų. Mes nežinome, kiek pinigų jis turi banke, kuris jo biuro pranešime pavadintas tiesiog „stambiu Didžiosios Britanijos banku“, bet net ir itin mažų palūkanų normų sąlygomis jis už tuos pinigus 2014–2015 finansiniais metais gavo 3,052 tūkst. svarų. Metais anksčiau palūkanų suma buvo daugiau kaip dukart didesnė. Tuo tarpu 2009–2010 ir paskesniais finansiniais metais jo metinės palūkanų pajamos nesiekė 100 svarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

George‘as Osborne‘as labai daug uždirba iš nuomos

Iždo kancleris ir jo žmona 2014–2015 finansiniais metais savo namą Vakarų Londone išnuomojo už daugiau kaip 67 tūkst. svarų. Ši suma yra maždaug keturis kartus didesnę už vidutinę nuomos Londone tais metais kainą, kuri, įmonės „HomeLet“ duomenimis, sudarė 17 tūkst. svarų.

Bet ne tiek, kiek D. Cameronas

D. Camerono namas, taip pat vakarinėje Londono dalyje, nuomojamas nuo to laiko, kai jis su šeima 2010 metų gegužę persikėlė į premjero rezidenciją Dauning Strite 10. 2014–2015 finansiniais metais nuoma sudarė beveik 94 tūkst. svarų.

REKLAMA

G. Osborne‘as negauna jokių apmokestinamų palūkanų

Taupymo šalininkas savo deklaracijoje nurodė, kad 2014–2015 finansiniais metais jo gautos palūkanos iš bankų sudarė vos 3 svarus.

Bet gana daug gauna iš tapetų

Jis deklaravo 44,647 tūkst. svarų dividendų pajamas, kurias praėjusiais finansiniais metais gavo už turimas „Osborne & Little Group“, jo tėvo įkurtos tapetų įmonės, akcijas.

O J. Corbynas nėra itin organizuotas

Leiboristų partijos lyderis pirmadienį ilgai stengėsi susirasti savo mokesčių deklaracijos kopiją. D. Cameronas, G. Osborne‘as ir B. Johnsonas paskelbė apskaitininkų parengtus išrašus su pastabomis, tuo tarpu leiboristų partija galiausiai paskelbė mokesčių inspekcijai pateiktos J. Corbyno deklaracijos, kuri užpildyta ranka, fotokopiją. Iš jos, be kita ko, matyti, kad J. Corbynas deklaraciją pateikė pasibaigus terminui, tad turėjo sumokėti baudą.

REKLAMA

Didžioji Britanija taiko progresinę mokesčių sistemą

Kuo daugiau uždirbi, tuo daugiau mokesčių moki. Visi šie politikai yra vieni daugiausiai uždirbančių šalies gyventojų, tačiau kai kurie iš jų uždirbo gerokai daugiau negu kiti, taigi sumokėjo ir daugiau mokesčių. Mažiausiai uždirbusio J. Corbyno valstybei sumokėti mokesčiai sudarė maždaug 27 proc. visų jo pajamų. G. Osborne‘as sumokėjo 36 proc., o D. Cameronas – 38 procentus. Tuo tarpu B. Johnsono sumokėtų mokesčių suma sudarė net 45 proc. visų jo pajamų. Palyginimui, vidutinio namų ūkio Didžiojoje Britanijoje sumokama tiesioginių mokesčių (įskaitant tam tikrus mokesčius, kurie į šias deklaracijas neįtraukiami) suma sudaro 19 proc. pajamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų