REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tibeto medicinos gydytojas Nida Čenagcang jau 20 metų gydo žmones natūralia medicina ir kartą per metus savo žiniomis pasidalinti atvyksta į Lietuvą. Gydytojas sako, kad tibeto medicina orientuojasi į ligų prevenciją, o mes, pasak jo, galime išvengti apie 70 proc. savo ligų.

Tibeto medicinos gydytojas Nida Čenagcang jau 20 metų gydo žmones natūralia medicina ir kartą per metus savo žiniomis pasidalinti atvyksta į Lietuvą. Gydytojas sako, kad tibeto medicina orientuojasi į ligų prevenciją, o mes, pasak jo, galime išvengti apie 70 proc. savo ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažiau valgyti

„Mūsų laikų pirmasis žudikas – širdies ligos, nuo jų miršta daugiausiai žmonių pasaulyje. Antrasis žudikas – vėžys. Mes galime užkirsti kelią 60-70 proc. ligų visai paprastai – nevalgant vakarienės. Geriausiai valgyti tik du kartus per dieną, ir yra daug tai įrodančių mokslinių tyrimų. Mes valgome per daug, o daugiausiai ligų ir ateina iš to. Be to, tai daro įtaką ir senėjimo procesui. Tad, jeigu nori išlikti jauna, nevalgyk vakarienės“, – sako natūralios medicinos atstovas.

REKLAMA

Pasak jo, geriausia valgyti vietinį, sezoninį, neapdirbtą maistą, vengti raudonos mėsos. Visgi Nida teigia, kad maisto pasirinkimas priklauso nuo žmogaus tipologijos.

„Yra trys žmogaus tipologijos – vėjo, ugnies ir vandens. Pavyzdžiui, vėjo tipologijos žmonės yra ploni, juos lengva suerzinti – tokie žmonės turėtų valgyti triskart per dieną. Kiti žmonės yra ugnies tipologijos, jie virškina labai greitai, o dar kiti žmonės priklauso vandens tipui. Šie žmonės mėgsta valgyti visą laiką, o jiems kaip tik reikėtų valgyti vieną ar du kartus per dieną. Tokie žmonės taip pat turėtų valgyti mažiau riebaus maisto“, – dalinasi pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Daktaras Nida sako, kad valgyti tik kartą ar du per dieną visai nėra kančia, nes per tris savaites, pabrėžia jis, žmogus gali priprasti prie bet ko.

Kava ir arbata

Nors apie kavą yra daryta daug įvairių mokslinių tyrimų ir skirtingi šaltiniai pateikia skirtingus duomenis, Nida sako, kad kava gerai detoksikuoja organizmą.

„Kava yra gera medicina. 90 proc. žmonių ji padeda atsibusti, ji tave detoksikuoja. Kai kurie mano, kad kava yra problema, bet problema yra cukruje arba piene, kurį geri su kava. Aš geriu kavą be pieno ir be cukraus, nes cukrus yra perdirbtas maistas“, – pasakoja gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymi, kad organizmą gerai detoksikuoja ir žalia arbata, tad natūralios medicinos atstovas pataria nevengti nei kavos, nei žalios arbatos.

Didžiausia problema

Didžiausia mitybos problema pasaulyje šiuo metu, pabrėžia gydytojas, yra perdirbtas maistas – dešrelės, rūkyta kiauliena ir kiti gaminiai.

„Daugiausia mėsos gaminių, ypač raudona mėsa, yra perdirbta. Ji ir sukelia daugiausia kardiovaskulinių ligų –net ir Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad perdirba mėsa gali sukelti vėžį“, – sako Nida.

Gydytojas nesiūlo visiškai atsisakyti mėsos, tačiau, jo nuomone, kiekvienas žmogus turėtų žiūrėti pagal save: vieniems vegetarizmas ar veganizmas tinka, kitiems ne. Nida pataria tris mėnesius pabandyti būti vegetaru ar veganu ir pažiūrėti, kaip į tai reaguoja kūnas – tai ir bus jums atsakymas.

REKLAMA

Korumpuota sveikatos sistema

Gydytojas pastebi, kad dabartinė sveikatos sistema yra korumpuota ir net visais moksliniais tyrimais negalima aklai pasikliauti – pasak jo, tik apie 70 proc., nes tyrimus užsakinėja suinteresuotos kompanijos, tad ir tyrimo objektą bei eigą galima pakreipti jiems norima linkme.

„Pats dažniausias vėžys yra plaučių, o 70 proc. jo sukelia tabakas. Tabakas yra nuodingas šimtu procentu – jis ne tik sukelia vėžį, bet ir kardiovaskulines ligas. Tad kodėl tabakas yra legalus? Nes tabako kompanijos turi pinigų. Tai, kas legalu ir kas ne, priklauso nuo tavo pinigų. Todėl aš ir sakau, kad žmonės turėtų būti sąmoningesni ir turėti daugiau žinių“, – kalbėjo gydytojas.

REKLAMA

Alkoholio, sako Nida, taip pat reikėtų vengti, tačiau, pasak jo, taurė natūralaus raudono vyno nėra kenksminga. Visgi jei žmogus geria daug, alkoholio poveikį, teigia Nida, gali padėti neutralizuoti pienių arbata – šis augalas yra naudingas mūsų kepenims.

Depresuoti lietuviai

Lietuvių pagrindinė problema, kalba natūralios medicinos gydytojas, yra depresija ir stresas, o dauguma ligų, pastebi jis, nuo to ir kyla.

„Lietuviai per daug stresuoja, turi per daug rūpesčių. Jiems reikia susirasti kitas vertybes – nesikoncentruoti taip į pinigus, darbą. Kai kurie, pavyzdžiui, galėtų daugiau galvoti apie meną ir kūrybą, apskritai daugiau kurti“, – kalba Nida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daktaras sako, kad lietuviai yra linkę savo susikaupusias blogas emocijas išleisti gerdami, o alkoholis, pastebi jis, taip pat yra daugelio ligų priežastis. Vietoj to, sako pašnekovas, žmonės galėtų daugiau sportuoti – taip puikiai išleidžiamas susikaupęs pyktis – arba praktikuoti kovos menus NHAT-NAM.

Nemiga

Nemigą gydyti, pastebi pašnekovas, galima muzikos terapija arba mantromis, kas veikia labai panašiai. Muzikos terapijos gydomoji galia, pastebi Nida, yra įrodyta ir mokslo.

„Jei tau sunku užmigti, kankina nemiga, tai kartok garsą R I A H H U N G (tariasi „RYAHŪ“ – red.). Taip pat padeda žiupsnelis arba du muskato – priklausomai nuo žmogaus – su puse stiklinės pieno. Tai žmogui padės užmigti“, – sako gydytojas.

REKLAMA

Meilės meditacija

Sumažinti stresą, nuraminti protą ir įvesti daugiau darnos į gyvenimą, pažymi gydytojas, padeda joga, meditacija ir masažas, taip pat – muzikos klausymasis.

„Aš praktikuoju meilės meditaciją: gyvenu nuolatos įsimylėjęs, įsimyliu tuos, su kuriais esu – tai aš išmokau iš budizmo. Aš klausau gailestingumo (ang. loving kindness) meditaciją, taip pat man patinka būti gamtoje – iš gyvūnų taip pat galima pasimokyti meilės. Gamtoje gali ir kvėpuoti, įkvepiant meilės energiją iš gamtos ir iškvepiant stresą.

REKLAMA

Žmonės dabar kenčia nuo meilės paieškų, nes meilės ieško išorėje, o juk niekas neturi meilės, tu negali jos nusipirkti, tik savo širdyje susikurti“, – kalbėjo jis.

Nido patarimas

Tibeto medicinos gydytojas sako, kad jauni žmonės turėtų nenustoti svajoti, klausyti savęs ir keliauti – taip, pasak jo, jie pasiims iš gyvenimo visa, kas geriausia.

„Jauni žmonės neturi prarasti svajonių ir vilties. Jie neturi klausyti senosios kartos, jie turi būti kūrybingi ir intuityvūs. Tu gali klysti, be klaidų tu nesimokai, tačiau tai bus tavo patirtis. Taip pat jauni žmonės turėtų keliauti – tai svarbu visiems, keliavimas yra žmonių natūra. Jei tu keliauji, gali pamatyti dalykus kitaip“, – pataria Nida.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų